Večernji list - Hrvatska

Tin Srbić: Bit će 4:0! Bjelica samouvjere­n: Razbit ćemo ih!

Dinamu je teško naći utakmicu bez pritiska, ali dečki na to jako dobro reagiraju. Imamo veliko povjerenje u naš rad i naše igrače, vjerujemo da će nam se onda sve pozitivno i vratiti – istaknuo je trener Bjelica

- Tomislav Dasović

NAVIJAČ SAM DINAMA, S PRIJATELJE­M IDEM NA ‘ISTOK’. OČEKUJEM DA ĆEMO PROĆI FERENCVÁRO­S, A ONDA PO LIGU PRVAKA, DA JE OPET OSJETIMO, KAŽE TIN

BJELICA TRI POBJEDE UDALJEN OD REKORDA KOJI DRŽE KRUNO JURČIĆ I ZORAN MAMIĆ

Neodoljivi miris velike utakmice ponovno se širi Zagrebom. Ferencváro­s je pred vratima, Dinamo u strahovito­m naletu, sa šest uzastopnih pobjeda i ponovno u zanosu kakav je prošle jeseni izazvao neumoljivi i neumorni pobjednik na Dinamovoj klupi Nenad Bjelica.

Dinamo je na dva koraka od Lige prvaka, u kojoj je posljednji put bio prije tri godine, i odlučniji nego ikada prokrčiti put u elitno nogometno društvo.

U nedjelju, koju minutu nakon završetka Dinamova treninga, u Maksimiru se pojavio gimnastičk­i šampion, dečko iz Dubrave Tin Srbić. Došao je po ulaznice za Ferencváro­s.

– Veseli me pratiti Dinamo, pa i sam volim igrati nogomet, ali na žalost, zapravo na sreću, jako sam dobar u gimnastici pa ga ne mogu puno igrati. No zato barem mogu otići na utakmicu dok sam u Zagrebu – kaže Srbić i nastavlja: – Idem s prijatelje­m na ‘istok’, jedva čekam utakmicu. Zbog svega što se događalo prošle sezone, svega što je Dinamo napravio, iako je Ferencváro­s dobra momčad, neće biti većih problema proći dalje. Onda je već 4. pretkolo i onda je Europska liga sigurno tu, a nadam se i Ligi prvaka koju nismo osjetili par godina. Na pitanje o prognozi rezultata utakmice protiv Mađara, Tin Srbić nema nimalo zadrške. – Nećemo biti prebahati, ali 4:0 bi bilo OK. Strijelci? Olmo dva komada, jedan Petković, jedan Ademi, jer je kapetan.

Najdraži mi je Ademi

Tko vam je najdraži igrač u Dinamu?

– Najdraži mi je Ademi, a Olmo se u zadnje dvije sezone afirmirao do razine koju bi malo tko očekivao. Nadam se da će ostati bar do Lige prvaka, naravno i dulje, ali znam da ga je teško zadržati. Olmo igra na najvišoj mogućoj razini i za par godina mogao bi igrati u najvećim momčadima. Zašto Dinamo u Prvoj HNL nema toliko publike kao u Europi? – Vjerojatno ljudima nije toliko zanimljivo gledati nogomet u kojemu će od deset utakmica protiv Istre ili Intera Dinamo vjerojatno devet pobijediti s 3:0, 4:0, a deseta će biti 1:1 ili 2:1. Kad bi liga bila takva da se dva kola prije kraja Rijeka, Dinamo i Hajduk bore za prvaka, vjerojatno bi stadion bio popunjenij­i – zaključio je Tin. Nenad Bjelica pak polako ali sigurno kroči u društvo najvećih trenera koji su hodali Maksimirom. Bjelica je s Dinamom prezimio u Europi nakon 49 godina, Bjelica je prvi u povijesti nanizao šest pobjeda na startu sezone, a Bjelici još samo tri pobjede nedostaju da se izjednači s Dinamovim europskim rekorderim­a; Jurčić i Mamić imaju ih po 12, ‘Bjelko’ je na devet.

Ima li ipak doze straha, strepnje uoči Ferencváro­sa, pitali smo jučer Bjelicu. – Te riječi ne postoje kod nas, mi se pripremamo maksimalno ozbiljno. Imamo veliko povjerenje u naš rad i naše igrače, vjerujemo da će nam se onda sve pozitivno i vratiti – kaže šef Dinamove svlačionic­e i dodaje:

– Šest utakmica pokazalo je da imamo izuzetno dobru momčad, izuzetno veliku konkurenci­ju unutar momčadi, veliku kvalitetu. Svi žele igrati i svi su pokazali da će u nadolazeće­m periodu biti izuzetno važni.

U kakvom je stanju Dani Olmo? – U minutama koje je odigrao pokazao je da je u dobrom stanju. Ne na onome u kojemu je bio na Euru, ali odigrao je dosta dobrih 70 minuta s dobrim suparnikom (Goricom). Dobar je, raspoložen, veseo, razigran – ističe Bjelica.

Tehnička kvaliteta neupitna

Kakav Dinamo možemo očekivati protiv Ferencváro­sa? – Agresivan! Tu moramo biti na nivou Mađara koji su vrlo agresivna momčad. Naša tehnička kvaliteta nije upitna, isto tako i agresivnos­t, ali moram priznati da u prvom poluvremen­u protiv Saburtala nismo bili na nivou agresivnos­ti koju bih želio. Ali ovo je potpuno drugačija utakmica; vrlo ozbiljan suparnik, s velikom tradicijom i velikim očekivanji­ma, tako da ćemo morati od prve minute biti maksimalno fokusirani i od prve minute izvršiti veliki pritisak.

Je li za Dinamo upozorenje nedavni poraz Hrvatske u Budimpešti? – Uopće ne razmišljam o tim stvarima, samo o pozitivnim­a, imamo dosta pozitivnih primjera o kojima govorim svojim igračima. O cijeloj protekloj sezoni, puno velikih, teških utakmica koje smo odigrali na visokoj razini, zatim dosta dobro startali smo u ovu sezonu, opet pod pritiskom u Superkupu, zatim u utakmici protiv Saburtala, kada svi očekuju samo pobjedu, opet imaš određeni pritisak. Pa krenuti uspješno u prvenstvo opet je pritisak. Dinamu je teško naći utakmicu bez pritiska, ali dečki na to jako dobro reagiraju i to je ono što nas veseli.

Što ako se ne uspije, ako vas put opet odvede u Europsku ligu? – Razmišljan­jem na pozitivan način privlačiš pozitivne stvari, to je moja životna deviza. Očekujem da ćemo proći Ferencváro­s i da ćemo u play-offu biti uspješni, ali sada razmišljam samo o Ferencváro­su – kazao je Bjelica. A kada su se mikrofoni ugasili, i kada je krenuo natrag prema svlačionic­i, trener je načas zaronio u euforiju. Pa smo ‘u offu’ čuli: – Mađari su agresivni, pa što; razbit ćemo ih! – upečatljiv­o je zaključio Bjelica.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MAĐARI PRED VRATIMA Nenad Bjelica (s pomoćnikom Bulom) u sjajnom je nizu s plavima (gore). Tin Srbić i Arijan Ademi (lijevo). Španjolac Dani Olmo (desno) igrač je od kojega se najviše očekuje
MAĐARI PRED VRATIMA Nenad Bjelica (s pomoćnikom Bulom) u sjajnom je nizu s plavima (gore). Tin Srbić i Arijan Ademi (lijevo). Španjolac Dani Olmo (desno) igrač je od kojega se najviše očekuje
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia