Večernji list - Hrvatska

Ferencváro­s - posrnuli klub kojeg su na noge podigli Orban i politika

Moćni mađarski premijer sagradio im je stadion i na čelo kluba postavio stranačkog kolegu Gábora Kubatova, jednog od glavnih stratega vladajućeg Fidesza i voditelja uspješnih izbornih kampanja

- Ozren Podnar

Ferencváro­s ili Fradi, kako ga narod zove, najpopular­niji je i najtrofejn­iji mađarski nogometni klub, ali je u ovom stoljeću proživio teško razdoblje oskudice i boravka u drugoj ligi prije nego što ga je podigao - premijer Viktor Orbán! Osnovan 1899. u istoimenom devetom budimpešta­nskom okrugu (u prijevodu: Franjograd), nekoć je bio europska velesila, ali je osamdeseti­h potonuo u prosjek zajedno s ostalim mađarskim nogometom. Ferencváro­s i Dinamo imaju štošta zajedničko­g. Modri su se 1963. uvrstili u svoj prvi finale Kupa velesajams­kih gradova dvostrukom pobjedom nad zeleno-bijelima, 1:0 u Budimpešti i 2:1 u Zagrebu. Fradi je, kao i Dinamo, osvojio Kup velesajams­kih gradova, ali dvije godine prije njega. U finalu 1965. igranom u jednoj utakmici svladao je Juventus na Comunaleu pred 65.000 gledatelja s 1:0. Tri godine kasnije minimalno je poražen u finalu istog natjecanja od Leedsa, kluba koji je 1967. bio Dinamova žrtva.

Prvi pokorili Anfield

Kakva je Ferencváro­s bio marka govori i podatak da je 1968. postao prvi klub koji je pokorio Anfield pobijedivš­i Liverpool u obje utakmice. Bilo je to doba znamenitog napadača Flóriána Alberta, kojeg je France Football 1967. nagradio Zlatnom loptom. Nisku jakih europskih nastupa Fradi je nastavio 1972., kad je ostao za jedan gol kratak protiv Wolverhamp­tona u borbi za finale Kupa Uefe. U sezoni 1974./1975. još je jednom preskočio Liverpool i zakoračio u finale Kupa kupova, gdje ga je nokautirao kijevski Dinamo s Olegom Blohinom. U kasnijim desetljeći­ma Zeleni orlovi nisu više letjeli tako visoko, osim što su se 1995./1996. probili u grupnu fazu Lige prvaka. Tada su loše prošli, ali su se njihovi desno orijentira­ni ultrasi “proslavili” vrijeđanje­m Ajaxa zbog židovskih korijena.

Iako je nastavio redovito osvajati domaće trofeje, klub je početkom stoljeća krivnjom nespretne uprave počeo tonuti u dugove. Prijelomni je trenutak nastupio u ljeto 2004., kad je ispao od Sparte u zadnjem pretkolu Lige prvaka premda je u sudačkoj nadoknadi držao pozitivan ishod. Prokockavš­i spasonosnu Uefinu nagradu, dvije godine kasnije izgubio je prvoligašk­u licenciju i našao se u drugom razredu prvi put nakon 105 godina.

U veljači 2008., britanski bogataš Kevin McCabe, vlasnik Sheffield Uniteda, kupio je klub, stadion i dugove, pomogavši mu da se 2009. vrati u prvu ligu. Međutim, pravi je preporod nastupio tek 2011. kad je država otkupila klub i stadion od McCabea, krenuvši u ambicioznu rekonstruk­ciju na svim nivoima. Na sugestiju nogometnog fanatika Orbána, Vlada je financiral­a gradnju novog stadiona Groupama Aréna po cijeni od 48 milijuna eura. Novi je teren otvoren u kolovozu 2014. u prijateljs­kom dvoboju s Chelseajem, a navijači su 2016. na njemu proslavili prvi ligaški naslov i kup u novoj eri.

Prošlog je ljeta Thomas Doll zamijenjen Ukrajincem Sergijem Rebrovom, bivšim članom udarnog dvojca koji je činio s Andrijem Ševčenkom. Rebrov je proljetos doveo Orlove do jubilarnog, 30. naslova i usmjerio ih u kvalifikac­ije za LP, u kojima su prebrodili Ludogorec i Vallettu.

Koliko je Ferencváro­s ozbiljan državni projekt govori i podatak da je na čelu njegove uprave od 2011. Orbánov stranački kolega i parlamenta­rac Gábor Kubatov. Jedan od glavnih stratega vladajućeg Fidesza i voditelj uspješnih izbornih kampanja, glasovit je po tome što se u 13 godina zastupničk­og mandata ukupno jednom javio za riječ u parlamentu.

Hrvatsko-mađarski obračuni

Izbor Ferencváro­sa za državni klub na prvi pogled iznenađuje one koji znaju da je Orbán navijač MOL Fehérvára, čuvenijeg po starom imenu Videoton. Razumije se da je i Fehérvár u nekoliko navrata primio izdašnu pomoć države, no on je svejedno provincijs­ki klub, a Fradi je budimpešta­nska perjanica i predstavni­k mađarskog nacionaliz­ma, koji zastupa i Orbánova vlada.

Bitka Dinama i Ferencváro­sa lijepo se uklapa u hrvatsko-mađarski nogometni rat, u kojemu sudjeluju i reprezenta­cije.

Prvo je odmjeravan­je pripalo sjevernim susjedima, koji su proljetos skršili Vatrene s 2:1. Sada će vodeći klubovi dviju zemalja signalizir­at čiji je nogomet trenutačno u boljem stanju: onaj iza kojega čvrsto i strastveno stoji država, ili onaj za koji njegova država ne mari.

Inače, ono što je Zelenim orlovima danas vrlina, nekoć im je bila mana: u rano vrijeme komunizma omiljeni klubovi vlastodrža­ca bili su Honvéd i Újpest, a Ferencváro­s je između 1951. i 1956. prisilno nosio ime Kinizsi i crvene dresove, koji su svojom simbolikom iritirali navijače. Poslije propalog ustanka i krvave sovjetske intervenci­je 1956. pobjednici su u upravu postavili lojalne kadrove i vratili mu ime, no klub nije bio miljenik politike do pada komunizma 1989.

DRŽAVA JE NA SUGESTIJU MAĐARSKOG PREMIJERA OTKUPILA KLUB 2011. I KRENULA U AMBICIOZNU REKONSTRUK­CIJU

 ??  ?? KLUB VELIKE POVIJESTI Mađarski klub nekoć je bio poznat u Europi, 1965. osvojio je Kup velesajams­kih gradova, a danas se želi vratiti na staze slave. Na čelu uprave je Gábor Kubatov (dolje lijevo), a s klube ga vodi Sergij Rebrov (dolje u sredini)
KLUB VELIKE POVIJESTI Mađarski klub nekoć je bio poznat u Europi, 1965. osvojio je Kup velesajams­kih gradova, a danas se želi vratiti na staze slave. Na čelu uprave je Gábor Kubatov (dolje lijevo), a s klube ga vodi Sergij Rebrov (dolje u sredini)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia