Večernji list - Hrvatska

Sjećanje sunjskih izvidnika Kad smo ušli u Dvor, počela je prava tarapana. S krovova kuća pucaju na nas sa svih strana. Snajperi, trocijevci...

- Danijel Prerad

Nitko od sunjskih izvidnika nije dobio čin, a neki su ratovali cijelo vrijeme Domovinsko­g rata. Danas ih većina radi, samo je nekolicina u mirovini mine. Bednjač je uvijek išao ispred svih, osiguravao prolaz suborcima, koji zbog njegova znanja i instinkta nikad nisu imali stradalih od mina. Upravo će pripadnici toga voda imati veliku ulogu u pripremi terena, od 1993. bili su na tom području, znali su svaku šumu, svaku cestu i polje te su prije početka Oluje svoje znanje prenijeli i na druge postrojbe.

Dva dana prije početka Oluje proširila se priča da se kreće, a u noći na 4. kolovoza stigla je zapovijed za polazak u rano jutro. Vod je podijeljen na dva dijela; jedan je vodio Vranić u proboj linije Sunja-Žreme-Staza, a drugi su pod vodstvom Vukovića trebali probiti liniju kod Brđana.

– Odradili smo i Brđane i Stazu, i to brzo i uspješno. No “štekalo” je kod drugih, kod Strmena, gdje su Srbi imali armiranu barikadu ukopanu u zemlju i mali minobacač. Sugestija je bila, ako vojska ne krene za nama u Brđane i Stazu, da vratim izvidnike na početne položaje. Tako sam i učinio – kazuje Ivan Vranić. Toga prvog dana ranjen im je Ivo Šarić te je odvezen u bolnicu u Zagreb, a u okruženju u Stazi ostao im je Emir Sofilić, kojeg su ubrzo izvukli. – Šarića su pet sati izvlačili dečki iz Kostajnice i Dubice, na čemu sam im zahvalan – dodaje Vranić.

Tu noć vod dobiva zadatak da sutradan probije utvrđene položaje u Strmenu, na kojem se zapelo dan prije.

– Oko podneva došli smo u Strmen i zatekli naš tenk i samohotku. Kad je počela topnička priprema, krenuli smo zaklonjeni iza tih vozila. Naši su tukli iz samohotke, Srbi su se zavukli nekamo, a mi smo samo protutnjal­i kroz Strmen. Zarobili smo četvoricu srpskih dragovolja­ca iz Rume koji su se skrivali u UN-ovu kontejneru. Predalo se i nešto civila. Taj smo dan stigli pred selo Pičakovac i tamo zarobili jednog vojnika koji je mislio da smo njegovi. Tada je s pruge počela pucnjava prema nama, pa smo se u selu zadržali do jutra i vratili natrag – priča Vranić.

Trećeg dana Oluje vod se uz manje čarke spustio preko Kostajničk­og Selišta sve do Hrvatske Kostajnice, u koju ulazi među prvima.

– U Hrvatsku Kostajnicu ušli smo onako ošišani na ćelavo, namazani i maskirani i tamo prvi put dobro objedovali u hotelu – kazuje Marijan Vuković.

– To mi je jedan od najljepših dana u životu. Sunčan ljetni dan, mi se od Selišta spuštamo dolje prema Kostajnici, a sa svih strana spuštaju se drugi vojnici. Kao da ima deset tisuća vojnika, takav je prizor bio – opisuje Gorislav Bednjač. Noću 6. kolovoza vod, Domobransk­a pukovnija Sunja i još neke postrojbe dobivaju naređenje da ujutro 7. kolovoza krenu prema Dvoru kako bi osiguraval­i kolonu izbjeglica koja se izvlačila u BiH. Kad su ušli u Dvor, počela je bitka.

– Tarapana. S krovova kuća pucaju na nas sa svih strana. Snajperi, trocijevci. Bednjač je s nekima otišao naprijed prema Matijevići­ma, samo su protrčali. Sreli smo poveću skupinu civila, njih oko 150, izvukli ih iz te pucnjave, skrili iza zgrade i ostavili jednoga vojnika da ih čuva. Krenuli smo naprijed još malo, pokraj kolone vozila i ljudi, ali pucnjava je bila stalna, odasvud – opisuje Vranić situaciju u kojoj će ubrzo izgubiti jednoga vojnika.

– Pužemo uz tu kolonu i tada Ivica Lapuh ugleda srpskog civila kako stoji na rudi traktora te ustaje kako bi mu rekao da sjedne dolje, da se preda i makne. Tada ga je presjekao rafal. Odozdo vidim da prema nama trči Marijan Jakić i viče da bježimo, da ih ima milijun. Tada ga, na desetak metara od mene, metak pogađa u vrat. Pada, ali se odmah diže i nastavlja trčati prema meni, vadi zavoj i mota ga oko vrata. Za njim trči jedan dečko iz domobransk­e, koji mu je, doznat ću poslije, stao na zavoj koji je visio pa Jakić opet pada. Pomislih, sad je stvarno gotov, no on opet ustaje i dolazi do mene. Ni kapi krvi kod Jakića, metak prošao kroz vrat, na milimetar promašio arterije. Ali Lapuh krvari, izvlačimo ga, dajemo sanitetu obojicu, no Lapuh umire u kolima do Kostajnice – u jednom dahu opisuje Vranić najtežu bitku svoga voda u Oluji.

Vod se potom povukao u Hrvatsku Kostajnicu. Prešli su bez odmora više od sto kilometara te im je zapovjedni­k Željko Krapljan rekao da je za vod Oluja gotova, da su svoje obavili. Dvor će sutradan, 8. kolovoza, biti oslobođen bez njih.

– Od prvog dana Oluje stalno smo bili na nogama, na području na kojem nije bila nijedna brigada HV-a. Nitko od mojih dečki nije dobio čin, a neki su ratovali i cijelo vrijeme Domovinsko­g rata. Većina mojih izvidnika radi, neke od nas nakon rata staro radno mjesto nije dočekalo, nije ga više bilo. Danas je samo dio nas u mirovini – kazuje Ivan Vranić, koji je ponosan što su sve akcije odradili profesiona­lno.

– Nikad nismo opalili metak u vojnika ako nije pucao na nas. Poštovali smo pravila. Učinili smo sve što treba za Hrvatsku, učinili bismo opet i zbog svega toga mirno spavamo – dodaje Gorislav Bednjač. Zanimljivo je za ovaj vod da je 1991., dok su još bili pod MUPom, u njihovu sastavu bio i Dejan Košutić, unuk Franje Tuđmana. Kažu, nisu tada znali da je to Tuđmanov unuk. Ni po čemu se nije isticao, dijelio je s njima dobro i zlo kao i svatko drugi. Tek su naknadno doznali o kome je bila riječ.

 ??  ??
 ??  ?? Gorislav Bednjač, Nermin Halilović, Ivan Vranić Buva i Marijan Vuković (dolje) ratovali su u sastavu Izviđačko-diverzants­kog voda pri 17. domobransk­oj pukovniji Sunja
Gorislav Bednjač, Nermin Halilović, Ivan Vranić Buva i Marijan Vuković (dolje) ratovali su u sastavu Izviđačko-diverzants­kog voda pri 17. domobransk­oj pukovniji Sunja
 ??  ?? Nikad nismo ispalili metak u vojnika ako nije pucao na nas. Poštovali smo pravila. Učinili smo sve što treba za Hrvatsku, učinili bismo to ponovno i zbog svega toga mirno spavamo.
Sunjski veteran Gorislav Bednjač
Nikad nismo ispalili metak u vojnika ako nije pucao na nas. Poštovali smo pravila. Učinili smo sve što treba za Hrvatsku, učinili bismo to ponovno i zbog svega toga mirno spavamo. Sunjski veteran Gorislav Bednjač
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia