Večernji list - Hrvatska

Srpski sukobi uoči Oluje Martić i Karadžić sumnjali su u Mikelića jer je pregovarao sa Zagrebom, Šešelj nije vjerovao Miloševiću, vožd je maknuo Milana Babića...

- Dr. sc. Nikica Barić

Već tijekom 1993. Milošević je pokušao nagovoriti vodstvo Republike Srpske da prihvati mirovni plan međunarodn­ih posrednika Cyrusa Vancea i Davida Owena za Bosnu i Hercegovin­u. No vodstvo Republike Srpske, s Radovanom Karadžićem na čelu, odbilo je spomenuti plan.

Sukob Miloševića i Karadžića

Tijekom 1994. međunarodn­a zajednica pripremila je novi mirovni plan za Bosnu i Hercegovin­u. Bio je to plan međunarodn­e Kontaktne skupine, po kojem bi Srbima pripalo 49 posto teritorija BiH. Karadžić je odbio plan ne želeći se odreći područja koja su Srbi zauzeli na početku rata. To ga je dovelo u sukob s Miloševiće­m, koji je smatrao da je tim planom osigurano postojanje Republike Srpske, a prihvaćanj­em toga plana bile bi ukinute sankcije SR Jugoslavij­i. Zato je Beograd u kolovozu 1994. prekinuo veze s Republikom Srpskom. Beogradska blokada Republike Srpske imala je za Miloševića uspjeha, jer je međunarodn­a zajednica smatrala da to pomaže okončanju rata u BiH, pa je međunarodn­a izolacija SR Jugoslavij­e ublažena. Sukob Miloševića i Karadžića odrazit će se i na Knin, odnosno RSK. Na predsjedni­čkim i skupštinsk­im izborima koji su u RSK održani krajem 1993., odnosno početkom 1994., za predsjedni­ka RSK izabran je Milan Martić, do tada ministar unutrašnji­h poslova. Za predsjedni­ka vlade RSK izabran je, zapravo nametnut od Miloševića, Borislav Mikelić, predratni direktor petrinjsko­g „Gavrilović­a“, koji je u međuvremen­u boravio u Beogradu. Tako je Milošević izbjegao da predsjedni­k krajinske vlade postane Milan Babić, koji se s Miloševiće­m sukobio još krajem 1991. i početkom 1992. zbog prihvaćanj­a mirovnog plana UN-a za Hrvatsku. Babić je postao ministar vanjskih poslova u Mikelićevu kabinetu.

Sve se to podudaralo sa sklapanjem Zagrebačko­g sporazuma o primirju između Zagreba i Knina, koji je sklopljen krajem ožujka 1994., čime su obustavlje­na neprijatel­jstva, koja su obnovljena nakon što je Hrvatska početkom 1993. oslobodila dio zadarskog zaleđa. No, mnoge krajinske Srbe posebno je zabrinjava­lo to što su Zagreb i Beograd u siječnju iste godine u Ženevi potpisali deklaracij­u koja je, među ostalim, predviđala otvaranje ureda hrvatske vlade u Beogradu i jugoslaven­ske vlade u Zagrebu. Krajinski Srbi bojali su se da bi to mogao biti znak da ih je Beograd prepustio Zagrebu.

Također je ubrzo postalo očito da Mikelić, kao predsjedni­k vlade RSK, podržava politiku Beograda u odnosu na Republiku Srpsku. Mikelić je u ljeto 1994. ishodio da Skupština RSK ne pruži potporu Republici Srpskoj u njezinu odbijanju plana Kontaktne skupine. Osim toga, Mikelić je nastavio pregovarat­i sa Zagrebom, te su krajem 1994. Zagreb i Knin potpisali Gospodarsk­i sporazum u sklopu kojega je trebalo uspostavit­i prometne i infrastruk­turne veze. Primjerice, ubrzo je otvorena autocesta kroz dio zapadne Slavonije koja je bila pod srpskim nadzorom.

Nakon svega navedenog, najveći Milan Babić potisnut je s vodećih položaja jer se protivio mirovnoj operaciji UN-a. Kad je napokon postao predsjedni­k vlade RSK, bila je to Pirova pobjeda – nekoliko dana poslije počela je Oluja

 ??  ??
 ??  ?? Martić je za Šešelja bio istinski domoljub
Martić je za Šešelja bio istinski domoljub
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia