Večernji list - Hrvatska

Frano Ivković sa sedam punata slavodobit­nik Alke

Pobjednik je iz Brnaza, ima 35 godina i dvaput je pogodio u sridu. Kandidati za šefa države, pak, u Sinju se jučer nisu ni sreli

- Slavica Vuković

Frano Ivković, 35-godišnjak iz Brnaza, slavodobit­nik je 304. Sinjske alke. U prvoj je trci pogodio u jedan, no uslijedile su dvije sride i ukupno je imao sedam punata. Zaposlen je u Alkarskoj ergeli kao voditelj jahanja i potkivač konja, a bio je slavodobit­nik i jubilarne, 300. Alke.

Ne u četiri zida

Sinjska alka i ove je godine bila prvorazred­an politički događaj. Okupio se cijeli državni vrh; predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović, koja je i pokrovitel­jica Alke, premijer Andrej Plenković s gotovo svim svojim ministrima, predsjedni­k Sabora Gordan Jandrokovi­ć, veliki broj veleposlan­ika u Republici Hrvatskoj, crkveni i vojni velikodost­ojnici te brojni drugi. Očekivalo se da će se prvi put u javnosti na istom mjestu naći troje najjačih predsjedni­čkih kandidata, aktualna predsjedni­ca Grabar-Kitarović, Miroslav Škoro i Zoran Milanović, no ništa od toga. Milanović, iako je bio u Sinju, morao se vratiti u Zagreb. Kako su rekli u SDP-u, razlozi su bili privatne prirode. Međutim, Miroslav Škoro, koji je nakon alkarskih svečanosti imao koncert u Trilju, nije propustio doći u Sinj i prvi se put javno pojaviti kao predsjedni­čki kandidat baš na Alki, gdje je i aktualna predsjedni­ca prije pet godina prvi put objavila svoju kandidatur­u. Zatekli smo ga u ugodnom čavrljanju sa saborskim zastupniko­m Mosta Mirom Buljem pa je prvo pitanje, logično, bilo hoće li ga Most podržati u predsjedni­čkoj utrci.

– Bit ću nezavisni kandidat do kraja, a svatko tko mi bude želio dati podršku, bit će dobrodošao, ako mu se program podudara s onim što ja tražim. A ja tražim malo ozbiljniju situaciju kada je u pitanju funkcija predsjedni­ka države. Čovjek sam koji dolazi s posla i nemam namjeru biti na Pantovčaku fotomodel ili fikus – rekao je Škoro. Upitan zašto zagovara veće ovlasti, odgovorio je da današnji model ne valja i da se posljednji­h dvadeset godina pokazalo da nemamo sustav parlamenta­rne demokracij­e nego se sve svodi na to da šef pobjedničk­e stranke s koalicijam­a sve rješava u četiri zida, od ministara i direktora do radnika na naplatnim kućicama u Zagvozdu.

– To se treba promijenit­i. Narod na direktnim izborima bira predsjedni­ka države i on mora imati pravo da u tom smislu bude korektiv. Predsjedni­k mora biti čovjek koji može davati određe

ŠKORO JE ISTAKNUO DA KAO PREDSJEDNI­K NEMA NAMJERU BITI FOTOMODEL ILI FIKUS, ŽELI DA TA FUNKCIJA IMA VEĆE OVLASTI

ne inicijativ­e, a ne samo glumiti gljivu. Takav predsjedni­k i predsjedni­čki mandat me ne zanima – poručio je Škoro. Na pitanje zašto do sada nije izašao u javnost, osim uglavnom na društvenim mrežama, kaže da će u sljedećih pet mjeseci predsjedni­čke kampanje odgovoriti na sva pitanja. Komentiraj­ući što Kolinda Grabar-Kitarović još nije objavila svoju kandidatur­u, kazao je da je “danas lijep i sunčan dan pa će možda danas”. Ali ona to jučer nije napravila, a sudeći po izjavi premijera Plenkovića, predsjedni­ka HDZ-a, predsjedni­ca nema namjeru službeno objaviti kandidatur­u ni u Sinju, kao ni danas u Kninu, pa ćemo “taj lijepi, sunčani dan” još, čini se, malo pričekati.

– Nemam dojam da će to biti sada, nego nakon Sinja i Knina – kratko je rekao Plenković. Premijer se, inače, po dolasku, kao i predsjedni­ca, prvo sa svojim ministrima otišao pomoliti u crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske. Zadržali su se oko pola sata. Novinarima je po izlasku iz crkve komentirao i Škorino traženje većih predsjedni­čkih ovlasti.

– Sjećate li se tko je zadnji tražio povećanje predsjedni­čkih ovlasti i mijenjanje Ustava? Ivo Josipović. Svi znamo kako je prošao na predsjedni­čkim izborima – poručio je Plenković.

Svi alkari pobjednici

U Sinju je s kolegama bio i predsjedni­k SDP-a Davor Bernardić. Nije htio baviti se pitanjima predsjedni­čkih izbora.

– Nisam jedan od onih koji će Sinjsku alku koristiti u predizborn­e svrhe. Sve što želite pitati o predsjedni­čkim izborima, pitat ćete našeg kandidata – rekao je Bernardić. Predsjedni­k Živog zida Ivan Vilibor Sinčić sa suradnicim­a je također pratio alkarska nadmetanja, baš kao i Ivan Vrdoljak, predsjedni­k HNS-a. U Sinju je, osim Škore, bio još jedan nezavisan kandidat za predsjedni­ka RH, Tomislav Panenić, i to u društvu Ante Pranića, koji je, baš kao i on, izbačen iz Mosta.

Političari, inače, općenito vole Alku. Među prvima je na sinjskom trgu uočen vukovarski gradonačel­nik Ivan Penava, dugogodišn­ji prijatelj Sinja i Alke koja je čak gostovala u Vukovaru. Došli su brojni gradonačel­nici, a među njima naročito je toplo dočekan zagrebački Milan Bandić, veliki sponzor Alke. Što se tiče ministara, u Sinju su bili Damir Krstičević, Davor Božinović, Darko Horvat, Marko Pavić, Nina Obuljen Koržinek, Dražen Bošnjakovi­ć, a od novoimenov­anih zapaženi su Ivan Malenica, Vesna Bedeković, Marija Vučković, Goran Grlić Radman, Mario Banožić. Čini se da je gotovo cijela Vlada jučer došla u Sinj, a danas će, vrlo vjerojatno, svi oni u Knin na obilježava­nje obljetnice Oluje.

Na Alku su, očekivano, stigli i “HDZ-ovi desničari” Miro Kovač i Milijan Brkić.

Za titulu slavodobit­nika natjecalo se 17 junaka, alkara kopljanika, a slavodobit­nika će, poručio je alkarski vojvoda Boško Ramljak, Sinj i Cetinska krajina slaviti cijele godine, dok će njegovo ime biti zlatnim slovima upisano u povijest Viteškog alkarskog društva. A očekivalo se i nadmetanje nakon Alke, i to ono s pozornica, na koncertima. U obližnjem Trilju nastupati je trebao Miroslav Škoro, a na splitskoj Rivi Marko Perković Thompson.

PREMIJER SE PO DOLASKU POMOLIO U CRKVI ČUDOTVORNE GOSPE SINJSKE

 ??  ??
 ??  ?? Vitešku igru nisu propustili ni gradonačel­nik Splita Andro Krstulović Opara sa suprugom Danielom Marasović i sinom Dujmom (skroz lijevo), kao ni potpredsje­dnik Sabora Milijan Brkić (lijevo)
Vitešku igru nisu propustili ni gradonačel­nik Splita Andro Krstulović Opara sa suprugom Danielom Marasović i sinom Dujmom (skroz lijevo), kao ni potpredsje­dnik Sabora Milijan Brkić (lijevo)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Svake godine Alka se održava u čast pobjede nad turskim osvajačima 1715. Na taj je dan 700 hrvatskih vojnika iz Sinja odbilo navalu 60.000 turskih vojnika. Frano Ivković ovogodišnj­i je slavodobit­nik, a jahao je na Luni (lijevo). Na Alku je stigao jučer i Miroslav Škoro (dolje desno)
Svake godine Alka se održava u čast pobjede nad turskim osvajačima 1715. Na taj je dan 700 hrvatskih vojnika iz Sinja odbilo navalu 60.000 turskih vojnika. Frano Ivković ovogodišnj­i je slavodobit­nik, a jahao je na Luni (lijevo). Na Alku je stigao jučer i Miroslav Škoro (dolje desno)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Stigla je i nova ministrica socijalne politike Vesna Bedeković, kao i predsjedni­k Živog zida Ivan Vilibor Sinčić (dolje)
Stigla je i nova ministrica socijalne politike Vesna Bedeković, kao i predsjedni­k Živog zida Ivan Vilibor Sinčić (dolje)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia