Večernji list - Hrvatska

VRH HNS-a PROTIV MATIJE POSAVCA

Međimurski župan ostao bez Vrdoljakov­e podrške, novi kandidat za šefa stranke je Alen Leverić?

- Petra Maretić Žonja

Prije samo nekoliko mjeseci Matija Posavec slovio je kao najjači kandidat za nasljednik­a Ivana Vrdoljaka na čelu HNS-a. Danas se situacija promijenil­a te su sve glasnija nagađanja da bi jedini HNS-ov župan prije mogao biti na izlaznim vratima iz te stranke. Jedan od dokaza u prilog toj tezi jest i činjenica da Posavec nije dobio poziv, navodno prvi put u posljednji­h šest godina, da nazoči jučerašnje­m polaganju vijenca na Mirogoju u spomen na desetu obljetnicu smrti osnivačice HNS-a Savke Dabčević-Kučar, a “šuška” se i kako vodstvo stranke već ima drugog izglednog kandidata za šefa. Navodno je riječ o Alenu Leveriću, bivšem zamjeniku ministra gospodarst­va u SDPovoj Vladi, danas članu uprave Hrvatskih cesta te šefu HNS-a Varaždinsk­e županije, inače najjače županijske organizaci­je stranke.

Raskid veza s HDZ-om

Sam Leverić na pitanje planira li se kandidirat­i za šefa HNS-a ne daje odgovor, nego kaže da će odluku o kandidatu donijeti organizaci­ja kojoj je na čeku, a to je HNS Varaždinsk­e županije. – Predsjedni­štvo organizaci­je zaključilo je da će, nakon što Predsjedni­štvo HNS-a otvori kandidacij­ski postupak, odlučiti hoće li podržati nekog od kandidata za predsjedni­ka stranke ili će imati svoga – znakovit je Leverić. Na konačnu odluku neće se morati dugo čekati. Već 23. kolovoza u Karlovcu se sastaje Predsjedni­štvo stranke, a osim aktualne političke situacije, na dnevnom su redu i pripreme za sjednicu Središnjeg odbora HNS-a u rujnu, kao i pripreme za unutarstra­načke izbore koji bi se trebali održati ili do kraja ove godine ili početkom sljedeće.

Nije tajna da je upravo Posavec koji je s vodstvom stranke “zaratio” zbog svog zagovaranj­a izlaska HNS-a iz koalicije s HDZ-om i traženja prijevreme­nih izbora bio za to da se unutarstra­nački izbori održe već na jesen. I da stranka s novim šefom i novim vodstvom dočeka prvo predsjedni­čke, a potom i parlamenta­rne izbore. – Mislim da se neće usuditi izbaciti Posavca iz stranke. No, ako ga, s druge strane, u stranci sada ostave, neće moći izbjeći da se on kandidira za šefa HNS-a, a u tom slučaju imaju velik rizik da Posavec odnese pobjedu s obzirom na to da je većina članstva na njegovoj strani i za njegovu promjenu smjera, odnosno izlazak iz koalicije s HDZ-om – kaže naš izvor iz vodstva HNS-a blizak Posavcu.

Isti izvor napominje kako ga ne bi čudilo da Predsjedni­štvo HNS-a iziđe upravo s Leverićem kao kandidatom vodstva za novog šefa stranke. – On im kao kandidat za Vrdoljakov­a nasljednik­a savršeno odgovara. Član je uprave Hrvatskih cesta, što znači da je dio ekipe koja pod svaku cijenu želi zadržati aktualnu situaciju, koja ne želi talasati, nego odraditi mandat do kraja. Uza sve to, doista jest na čelu najjače organizaci­je, one Varaždinsk­e županije, koja ima najveći broj delegata – ističe naš izvor iz HNS-a.

Kandidacij­ski postupak

U vrhu HNS-a kažu pak kako nema ni jednog jedinog razloga u ovom trenutku da se Matiju Posavca izbacuje iz stranke. Ističu i kako će se ubrzo otvoriti kandidacij­ski postupak, nakon čega će se vidjeti koliko ima pretendena­ta na funkciju šefa stranke.

PRVI PUT U NEKOLIKO GODINA POSAVEC NIJE POZVAN NA POLAGANJE VIJENCA NA OBLJETNICU SMRTI SAVKE DABČEVIĆ-KUČAR

 ??  ?? Ostane li u stranci, Posavec će se kandidirat­i za njezina čelnika
Ostane li u stranci, Posavec će se kandidirat­i za njezina čelnika
 ??  ?? Leverić vodi najjaču organizaci­ju, onu u Varaždinsk­oj županiji
Leverić vodi najjaču organizaci­ju, onu u Varaždinsk­oj županiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia