Večernji list - Hrvatska

Pale prve stroge kazne u prometu

Koprivniča­ncu 24 tisuće kuna, mladiću iz Virja 15 dana zatvora

- Josip Bohutinski

Vozača u Požegi uhvaćenog za volanom s 3,23 poromila alkohola u krvi policija kaznila sa 16 tisuća kuna i tri mjeseca bez vozačke Željko Marušić: Kazne su opravdane, ali i pretjerane. Mogli smo se držati starih kazni i povećati izvjesnost kažnjavanj­a

Nove drastične kazne za prometne prekršaje koje su stupile na snagu prošli tjedan, mnoge vozače nisu odvratile od prebrze vožnje, sjedanja za volan u alkoholizi­ranom stanju, prolasku kroz crveno... Policija je diljem Hrvatske protekli vikend imala pune ruka posla pa je tako izrekla prvi put i brutalne kazne za najteže prekršitel­je prometnih propisa od kojih su mnogi recidivist­i. A jedna od najdrastič­nijih kazna je ona koju je dobio 50-godišnjak iz Koprivnice, inače recidivist, koji je u subotu vozio automobil iako mu je vozačka dozvola oduzeta, a pri tome je imao i 2,69 promila alkohola u krvi. Kažnjen je s 24.000 kuna i zabranom upravljanj­a motornim vozilima B kategorije 24 mjeseca.

Nije stao policiji

Policija je pak u ponedjelja­k u Požegi uhvatila 67-godišnjaka koji je vozio brzinom 31 km/h većom od dopuštene i nije se zaustavio na znakove koje su mu davali policijski službenici, koji su ga nakon toga slijedili i zaustavili. Pri tome su utvrdili da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola, kojeg je u krvi imao 3,23 promila. Izrečena mu je novčana kazna od 16.000 kuna, dobio je i zabranu upravljanj­a motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca i po pravomoćno­sti naloga određeno mu je 12 negativnih prekršajni­h bodova.

U Koprivnici je policija u subotu uhvatila u vožnji pod utjecajem alkohola i 20-godišnjeg vozača, i to s 1,23 promila alkohola u krvi, koji je usto vozio bez položenog vozačkog ispita, i to neregistri­rani i neosiguran­i automobil. Taj vozač kažnjen je kaznom zatvora od 15 dana uvjetno na devet mjeseci, novčanom kaznom od 13.300 kuna i zabranom upravljanj­a motornim vozilima B kategorije šest mjeseci.

Kaznu od 15 dana zatvora, uvjetno na 12 mjeseci pak dobio je 21-godišnji vozač u Virju koji je u nedjelju vozio s 2,08 promila alkohola u krvi. Dobio je i zabranu upravljanj­a motornim vozilom na 12 mjeseci. Pijani 27-godišnji slovenski vozač pak prošao je u nedjelju kroz crveno svjetlo na semaforu u Puli. Izmjereno mu je 2,32 promila alkohola u krvi. Određena mu je kazna od 12.700 kuna, mora platiti i 500 kuna za troškove postupka, a izrečena mu je i zaštitna mjera zabrane

upravljanj­a motornim vozilom B kategorije na teritoriju RH u trajanju od tri mjeseca. Policija je u Metkoviću pak zaustavila 53-godišnjaka kojem je izmjereno 2,87 promila alkohola u krvi. Usto, nije bio vezan sigurnosni­m pojasom niti je kod sebe imao važeću vozačku dozvolu kao ni osobnu iskaznicu. Protiv njega je podnesen optužni prijedlog pa mu prijeti kazna od 10.000 do 20.000 kuna zbog alkohola, 300 kuna zbog neposjedov­anja vozačke dozvole, 1000 kuna zbog nekorišten­ja sigurnosno­g pojasa te 300 kuna zbog vrludave vožnje cestom.

Švicarac jurio 207 km/h

U ponedjelja­k je policija uhvatila 29-godišnjeg vozača na cesti Ovčare - Vetovo koji je vozio brzinom od 151 km/h, što je za 61 km/h više od dopuštenog. Imao je 1,41 promila alkohola u krvi. Oduzeta mu je vozačka na tri mjeseca i dobio je sedam negativnih bodova.

Na autocesti A3 Bregana - Zagreb - Lipovac policija je u nedjelju zaustavila Mercedes kojim je upravljao 40-godišnji Švicarac, i to brzinom od 207 km/h. Zbog prekoračen­ja brzine kažnjen je s 5000 kuna te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanj­a motornim vozilima B kategorije na području RH u trajanju od mjesec dana. Koliko su policajci imali posla protekli vikend svjedoče i brojke koje nam je dostavila PU splitsko-dalmatinsk­a. Na njezinu području tijekom produljeno­g vikenda evidentira­no je ukupno 536 prekršaja, od čega 58 za alkohol, 114 za prekoračen­je brzine, 72 za nekorišten­je sigurnosni­h pojaseva, 26 za korištenje mobitela tijekom upravljanj­a vozilom, devet za neregistri­rano i tehnički neispravno vozilo i dva zbog zabrane upravljanj­a. Iako su kazne drastično povećane i za odbijanje alkotestir­anja, napuštanje mjesta nesreće... policija je protekli vikend uhvatila vozače i u tim prekršajim­a.

POLICIJA JE PROTEKLI VIKEND UHVATILA VOZAČE I U PREKRŠAJU NAPUŠTANJA MJESTA NESREĆE, ODBIJALI SU ALKOTESTIR­ANJE...

 ??  ??
 ??  ?? UGLAVNOM RECIDIVIST­I Policija je najviše posla imala sa serijskim prekršitel­jima koji su već, očito preblago, kažnjavani
UGLAVNOM RECIDIVIST­I Policija je najviše posla imala sa serijskim prekršitel­jima koji su već, očito preblago, kažnjavani
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia