Večernji list - Hrvatska

SRAMOTAN NAPAD NA IVANA BEBEKA Suci HNL-a: Zašto svi šutite? E, pa mi nećemo!

- Edi Džindo

Fizički napad nekolicine huligana na najboljeg hrvatskog nogometnog suca Ivana Bebeka (42) u ponedjelja­k rano ujutro ispred noćnog kluba u Sinju još je jedan u nizu ružnih incidenata prema nogometnim sucima. Bebek je utakmicu Hajduka i Lokomotive (3:0) na Poljudu sudio u najmanju ruku odlično. Nekoliko je puta na apele Splićana za kaznenim udarcem odmahnuo, no svaki put bio je u pravu. Međutim, to nije toliko ni važno. I da je pogrešnim sudačkim procjenama koštao splitski klub rezultata, i dalje nije zaslužio napustiti Sinj s ozljedama na oku, uhu, vratu, potiljku i ramenu.

– Žestoko osuđujem to što se dogodilo i nadam se da će nadležna tijela pronaći počinitelj­e i primjereno ih kazniti. Suđenje u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina vrlo dobro i mislim da naši suci nisu dali povoda za ovakve poteze – rekao nam je Ante Kulušić, šef sudačke organizaci­je Prve HNL. Tko će snositi pravu odgovornos­t za ovakve nasrtaje? Kako spriječiti nastavak tih napada kad je kazna za napad od prije tri godine na još jednog suca, Brunu Marića, bila tek društveno koristan rad? Najvažnije od svega, kako osigurati normalan život sucima u ovom otrovnom okruženju? – Pojačavanj­e sigurnosti nogometnih sudaca nije u domeni Hrvatskog nogometnog saveza niti bilo koje nogometne organizaci­je. U domeni države je zaštititi i suce i novinare i svakog drugog građanina ove države. Mogućnost koja se odmah pojavila u medijima jest ona da Bebek odsad u HNL-u sudi svima osim Hajduku, no to je neizvedivo. – Uopće ne postoji mogućnost da jedan klub izuzme suca za delegiranj­e ili obrnuto – kaže Kulušić. Jedino je razumno rješenje drastično povećanje kazni za počinitelj­e, a dok do toga ne dođe, ključ je mijenjanje mentalitet­a. I mišljenja o sucima. Jer, iako postoje i skandali i namještalj­ke, velika većina hrvatskih sudaca svoj posao obavlja pošteno i jako dobro. A o toj većini nitko ne priča. Zbog nemilih događaja u Sinju jučer su priopćenje­m reagirali i suci Prve HNL.

“Uz naše zgražanje da takav napad uopće možemo doživjeti u našoj Hrvatskoj, posebno brine i činjenica da je postalo normalno da ovakav oblik nasilja društvo tolerira šutnjom. Iako nas bole ozljede našeg Ivana, boli nas i što svi šutite. Boli nas, jer smo svjesni da tišinom dajemo podršku takvim postupcima, da ljudi poput ovih kukavica iz mraka, sutra mogu napasti i nekog drugog. No, mi suci odlučili smo da više nećemo šutjeti i da je došlo vrijeme da sintagma „neka institucij­e odrade svoj posao“dobije pravi smisao. I zato molimo hrvatsku javnost da nam pruži snažnu podršku da prisilimo institucij­e Republike Hrvatske da krenu u odlučan obračun sa svakim oblikom nasilja!”, poručili su suci.

 ??  ?? Bebek je završio s mnogim podljevima i ozljedama
Bebek je završio s mnogim podljevima i ozljedama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia