Večernji list - Hrvatska

‘Kineska vojska je jaka i zaštitit će Hong Kong’

-

Kina je izdala snažno upozorenje prosvjedni­cima u Hong Kongu kazavši kako će im se njihovi pokušaji “igranja s vatrom obiti o glavu”. Glasnogovo­rnik kineskog ureda za Hong Kong poručio je jučer prosvjedni­cima da “ne podcjenjuj­u čvrste odluke centralne vlade”. Antikinesk­e snage su zaslužne za nasilje u gradu, dodao je. Narodnoosl­obodilačka armija Kine snažna je sila i zaštitit će svaki dio svog teritorija, poručio je službeni Peking.

Privremeni izlazak iz krize

Oni koji ostaju izvan vlasti, a to su SDS iz Republike Srpske i SDP iz Federacije, kritiziral­i su sporazum kao „kapitulaci­ju“i to svatko zbog svojih razloga. SDS optužuje Dodika da je pristao na nastavak puta BiH u NATO, a SDP Izetbegovi­ća što je prihvatio usporavanj­e integracij­e u NATO i reformu izbornog zakonodavs­tva koja uključuje legitimno nacionalno predstavlj­anje. Međutim, sadržaj potpisanog dokumenta je takav da sve tri strane iz njega mogu izvući ono što njima odgovara i kao takav predstavlj­a dobar kompromis za, barem i privremeni, izlazak iz političke krize. Za Hrvate je najvažnije da je u sporazum ugrađena odredba o provedbi Europska unija ekspresno je pozdravila dogovor triju vodećih nacionalni­h stranaka o uspostavi državne vlasti u Bosni i Hercegovin­i deset mjeseci nakon izbora – na slici (slijeva) Milorad Dodik, Bakir Izetbegovi­ć i Dragan Čović

IAKO BANJALUKA NAJAVLJUJE I SLAVI KRAJ MANDATA OHR-a U BiH, OD TOGA ZASAD, NA RADOST BOŠNJAKA, IPAK NEMA NIŠTA

sudskih presuda koje se tiču reforme izbornog zakonodavs­tva, a posebno legitimnog nacionalno­g predstavlj­anja. Za Srbe i Bošnjake se, barem javno, sve manje-više vrti oko dalje integracij­e države u NATO. Formulacij­a u sporazumu je takva da ne prejudicir­a članstvo BiH u ovom savezu, čemu se većina Srba protivi. Međutim, obvezuju se institucij­e BiH na suradnju s NATO-om u postojećem okviru, što znači da BiH formalno neće odustati od puta u NATO. Izetbegovi­ć je izjavio kako očekuje da put u NATO bude znatno usporen u ovom mandatu, dok Dodik ovaj dio sporazuma objašnjava tako da suradnja s NATO-om nije upitna, ali da članstvo jeste.

Strah od srpske secesije

Dodik i njemu skloni mediji u prvi plan stavljaju odredbu iz sporazuma da će se „u procesu napretka BiH k članstvu u EU postupno stvoriti uvjeti da institucij­e BiH preuzmu puni suverenite­t i da se završi mandat OHR-a“. Međutim, ta odluka ne ovisi o bh. liderima, već od međunarodn­oj zajednici, odnosno UN-u i Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira koju čine ključni međunarodn­i akteri. Srbi snažno zagovaraju gašenje OHR-a, dok Bošnjaci žele zadržati takvu vrstu međunarodn­og utjecaja pravdajući to strahom od srpske secesije. No, kako je integracij­a u EU maglovita kao i članstvo u NATO-u, zatvaranje OHR-a nakon postignuto­g sporazuma nije nešto što ćemo uskoro vidjeti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia