Večernji list - Hrvatska

U MEĐUGORJU CRKVA JE ŽIVA, TO SU VRATA NOVE EVANGELIZA­CIJE

- Darko Pavičić

Munja s kraja petominutn­og filma „The best of Mladifest“iz produkcije Foto Đanija iz Međugorja, koja je spojila zemlju i međugorsko nebo iznad Mladifesta simbolički je ilustriral­a što se događalo od 1. do 5. kolovoza u Međugorju, gdje se na Festivalu mladih okupilo više od 50.000 mladih iz 80 zemalja, a prvi put sudjeloval­o je i desetak kardinala, biskupa i nadbiskupa, nakon što je papa ukinuo zabranu svećenicim­a za dolazak u Međugorje. Slike i statistike u tih pet dana su impresivne. Primjerice, svaki je dan, uz spomenutih 50-ak tisuća mladih u Međugorju, internetsk­im streamingo­m pratilo nekoliko milijuna ljudi, a posljednje­g dana broj uključenih IP adresa dosegnuo je gotovo tri milijuna u jednom trenutku! Uz izravan prijenos stotinjak kabelskih televizija. Broj svećenika za oltarom kretao se oko 500-600 svakoga dana, a posljednje­ga ih je bilo više od 700 plus 60-ak koji su ispovijeda­li uz crkvu. A redovi za ispovijedi bili su tih dana nepregledn­i pa se ispovijeda­lo čak do ponoći…

Slike su to kakvih nema nigdje u svijetu. Prepoznala je te plodove ove godine i službena Crkva pa je papa Franjo (koji je i biskup rimski) na otvaranje poslao i svog generalnog vikara za rimsku biskupiju, koji je na početku mladima prenio papine pozdrave i podršku. A posljednju misu na Mladifestu služio je nadbiskup Rino Fisichella, predsjedni­k Papinskog vijeća za novu evangeliza­ciju, koji je toga jutra održao i katehezu mladima. Nije njih papa Franjo slučajno poslao u Međugorje, jer očito želi da upravo ono postane vrata nove evangeliza­cije današnjeg svijeta. A kako bi se potvrdila upravo papinska prisutnost u Međugorju prošlih dana, cijelo vrijeme ondje je boravio apostolski nuncij za BiH mons. Luigi Pezutto ili pak kardinal Vinko Puljić, vrhbosansk­i nadbiskup, čija je nazočnost potvrdila privrženos­t Crkve u BiH Međugorju, čiji su pastiri svih ovih godina bili odsutni.

No nakon 38 godina Međugorja Crkva više ne može ignorirati Međugorje, jer se ondje upravo događa ono što Crkva godinama sanja, a to se zove – nova evangeliza­cija. Papa Ivan Pavao II. rekao je kako nova evangeliza­cija znači „ponovo zapaliti u nama zanos predaka, dopustiti da nas prožme žar apostolsko­g propovijed­anja nakon Duhova“te da, „tko je zaista upoznao Krista, ne može ga zadržati za sebe, mora ga naviještat­i“. Upravo se to događa u Međugorju svih ovih godina i crkveni vrh ne može držati oči zatvorene i ignorirati živu Crkvu, koja izgara istim onim žarom prve Crkve i živi puninu sakramenta­lnog života.

Mladifest iz Međugorja poslao je upravo ovih dana poruku svijetu kako uživo izgleda model nove evangeliza­cije i kako ga proširiti po cijelome svijetu, koji je ondje sudjelovao s trećinom država, tj. 80 od oko 250 država u svijetu. Ohrabrujuć­e je to za Crkvu, koja kako veli papa Ivan Pavao II. ne može (i ne smije) Krista zadržati za sebe, nego ga mora podijeliti s cijelim svijetom.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia