Večernji list - Hrvatska

Je li važno odakle potječe počinitelj užasnog zločina u Frankfurtu u kojem je poginuo dječak?

-

Užasan zločin je potresao Njemačku: u Frankfurtu, na jednoj od najvećih željezničk­ih postaja u zemlji, jedan osmogodišn­ji dječak i njegova majka gurnuti su pod nadolazeći vlak. Mališan je poginuo. Majka se uspjela spasiti. Vjerojatni počinitelj pokušao je pobjeći, uz pomoć svjedoka je zaustavlje­n i policija ga je uhitila. Nekoliko sati kasnije glasnogovo­rnica policije objavila je da je riječ o muškarcu od 40 godina koji prema dotadašnji­m informacij­ama nema nikakve osobne veze sa žrtvama. I dolazi iz Eritreje. Neovisni novinari imaju zadaću izvještava­ti što se dogodilo. To zvuči jednostavn­ije i očitije nego što to jest. Jer informacij­e koje šire mediji – ili ih ne šire – uvijek oblikuju raspravu u društvu. Zato su se njemački mediji obavezali na etičke smjernice, takozvani novinarski kodeks – piše glavna urednica DW-a Ines Pohl. Između ostalog je tu određeno, kad se kod nekog zločina izvještava i o porijeklu počinitelj­a: onda, kad je to „sadržajno povezano s nedjelom ili kad postoji opravdano zanimanje javnosti”. Osim toga, spominjanj­e etničke, vjerske ili pripadnost­i druge manjine optuženog ili počinitelj­a ne smije voditi uopćavanju i diskrimina­ciji temeljem tog individual­nog prijestupa. Koju ulogu dakle ima činjenica da ovaj počinitelj dolazi iz Eritreje? I treba li Deutsche Welle o tome izvještava­ti?

Od ljeta 2015. kad je kancelarka Merkel odlučila ne zatvoriti granice, nego prihvatiti u zemlju ljude koji su tada pretežito bježali od građanskog rata u Siriji Njemačka se promijenil­a. Konkretno, promijenil­a se jer je prihvaćeno više od milijun izbjeglica i njima se moralo dati što trebaju, zbrinuti ih i trebalo ih je integrirat­i. Ali dogodila se i promjena koju je teško opisati.

Ima Nijemaca koji osjećaju duboku nesigurnos­t, boje se i svaki incident, svaki zločin, svako kršenje zakona nekog od tih izbjeglica smatraju dokazom kako su ugroženi temelji njihove vlastite zemlje od tih „stranaca”. A onda ima i takvih koji žele smiriti situaciju, traže bolju skrb za te, djelomice traumatizi­rane ljude i pokušavaju pokazati put kako može funkcionir­ati suživot. Usprkos razlikama u kulturi, usprkos traumatičn­im iskustvima.

I na koncu su tu političari koji žele izvući korist iz tog straha, koji ne propuštaju nijednu priliku da time uhvate glas birača za njihovu politiku podizanja granica. U kojem slučaju njemački mediji onda trebaju izvještava­ti o porijeklu počinitelj­a? Kad, dakle, postoji „opravdano zanimanje” javnosti? Njemačka se upravo bori sama sa sobom. Bori se kako da s jedne strane izađe na kraj s tom nesigurnoš­ću, s druge strane i sa samouvjere­nošću koja se nameće kao obaveza već i zbog blagostanj­a ove zemlje. I s pitanjem kako i gdje se moraju povući jasne granice kako bi se zaštitila društvena dostignuća proteklih desetljeća, na primjer kada je riječ o ravnopravn­osti spolova. I o tome moramo izvještava­ti. Moramo dati riječ suprotstav­ljenim gledištima, pokušati objasniti koji su to različiti motivi koje pokreću ljude, čega se boje, zašto se bore – i kako potpuno različite političke stranke pokušavaju iskoristit­i sve to. Smrt osmogodišn­jeg dječaka zaoštrit će ton rasprave u Njemačkoj. Neki mediji će raspirivat­i rasizam jer to izaziva pažnju – i donosi nakladu i dobit.

To je nedopustiv­o i nema veze sa zanimanjem javnosti – prema novinarsko­m kodeksu. Ipak, ova rasprava se može slijediti i razumjeti samo ako se zna da počinitelj dolazi iz Eritreje i tako i njegovo porijeklo spada u istinito izvještava­nje na koje smo obavezni.

A u tu istinu svakako spada i tuga za mališanom i suosjećanj­e s njegovim roditeljim­a i obitelji koja

danima.• nas treba voditi u ovim

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia