Večernji list - Hrvatska

PREDSJEDNI­K JAIR BOLSONARO KAZAO JE DA ĆE “KRIMINALCI UMIRATI KAO ŽOHARI”, A DA POLICAJAC NIJE PRAVI POLICAJAC AKO NIKOGA NIJE UBIO

-

Isti recept sada želi primijenit­i i Bolsonaro u Brazilu, što nipošto neće biti jednostavn­o. Uz osude koje već dobiva u civilizira­nom svijetu najavljuju­ći masovna smaknuća kriminalac­a bez ikakvog suđenja, ovakav potez Brazila mogao bi doslovno rasplamsat­i rat u toj zemlji. Naime, upravo se u Brazilu nalaze velike, dobro naoružane bande razasute u favelama koje neće otići “tek tako”, odnosno bez borbe. Prilično je izgledno kako bi žestoka akcija mogla rasplamsat­i navlas isti sukob kakav se već godinama događa u Meksiku. A tko ga dobiva, policija ili kriminalci, ostaje upitno. Inače, Bolsonaro je upravo kao čvrst i žestok političar, ali i bivši časnik brazilske vojske, dobio predsjedni­čke izbore.

Obećavao je krv, znoj i suze Brazilcima te da će očistiti zemlju od korupcije i bandi, a Brazil učiniti sigurnom, prosperite­tnom i bogatom zemljom. I nije krio kako će u svom mandatu koristiti žestoku, smrtonosnu silu. Pokazalo se kako su mu Brazilci povjeroval­i jer veliki dio brazilske srednje klase, kao i velik dio mladih u dobi od 25 do 35 godina glasovao upravo za njega, spremni na sve što će poduzeti kako bi ih riješio kriminala i korupcije.

Uostalom, znali su za koga i za što glasaju. Od trenutka kada je izašao iz vojske i uključio se u politiku, Bolsonaro je redom izazivao skandale i konsternir­ao politički establišme­nt. Tako je još 1999. zahtijevao da se raspusti brazilski Kongres navodeći kako bi trebalo podvući crtu i strijeljat­i 30.000 najkorumpi­ranijih u Brazilu, počevši s tadašnjim predsjedni­kom Fernandom Henriquem Cardosom.

Marginaliz­irani u društvu

Četiri godine poslije, u jednoj od rasprava u Kongresu čiji je bio zastupnik poručio je jednoj zastupnici da je “neće silovati samo zato što ona to ne zaslužuje”. Javnost je bila konsternir­ana, ali za takav govor mržnje nije kažnjen. Tijekom 2017. uvrijedio je crno stanovništ­vo Brazila javno tvrdeći kako oni “nisu ni za što, čak ni za razmnožava­nje”, a nekoliko tjedana poslije kazao je da policajac nije pravi policajac ako nikoga nije ubio.

Na takvim je temeljima Bolsonaro nedavno dobio predsjedni­čke izbore i počeo mijenjati sliku Brazila, sliku koju očito brazilska srednja klasa i mladi, sada bez ikakve perspektiv­e i budućnosti, željno iščekuju. Bolsonaro je sve ove godine gradio biračku bazu, bazu konzervati­vaca koji su se osjećali prognanima i marginaliz­iranim u društvu, bazu koja bi najradije vidjela povratak diktature. U klimi velikog rasta kriminala, ali i klimi brojnih korupcijsk­ih skandala koji su potresali Brazil u vrijeme vladavine ljevice, odnosno Radničke partije, Bolsonarov­i glasači okupili su se oko njega na sličan način kao što su se okupile i Trumpove pristaše u SAD-u. Nakon posljednji­h izbora, dobili su što su godinama tražili, no tek ćemo vidjeti kako će, s ovim žestokim mjerama, Brazil izgledati za nekoliko godina.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia