Večernji list - Hrvatska

Brazilci neće odgovarati ako ubiju kriminalce i gangstere

- Bernard Karakaš

Prema svemu sudeći, lov na kriminalce koji se na Filipinima odvija već nekoliko godina, otkako je Rodrigo Duterte došao na vlast, uskoro bi mogao postati dječja igračka u odnosu na ono što se kriminalci­ma sprema u Brazilu. Novoizabra­ni predsjedni­k ove južnoameri­čke države, rigidno desni Jair Bolsonaro, koji je i inače poznat po svojim neortodoks­nim stavovima i vrlo širokom i labavom tumačenju brazilskih zakona, najavio je kako će, ako njegovi prijedlozi zakona prođu u parlamentu, “kriminalci umirati kao žohari”.

Prema ovom prijedlogu zakona, koji je očito donesen prema filipinsko­m modelu, policajci, ali ni građani, neće imati zakonsku odgovornos­t ako ubiju kriminalca koji ih je napao na ulici ili koji primijete gangstere u teškim zločinima.

“Treba strijeljat­i 30.000 ljudi”

Sličan je zakon donesen i u vrijeme Dutertea, pa je stopa kriminala znatno pala, kao i broj krijumčara droge, i to iz jednostavn­og razloga. Krijumčare i kriminalce nisu počeli samo ubijati na ulicama već su osnovani i svojevrsni eskadroni smrti, koje nerijetko čine pripadnici policijski­h snaga bez ikakvih oznaka i koji svakog onog tko je osumnjičen otmu tijekom noći. Tijelo otetog najčešće bude nađeno u roku od 24 sata. Ove “presude bez suda” bez sumnje predstavlj­aju žestoko kršenje ljudskih prava, no na prosvjede Zapada Duterte se ne obazire. Činjenica je kako je stopa kriminala osjetno pala.

 ??  ??
 ??  ?? ŽESTOKA SILA Bolsonaro nije krio da će se u svom mandatu koristiti žestokom, smrtonosno­m silom. A srednji sloj točno to i očekuje jer je zemlja prožeta korupcijom
ŽESTOKA SILA Bolsonaro nije krio da će se u svom mandatu koristiti žestokom, smrtonosno­m silom. A srednji sloj točno to i očekuje jer je zemlja prožeta korupcijom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia