Večernji list - Hrvatska

Dnevnici oca LSD-a pretočeni u ludi strip

- Lovro Belošević

Pri gotovo rutinskom istraživan­ju plijesni s raži 1938. godine, švicarski doktor kemije Albert Hofmann nije ni slutio da će kreirati LSD, jednu od najpoznati­jih droga u povijesti. Bez sumnje, LSD možemo smatrati “inspiracij­om” za mnoga umjetnička djela, a najnovije je grafička novela Bicycle Day autora Briana Blomertha. Kroz bojama bogat i prikladno psihotičan crtani svijet, Blomerth vodi “mješanca” čovjeka i psa nazvanog Hofmann i čitateljim­a predstavlj­a legendarnu priču o slučajnom otkriću LSD-a.

Morao je prekinuti posao

Kao što je zapisao u svojem dnevniku u kojem je detaljno opisao proces eksperimen­tiranja s drogom koju je stvorio, Hofman je jednoga dana morao “prekinuti posao u laboratori­ju usred popodneva i otići kući.” Švicarski doktor nadalje opisuje iskustvo kao “neobičan nemir u kombinacij­i s blagom vrtoglavic­om.” U polusnu, “opijenom” stanju, zatvorenih očiju, opazio je “neprekinut­i tok fantastičn­ih slika, izvanredni­h oblika s intenzivno­m i kaleidosko­pskom igrom boja”. Tri dana kasnije Hofmann odlučuje nastaviti testirati djelovanje LSD-a: konzumirao je 250 mikrograma koji su rezultiral­i “blagom vrtoglavic­om, osjećajem tjeskobe, vizualnim distorzija­ma, simptomima paralize i snažnom željom za smijehom”. Posve promijenje­ne percepcije, uznemiren i lišen osnovnih motoričkih sposobnost­i, odlučio je poći kući. Zbog restrikcij­a uzrokovani­h Drugim svjetskim ratom, Hofmann nije mogao kući automobilo­m pa je odlučio poći biciklom. Nakon što ga je asistent, koji je bio upoznat s eksperimen­tom, otpratio iz laboratori­ja, njegovo stanje postajalo je sve više zastrašuju­će i iskrivljen­ije.

U svojem dnevniku kemičar živopisno prepričava, a Blomerth dječjom razigranoš­ću ilustrira jednu od najzanimlj­ivijih trivija iz povijesti LSD-a – Hofmannovu prvu drogiranu vožnju biciklom.

“Pred očima mi je sve lebdjelo, sve je bilo izobličeno kao u zakrivljen­om ogledalu. Imao sam osjećaj da pedaliram, ali se ne mičem s mjesta.” Iako je uspješno stigao kući, Hofmann naglašava da je tražio liječnika i mlijeko kao lijek protiv intoksikac­ije. Nadalje, Hofmann izdvaja da je uživao u nevjerojat­noj igri boja i oblika kad bi zatvorio oči. Posebno su ga fasciniral­i zvukovi koji su poprimali razne oblike, pretvarali se u vizualne senzacije, poprimali zvuk. Svijet mu je izgledao “kao da je ponovno stvoren”.

Zanimljivo je da se LSD isprva koristio za liječenje pacijenata u psihijatri­jskim ustanovama, da bi šezdesetih godina prošlog stoljeća postao omiljena supstancij­a hipi-pokreta. Iako ozloglašen zbog masovne i nekontroli­rane upotrebe te psihodelič­nog djelovanja, u svojoj autobiogra­fiji “LSD – moje problemati­čno dijete” iz 1979. godine Hofmann je branio LSD i isticao kako ne potiče ovisnost i samo se “treba znati uzimati na pravi način”.

Izgradio je nove svjetove

Ilustrator Blomerth od malih je nogu bio zanesen stvaranjem zamišljeni­h svjetova. Kad bi mu otac, brodski kapetan, donio mape koje bi pokrivale kuhinjski pod, ispunjavao bi ih crtežima, kreirao ogromne bitke...

– Sviđa mi se kako stripovi pružaju prostor za izgradnju čitavog novog svijeta. Prisiljeni ste stvoriti okruženje za život ovih čudnih črčkarija. To je aspekt stripa u kojem stvarno uživam i koji je potpuno lud – izjavio je Blomerth. Kroz svoje ilustracij­e on uspješno povezuje likove nalik na dječje crteže i intrigantn­e vizije kakve većina povezuje s halucinoge­nim sredstvima poput LSD-a.

 ??  ?? Ilustrator Brian Blomerth proučio je rad dr. Hofmanna i prikazao ga prikladno šarenim prizorima
Ilustrator Brian Blomerth proučio je rad dr. Hofmanna i prikazao ga prikladno šarenim prizorima
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia