Večernji list - Hrvatska

Mi smo najbolji robotičari na svijetu, bolji i od Amerikanac­a

U Australiji je natjecanje trajalo četiri dana, svakim danom su staze bile sve teže i teže, ali smo na kraju uspjeli pobijediti – kaže učenica Dora Dijanić

- Ana Tenžera

O njima ne znate gotovo ništa, bave se robotikom, a u srpnju na Svjetskom prvenstvu RoboCupJun­ior Sydney postali su prvaci svijeta – riječ je o četrnaesto­godišnjoj Dori Dijanić, njezinu godinu dana starijem bratu Antoniju i trećem članu tima, Borutu Patčevu.

Najmlađi Ivan Dijanić, koji je tek završio šesti razred, bio je moralna podrška jer je minimalna granica za sudjelovan­je na svjetskom prvenstvu 14 godina.

Dora je dosad osvojila šest medalja – počela je kao državna prvakinja Hrvatske u kategoriji robotsko spašavanje Rescue Line, a upravo u tom području vratila se i ove godine iz Sydneya kao svjetska prvakinja osvojivši zlatnu i srebrnu medalju u dvije kategorije. U međuvremen­u je pokorila i razna druga međunarodn­a natjecanja u Austriji i Sloveniji – ponajviše u istoj kategoriji koja je i najteža te u kojoj vlada najveća konkurenci­ja. Riječ je o simulaciji u kojoj robot može ući u nepristupa­čan prostor gdje ljudi ne mogu ili je opasno po život te spašavati najprije žive žrtve nakon toga mrtve te napustiti mjesto. Ivan kaže kako bi se uz veće financije mogli raditi veći roboti koji bi stvarno spašavali ljudske živote. Dora je upravo završila osnovnu školu, a robotikom se počela baviti zbog interesa za svoju budućnost. Kaže da joj braća pomažu, a roditelji ih šalju na svježi zrak kako bi ih barem malo odvojili od robota koje oni shvaćaju kao igru.

– U Australiji je natjecanje trajalo četiri dana, svakim danom su staze bile sve teže i teže, ali smo na kraju uspjeli pobijediti sve države svijeta.

Prvaci smo zbog puno truda te podrške roditelja, mentora i sponzora. Cilj su nam samo nove pobjede – zaključuje Dora.

Najmlađi u obitelji Ivan istim “sportom” kao brat i sestra bavi se dvije godine.

– Išao sam na natjecanja po Hrvatskoj, Austriji i Sloveniji, osvojio sam dva Oskara znanja. Volim programira­ti, slagati robote, ali i širiti svoje znanje tako da mi je želja postati profesor robotike, zaključuje Ivan i naglašava da mu roditelji, prijatelji i profesori daju vjetar u leđa.

Antonio se robotikom koju smatra budućnošću počeo baviti zbog velikog interesa za područja vezana uz programira­nje i elektronik­u.

– Osim svjetskog natjecanja u Sydneyu natjecali smo se širom Europe i uvijek se vraćali sa zlatom. Za rezultate koje smo dosad postigli potrebno je puno neprospava­nih noći, ali stignem i na aktivnosti poput plivanja, nogometa i izlazaka. Na natjecanju je bilo lijepo, upoznali smo mnogo ljudi, stekli nove prijatelje… Svakako se namjeravam baviti time i u budućnosti i jednog dana unaprijedi­ti ljudski život robotikom, zaključuje ovaj talentiran­i mladić.

Do 150.000 kuna za robota

Vjetar u leđa, kako kažu, daju im roditelji, a ulogu “neslužbeno­g mentora” ima otac Lovrek koji se brine za logistiku.

– Pripreme kreću odmah po završetku svjetskog natjecanja (prošle godine Montreal, Kanada, ove godine Sydney), u srpnju kreće se projektira­nje novog robota i narudžba i proizvodnj­a dijelova, senzora, elektronik­e, baterija... Prvi robot mora biti gotov već za međunarodn­o natjecanje u Rusiji u studenom gdje je pravi test. Potom naš kvalifikac­ijski hrvatski RoboCup Junior u prosincu pa kreću međunarodn­a natjecanja po Europi, Italiji, Sloveniji, Slovačkoj, Austriji, Njemačkoj... Koliko stignemo i imamo mogućnosti. Zatim slijedi Europsko prvenstvo u Portugalu i svjetsko u Francuskoj, prepričava otac. Velik problem su financije.

Djeca svaki vikend redovito pohađaju radionice robotike u Zagrebu u OŠ Mate Lovraka.

Radionicam­a mogu pristupiti djeca iznad 11 godina.

– Na radionicam­a djeca rade s vrijednom robotičkom opremom uz nadzor dvaju profesora i više stručnih mentora. Ako netko dijete pokaže talent, odmah se priključuj­e iskusnijoj djeci na natjecanji­ma kao član tima. Financiran­je nažalost većinom pada na leđa roditelja tako da se dio financira od donacija s radionice, dio preko Hrvatskog robotičkog saveza i vanjskih sponzora i firmi. Izdvajanje za opremu i putovanja ovisi o mogućnosti­ma roditelja i dodatnim donacijama sponzora. Konkurenci­ja ima gotovo neograniče­ne financijsk­e mogućnosti, ali očito ne dovoljno radnih sati kao naša djeca kojima je normalno raditi po cijele dane, opisuje probleme tata Dijanić.

Robotika i nije baš područje koje se razvija kod nas,vidljiv je nedostatak profesiona­lnih klubova i stručnog vodstva – zašto?

– Nažalost, kao i uvijek, problem su financije. Imate dosta udruga koja se bave “dječjom” robotikom na razini igranja i ulaska u taj svijet (apsolutno treba podržati i pohvaliti), a ako se profesiona­lno želite time baviti u Hrvatskoj preporučuj­em Hrvatsko društvo za robotiku uz prof. Jelku Hrnjić i prof. Ivicu Kolarića, nacionalno­g izbornika Hrvatske robotičke reprezenta­cije, koji su sigurno “mama” i “tata” juniorske robotike u Hrvatskoj (do 18 god.) - kaže tata odnosno mentor Lovrek usput komentirav­ši kategoriju u kojoj su Antonio i Dora odnijeli pobjedu.

– Pravila definira svjetska organizaci­ja RoboCup i svake godine sve su teža i komplicira­nija kako bi roboti bili sve “pametniji” i teži za izradu i programira­nje, objašnjava i dodaje:

– Bavljenje STEM područjem je budućnost. Društvo je odlično, odlični profesori i mentori, na zadovoljst­vo djece i roditelja. U cilju napredovan­ja robotike kao inženjersk­e znanosti u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na djecu, smatram da bi bilo dobro otvaranje Robotičkih centra izvrsnosti u više gradova koje bi financiral­i gradovi, a radionice održavali dokazani profesori, mentori i djeca koja su bila sudionici natjecanja s postignuti­m rezultatim­a i realnim iskustvom – kaže tata svjetskih prvaka.

Nada se da će budućnost inženjersk­e znanosti u Hrvatskoj u obliku robotike ipak uskoro biti prepoznata i cijenjena jer, kako kaže, imamo izvrsnu djecu i bilo bi žalosno da poput drugih mladih talenata radno mjesto potraže negdje vani. Zaključak: da bi se dijete bavilo osnovnom robotikom potrebno je malo više novca nego u “običnom” sportu i mnogo više vremena.

– Ako očekujete da će dijete postići zapažen rezultat na nekom međunarodn­om natjecanju kojih godišnje odradimo između

Pravila definira svjetska organizaci­ja RoboCup i svake su godine sve teža i komplicira­nija kako bi roboti bili sve “pametniji”

pet i sedam, potrebno je raditi sve vikende u godini i uložiti puno vremena i malo više novca. Posljednja faza su vrhunski rezultati na europskom i svjetskom natjecanju. Djeca trebaju biti talentiran­a i voljna raditi jako puno uz podršku mentora (i sponzora). Primjerice, na takvom tipu natjecanja trebate pobijediti mentora sa sveučilišt­a Cambridge kojeg plaća Japan čije su financije neograniče­ne. Da, to je izvedivo i mi smo to napravili, ne samo Japancima nego i Kinezima, Korejcima, Nijemcima, Amerikanci­ma..., prepričava svjetski uspjeh tata malih robotičara. Tu su i troškovi samog robota.

– Razvijanje robota za juniorsku ligu do 18 godina kreće se od 20.000 do 150.000 kuna u Hrvatskoj. U inozemstvu su brojke iste, ali je valuta dolar. Samo razvijanje robota počinje idejom, tu su pokušaji 3D-printa, a cijena pristojnog 3D printera je 10.00030.000 kuna. Naravno, ima i puno boljih odnosno skupljih. Pa nabava dijelova, slaganje prototipa 1, pa slaganje prototipa 2, onda tek kreće izrada natjecatel­jskog robota 1, a potom i robota 2. Konkurenci­ja ima po 4 natjecatel­jska, mi si to ne možemo priuštiti. I nije isto koristite li malene motore na robotu od 20€ ili 500€, jer naš robot ih ima 10 komada. Isto pravilo vrijedi i za ultrazvučn­e senzore, color senzore, linijske senzore, a u cijelom procesu djeca “skure” hrpu skupih dijelova i taj iznos raste jako brzo, ne računate li još sate programira­nja i testiranja.

Japanci plaču od tuge

I tu se na muci poznaju junaci, kada s “jeftinim” dijelovima i velikom količinom odrađenih sati pobijedite “skupe” robote i zemlje. Ponos do neba. Mi plačemo od sreće, a Japanac i Kinez od tuge, objašnjava Dijanić kako je rad ipak bitniji od skupih mentora i neograniče­nih sponzora.

– Pohvalno je da neke firme i klubovi prepoznaju trud djece i to financijsk­i podupiru, ali trebalo bi ih biti puno više. Pogledajte kartu svijeta, Hrvatsku nećete ni vidjeti od velike Kine, Rusije, Kanade, SAD-a, ali svjetski prvaci uče, rade i žive u malenoj Hrvatskoj. Također, krasno je da pojedini gradovi svojim timovima plaćaju kompletna putovanja i troškove natjecanja kroz godinu, a ostali bi trebali učiti na tom primjeru, zaključio je Lovrek Dijanić.

Vršnjaci bi se svakako trebali ugledati u Dijaniće, jer neće naučiti ništa loše, nego se družiti u timu koji potiče darovitost i STEM područje uz putovanja i upoznavanj­a novih zemalja, prijatelja, tehnologij­a.

Nekada je teško birati između kina, izlazaka ili cjelodnevn­e radionice u subotu i nedjelju, ali sve se stigne uz dobru organizaci­ju.

– Najbitnije da većinu znanja na radionicam­a pokušavamo prenositi s djeteta na dijete, a mentori i profesori su tu samo kao korekcijsk­i i savjetodav­ni element, kaže otac.

I pitanje za kraj, tko ne bi želio učiti robotiku i programira­nje od svjetskih prvaka?

 ??  ??
 ??  ?? ROBOCUP Antonio Dijanić, njegova sestra Dora Dijanić i Borut Patčev pobjednici su svjetskog prvenstva u robotici RoboCupJun­ior Sydney
ROBOCUP Antonio Dijanić, njegova sestra Dora Dijanić i Borut Patčev pobjednici su svjetskog prvenstva u robotici RoboCupJun­ior Sydney
 ??  ??
 ??  ?? UPOZNALI KOLEGE Na natjecanju je bilo lijepo, upoznali smo mnogo ljudi, stekli nove prijatelje..., kaže Antonio Dijanić
UPOZNALI KOLEGE Na natjecanju je bilo lijepo, upoznali smo mnogo ljudi, stekli nove prijatelje..., kaže Antonio Dijanić
 ??  ?? Ivan, Dora i Antonio s roditeljim­a na natjecaju u Australiji gdje su bili najbolji robotičars­ki tim
Ivan, Dora i Antonio s roditeljim­a na natjecaju u Australiji gdje su bili najbolji robotičars­ki tim
 ??  ?? OSKAR ZNANJA Antonio i Ivan Dijanić s ministrico­m obrazovanj­a Blaženkom Divjak na dodjeli Oskara znanja prošle godine
OSKAR ZNANJA Antonio i Ivan Dijanić s ministrico­m obrazovanj­a Blaženkom Divjak na dodjeli Oskara znanja prošle godine
 ??  ?? PRIJATELJS­TVO Antonio Dijanić , Dora Dijanić i Borut Patčev (u crvenim majicama) s kolegama iz Švedske od koji su bili bolji
PRIJATELJS­TVO Antonio Dijanić , Dora Dijanić i Borut Patčev (u crvenim majicama) s kolegama iz Švedske od koji su bili bolji
 ??  ?? STROGO OCJENJIVAN­JE Natjecanje ocjenjuje organizaci­ja RoboCup po strogim pravilima koja su unaprijed određena
STROGO OCJENJIVAN­JE Natjecanje ocjenjuje organizaci­ja RoboCup po strogim pravilima koja su unaprijed određena

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia