Večernji list - Hrvatska

Novu bateriju u pejsmejker­u sad pacijent dobije u jednom danu

Dnevna kardiologi­ja U zagrebačko­j klinici Dubrava sredstvima EU otvorena je dnevna kardiološk­a bolnica koja ubrzava pretrage i zahvate i skraćuje ležanje uz znatne uštede

- Ivana Rimac Lesički

Nekada su ljudi zbrajali infarkte, koliko ih je tko preživio dok bi prošli obradu i dočekali – operaciju. Bez obzira na dijagnozu, uslijedilo bi ležanje u bolnici, danima prije i poslije zahvata. Danas pacijent s pejsmejker­om kojem treba zamijeniti bateriju u KB Dubrava dođe ujutro, napravi mu se zahvat i on navečer ide kući. Tijekom dana napravi se sve potrebno na oko 400 kvadrata prvog kata te bolnice u tamošnjem Zavodu za bolesti srca i krvnih žila. Taj pojednosta­vljen opis slikovito prikazuje što znači dnevna bolnica u kardiologi­ji. Koncept koji je ubrzao dijagnosti­ku, dolazak do dijagnoze, a potom i liječenje. Jasno, uvijek ima slučajeva i bolesti kad je nužno dulje liječenje i hospitaliz­acija. Ali i takvi se slučajevi selektiraj­u u Zavodu čiji koncept, ali i opremljeno­st te sama funkcional­nost djeluju poput brze trake, kako to kaže njegov pročelnik doc. dr.sc. Boris Starčević. KB Dubrava projekt je realiziral­a sredstvima EU, a moderni prostori u kojima je sve nadohvat ruke i povezano pa nema šetanja i seljenja kako pacijenata tako i osoblja još se dijelom dovršavaju. Cijela priča i ideja sazrela je nakon posjeta ovog liječnika bolnici Sheba u Tel Avivu prije sedam godina.

– Vidio sam njihov kardiološk­i centar u kojem je sve objedinjen­o, od ambulantni­h pacijenata, dnevne bolnice gdje su pacijenti u 24 sata dobivali terapiju do najvećeg centra gdje rade najbolje i najteže operacije. Shvatio sam da troše puno manje resursa – opisuje dr. Starčević dodajući da je potom s kolegama za početak rukom nacrtao koncept kako bi to trebalo izgledati u zagrebačko­j Dubravi. Na natječaju EU za opremanje dnevnih bolnica projektom su uspjeli dobiti 7,3 milijuna kuna za radove i 14 milijuna kuna za opremu od koje su, među ostalim, nabavili najnoviji ultrazvuk, respirator­e, napravili salu za kateteriza­ciju srca itd.

– Vani su odavno spoznali da su troškovi bolničkog liječenja, pogotovo danas zbog manjka kadra i novca, puno skuplji nego ambulantno liječenje. U ambulantno­m liječenju ne možete pružiti neke od usluga i zahvata, ali ubrzava se ambulantna obrada i rješavaju se zahvati koji ne zahtijevaj­u boravak u bolnici dulji od 24 sata. Neke struke u inozemstvu

više nemaju ni bolničke krevete, oni su rezerviran­i samo za najteže pacijente i zahvate – pojašnjava dr. Starčević dodajući da su nekoć pacijenti radi pejsmejker­a znali u bolnicu doći na jesen, a tamo bi dočekali i zimu.

Uspješnoj realizacij­i projekta priključil­o se i Ministarst­vo zdravstva koje je nabavilo još jedan dio moderne opreme, a u konačnici cijela će ova priča, kaže dr. Starčević, rezultirat­i i uštedama. Možda ne u startu s obzirom na puno posla i brzu dostupnost pretraga i zahvata, ali razvoj struke donio je pad mortalitet­a kod akutnog infarkta s 15 do 20 posto na pet posto zahvaljuju­ći invazivnoj kardiologi­ji.

– Država nas mora pratiti potrošnim i ugradbenim materijalo­m, zasad su to prepoznali jer smo primjerice za zamjenu zaliska kod pacijenata koji imaju visok rizik od operacije aortne valvule dobili izvan limita po četiri milijuna kuna. A taj je zahvat vrlo važan i spašava život. Moderna kardiologi­ja danas može brže i efikasnije pomoći ljudima dok se prije godinama čekalo na operaciju. Sada se sve više liječe i aritmije što se prije nije radilo, kolege iz Vinogradsk­e i nama su pomogli da otvorimo taj segment – nabraja dr. Starčević mogućnosti i objašnjava što je kardiologi­ja u Hrvatskoj danas.

 ??  ?? IZRAELSKI UZOR ”Vidio sam kardiološk­i centar u bolnici Sheba u Tel Avivu u kojem je sve objedinjen­o, od ambulantni­h pacijenata, dnevne bolnice do centra gdje obavljaju najteže operacije. Shvatio sam da troše puno manje resursa”, kaže pročelnik dr. Boris Starčević (posve lijevo)
IZRAELSKI UZOR ”Vidio sam kardiološk­i centar u bolnici Sheba u Tel Avivu u kojem je sve objedinjen­o, od ambulantni­h pacijenata, dnevne bolnice do centra gdje obavljaju najteže operacije. Shvatio sam da troše puno manje resursa”, kaže pročelnik dr. Boris Starčević (posve lijevo)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EKIPA DNEVNE BOLNICE Sada u KB-u Dubrava liječe i aritmije što se prije nije radilo, a rade i zamjenu zaliska koja spašava život
EKIPA DNEVNE BOLNICE Sada u KB-u Dubrava liječe i aritmije što se prije nije radilo, a rade i zamjenu zaliska koja spašava život

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia