Večernji list - Hrvatska

Traže da sami određuju broj taksista

- Slavica Vuković

Gradonačel­nici Splita i Dubrovnika Andro Krstulović Opara i Mato Franković uputili su prijedlog izmjene Zakona o prijevozu u cestovnom prometu. Nakon nekoliko radnih sastanaka koje su u održali u proteklom razdoblju tražeći rješenje za probleme koje imaju na taksi-tržištu, poslali su dopis ministru mora, prometa i infrastruk­ture Olegu Butkoviću te premijeru Andreju Plenkoviću. Ukazujući na negativne učinke potpune liberaliza­cije taksi-tržišta koju je dopustio postojeći zakon, Krstulović Opara i Franković posebno ističu stvaranje velikih prometnih gužvi i onemogućav­anje normalnog prometovan­ja ulicama kako građanima tako i žurnim službama u intervenci­jama. Stoga od resornoga ministarst­va i Vlade traže da u izmjene i dopune Zakona o prijevozu u cestovnom prometu uvrste njihov prijedlog prema kojemu bi se jedinicama lokalne samouprave na čijem se području nalaze dobra Republike Hrvatske koja su na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine omogućilo samostalno određivanj­e broja dozvola za obavljanje autotaksi prijevoza, kao i utvrđivanj­e mjera i uvjeta pod kojima bi se ta djelatnost obavljala. Postojeće dozvole u ovom bi se slučaju stavile izvan snage.

– Ustrajat ćemo na izmjeni zakona koji smanjuje kvalitetu života Splićana i Dubrovčana – poručili su Krstulović Opara i Franković.

Budući da njihov prijedlog izmjena i dopuna Zakona o cestovnom prometu uvelike pridonosi rješavanju problema, istaknuli su i da vjeruju u podršku Ministarst­va mora, prometa i infrastruk­ture s glavnim ciljem dokidanja negativnih učinaka liberaliza­cije taksi-usluga, prepoznava­nja i izdvajanja UNESCO-ovih zaštićenih sredina te, najvažnije, omogućavan­ja sigurnog prometovan­ja Splićanima i Dubrovčani­ma gradskim ulicama.

 ??  ?? LIBERALIZA­CIJA IM STVORILA PROBLEME Gradonačel­nici Krstulović Opara i Franković uputili su dopis Butkoviću i Plenkoviću
LIBERALIZA­CIJA IM STVORILA PROBLEME Gradonačel­nici Krstulović Opara i Franković uputili su dopis Butkoviću i Plenkoviću

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia