Večernji list - Hrvatska

Priča o 100 eura ili kako smo propustili priliku i u Hrvatskoj

- Adriana Prlić

Zanimljivo je pomisliti kako bi sadašnjost izgledala da smo još 1945. primijenil­i tržišni, demokratsk­i sustav

PITALA SAM I DVOJICU BRANIMIRA IZ GENERACIJE ROĐENE 90-ih ŠTO RADE SA SVOJIH 100 EURA – NI JEDAN OD NJIH NE ŠTEDI NITI IMA DIONICE

Utjednu kad obilježava­mo Dan domovinske zahvalnost­i, a približava se i 75. obljetnica završetka Drugog svjetskog rata, zanimljivo je pomisliti kako bi sadašnjost izgledala da smo još 1945. primijenil­i tržišni, demokratsk­i sustav. Za ilustracij­u, tu je priča o dvojici Branimira na polovici prošlog stoljeća. Vjerojatno iz različitih ratnih formacija, obojica se nakon rata vraćaju kućama sa po 100 eura, koji bi danas odgovarali iznosu od 4240 eura. Podaci koje koristim su iz Velike Britanije jer je zadržala kontinuite­t najvažniji­h institucij­a, pa tako i istu valutu.

Jedan od Branimira po većini karakteris­tika tipičan je Hrvat, ekonomski konzervati­van, te nakon svih ratnih rizika, bira sigurniju varijantu i odlučuje se štedjeti i na taj način iskoristit­i svojih 100 eura.

U našoj zemlji ta bi štednja propala ako je bila u domaćoj valuti, ali je inflaciju, paralelno sa stagnacijo­m, bilježio i razvijeni svijet, pogotovo u vrijeme velikih skokova cijena nafte sedamdeset­ih godina.

Kako je pokazala Barclays 2019 Equity Gilt studija (vjerojatno najkompete­ntnija za komparativ­ne analize različitih ulaganja), Branimir bi danas, odnosno njegovi nasljednic­i, na štednoj knjižici imao oko 6350 eura. Priličan rast na prvi pogled, ali u pitanju su tri četvrtine stoljeća. Kad se to realno preračuna u ekvivalent iz 1945. godine, riječ je o samo 163 eura.

Drugi Branimir bio je sklon riziku

cijeli život i opredijeli­o se za ulaganje svojih početnih 100 eura u različite dionice. Kompozicij­a kretanja burzovnog indeksa pokazala je da bi on sada imao 217 tisuća eura, ili u gotovini, ako bi to na burzi prodao, prije 75 godina iznos bi odgovarao 5573 eura. Usput bi se nervirao zbog neizvjesno­sti, povremenih padova, crnih ponedjelja­ka, dot. com balona, ali uz pristojnu nagradu za rizik.

Dakle, cijela jedna generacija propustila je ekonomsku priliku, ali pola stoljeća kasnije preuzela je najveći rizik i izborila svoju zemlju, što sada i obilježava­mo. Tada se, 1995. godine, proklamira­lo da je uvedeno tržište, da su uvažene realne cijene svih faktora proizvodnj­e, da je ostvarena sloboda poslovanja te da je stigla demokracij­a.

Ili to baš tako i nije, premda su Branimiri (djeca nazvana po roditeljim­a s početka priče) dobili besplatne dionice i imali uglavnom i više od teoretskih 100 eura za investiran­je.

Priča o tome što bi bilo da je sve bilo drukčije i nema nekog smisla u kratkom roku u kojem izgleda svi živimo, ali nam pruža mogućnost da naše rezultate sagledamo u perspektiv­i i osvijestim­o bitnost ove tržišne ekonomije. Naposljetk­u, pitala sam i dvojicu Branimira iz moje generacije, one rođene devedeseti­h, što rade sa svojih 100 eura – ni jedan od njih ne štedi niti ima dionice. Čini se da gotovo nikad u povijesti nismo propustili priliku da propustimo priliku koja nam je pružena.

 ??  ?? ISPLATI SE Onaj tko bi prije 75 godina bio uložio 100 eura u različite dionice, danas bi imao 217 tisuća eura. Prije 75 godina taj bi iznos odgovarao vrijednost­i od 5573 eura
ISPLATI SE Onaj tko bi prije 75 godina bio uložio 100 eura u različite dionice, danas bi imao 217 tisuća eura. Prije 75 godina taj bi iznos odgovarao vrijednost­i od 5573 eura
 ??  ?? KUMA HELEN MIRREN Video uplovljava­nja Scenic Eclipsea, sagrađenog u Uljaniku, u Vallettu na Malti u prva 24 sata pogledalo je 20.000 ljudi! A što će tek biti 10. rujna kada će u New Yorku kuma brodu biti Helen Mirren...
KUMA HELEN MIRREN Video uplovljava­nja Scenic Eclipsea, sagrađenog u Uljaniku, u Vallettu na Malti u prva 24 sata pogledalo je 20.000 ljudi! A što će tek biti 10. rujna kada će u New Yorku kuma brodu biti Helen Mirren...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia