Večernji list - Hrvatska

Gripenu brzinu s 1900 smanjio na nevjerojat­nih 100 kilometara na sat

-

Na RIAT-u su u prostranim šatorskim paviljonim­a bili predstavlj­eni veliki svjetski proizvođač­i avionske industrije. Govorilo se puno o Lockheed Martinovu “dealu” s Bugarskom koji se zakomplici­rao. Bugari, prema procjenama znalaca, kupuju osam F-16 block 70/72, koji će kada ih napokon Amerikanci počnu proizvodit­i u novoj tvornici u J. Karolini, biti prave “zvijeri”, avioni između 4. i 5. generacije. Međutim, nikomu nije jasno zašto Bugari kupuju “zvijeri” koje će biti toliko skromno naoružane i opremljene, gotovo “gole” zbog uštede, pa će brojne mogućnosti tih zrakoplova biti potpuno neiskorišt­ene. Uza sve to, Bugari moraju osam aviona platiti unaprijed u punom iznosu od 1,3 mlrd. dolara, a dobit će ih najprije za četiri-pet godina.

Švedski SAAB, čiji JAS-39 Gripen gotovo u pravilu na kraju natječaja gubi zbog političkih pritisaka američke administra­cije, dao je veliku važnost tom Air showu, a vrh kompanije potpisao je s Britancima ugovor o zajedničko­m projektu gradnje aviona pete generacije. Veliko je zadovoljst­vo u SAAB-u i zbog uspjeha zajedničko­g projekta s američkim Boeingom, trenažnog aviona T-X, koji je pobijedio na natječaju i novi je avion USAF-a.

Od vodstva SAAB-a saznaje se da nestrpljiv­o čekaju zahtjev iz Hrvatske u novom pokušaju nabave borbene eskadrile za Hrvatsko ratno zrakoplovs­tvo. Kažu da je njihova linija za proizvodnj­u JAS-39 Gripena blok C/D spremna i da će Hrvatskoj, ugovori li se taj posao, zrakoplovi biti isporučeni u roku od dvije godine. Major Peter Fällen, dozapovjed­nik baze Sotenäs s 2000 sati naleta, objašnajva­o je strogi postupak planiranja, prijave i odobravanj­a nastupa na showu. Sam je projektira­o nastup, nakon isprobavan­ja odobrilo ga je njegovo zrakoplovs­tvo, potom je prošao i provjeru Britanaca. I tek tada mu je dopušten nastup pred publikom u Britaniji. Fällen je instruktor i trenirao je pilote iz Tajlanda, Južnoafrič­ke Republike, Mađarske i Češke. Letio je i s pilotima HRZ-a te se nada da će Hrvati k njemu doći na obuku.

– Vašim pilotima trebat će manje od godine dana obuke na Gripenima – kaže. A otkako je nekoliko tjedana proveo u Hrvatskoj na ljetovanju, kaže da stoji našima na raspolagan­ju.

– Ako trebate instruktor­a, ja se nudim – rekao nam je kao u šali.

– Dobro, prvo ćete obaviti dio posla u Zagrebu, a potom idete u Zadar – kazao sam mu, nakon čega je odmah ispalio: – Dogovoreno. Palo je i rukovanje i posao je “sklopljen”.

Fällen je osvojio i nagradu za demonstrac­iju u kojoj je Gripenom letio 1900 km na sat pa trenutak poslije, u tzv. slow flightu, nevjerojat­no sporo, samo oko sto na sat! Inače, avion ne može letjeti tako sporo a da ne padne, no Fällen kaže da je u čelo imao vjetar od 30-ak čvorova.

 ??  ?? PETER FÄLLEN “STARBUTT” Dozapovjed­nik baze i instruktor tvrdi da naši piloti mogu svladati Gripen za manje od godinu dana
PETER FÄLLEN “STARBUTT” Dozapovjed­nik baze i instruktor tvrdi da naši piloti mogu svladati Gripen za manje od godinu dana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia