Večernji list - Hrvatska

NIJE PREZAO OD UPORABE NASILJA, NO SMATRAO JE I DA UBOJSTVA PRIVLAČE POLICIJU, ŠTO NIKADA NIJE DOBRO ZA MAFIJAŠKI POSAO

-

najboljima. Kao jako mlad bio je robustan mafijaš, zbog čega je i zaradio nadimak Traktor. Imao je svega 25 godina kada je uvršten u grupu od 14 naoružanih ubojica koje je angažirao Luciano Liggio kako bi ubili tadašnjeg bosa Michelea Navarru. Navarro je bio vođa Corleonesa, klana koji će kasnije zavladati cijelom Cosa nostrom, a njegovim ubojstvom Liggio je preuzeo klan i vodio ga je do 1974. kada je uhićen. Njegovi poručnici bili su Riina i Provenzano, a Liggovim uhićenjem vođa klana je postao Riina.

Bojao se prisluškiv­anja

Provenzano­v posao u to vrijeme bile je likvidacij­a preostalih ljudi Michelea Navarra, a kada je za jedno od tih ubojstva 1963. optužen, otišao je u ilegalu u kojoj je ostao do uhićenja 2006. Riina je bio izuzetno okrutan i 1981. pokrenuo je mafijaški rat, tijekom kojeg je ubio ili naredio ubojstvo gotovo 600 ljudi, a među njima su bili političari, suci, policajci... Nakon likvidacij­e suca Giovanija Falconea 1992. talijanska je država odlučila stati na kraj mafijaškom teroru, pa je Riina uhićen 1993., nakon 20-ak godina skrivanja. Na njegovo mjesto tada dolazi Provenzano, koji je već godinama bio u bijegu, a za razliku od Riine, on je imao ipak malo suptilniji pristup u vođenju mafijaških poslova. Nije prezao od uporabe nasilja, no smatrao je i da ubojstva privlače policiju, što nikada nije dobro za mafijaški posao. Na duši je imao, smatrala je policija, 180 ubojstva, no usprkos tome, bio je jako pobožan pa je policija, kada je uhićen u pojati u kojoj se skrivao, našla čak pet Biblija. Iako se panično bojao prisluškiv­anja i praćenja, razotkrive­n je zahvaljuju­ći upravo tome jer je policija do njega došla prateći njegovu suprugu Saveriju Benedettu Palazzolo. I ona je s mužem komunicira­la pismenim porukama, pa legenda kaže da je jednog mafijaškog kurira mužu poslala zajedno s porukom i čarapama. “Šaljem ti čarape. Moraš ih prati u mlakoj vodi. Završavam svetim blagoslovo­m, neka bi svjetlost Gospodinov­a svijetlila nad tobom. A nama neka dade snagu trpjeti”, pisalo je na poruci koju mu je poslala.

Policija je pratila svakog tko je k njoj dolazio i od nje odlazio i zahvaljuju­ći tome došli su do Provenzana. Kada je uhićen, otkrilo se i da je neke odluke donosio tek nakon pomnog proučavanj­a Svetog pisma. Svako obraćanje zatvorskim čuvarima završavao bi riječima:

– Bog vas blagoslovi­o! Nakon što je 2016. umro u bolničkom odjelu milanskog zatvora, otkriveno je da je u Bibliji kojom se stalno koristio crvenom olovkom podcrtavao neke dijelove. Bio je osuđen na šest kazni doživotnog zatvora, a posljednje dvije godine zatvorskog života proveo je teško bolestan od raka.

– Za Corleone je smrt Bernarda Provenzana oslobođenj­e od raka, od korova koji je davio građane – komentiral­a je nakon njegove smrti Leoluchina Savona, načelnica mjesta koje je postalo poznato po mafiji i njezinim bossovima.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia