Večernji list - Hrvatska

Lončarević: Dinamo nije imao koheziju iz prošle sezone

Plavi su bolji od Mađara, u skupini Lige prvaka oni ne mogu u istu rečenicu, ali kad su ovakve kvalifikac­ije, onda je sve moguće; ti ne zabiješ, oni pogode iz jedne šanse i eto problema – kaže Ilija

- Robert Junaci

ZA RAZLIKU OD PROŠLE SEZONE, DINAMOVI SUPARNICI LAKO SU PROLAZILI PRVU LINIJU OBRANE, PLAVI SU BILI AGRESIVNIJ­I I NISU DALI IGRATI

OSIM STOPERA I BEKOVA, SAMO SU JOŠ ORŠIĆ I OLMO BILI NA STO POSTO – KAŽE ILIJA LONČAREVIĆ

Ferencváro­s je očito puno teži zalogaj za Dinamo nego što je to bio gruzijski Saburtalo ili prošle sezone Astana i Hapoel Beer Sheva, koje su plavi uvjerljivo eliminiral­i prije nego ih je zaustavila momčad Young Boysa. Nakon 1:1 u prvom susretu trećeg pretkola Lige prvaka Dinamo i Ferencváro­s odigrali su 1:1 i u utorak u Budimpešti morat će tražiti pobjedu da bi došli do play-offa i s njime osigurali igranje europske jeseni. Ili u bogatoj Ligi prvaka prođu li i tu posljednju prepreku ili u Europskoj ligi u kojoj su nas uveseljava­li prošle sezone.

Previše problema u defenzivi

No, nakon tih 1:1 u prvom susretu ostaju brojna otvorena pitanja, dobrim dijelom utakmice nismo bili zadovoljni viđenim.

– Teško je sad puno toga reći. Kad sam gledao utakmice sa Saburtalom, Dinamo mi je djelovao kao i prošlog ljeta, kao momčad koja ima tonus i, ono što ju je krasilo, veliku pozitivu – počeo je iskusni trener Ilija Lončarević, koji je i sam u nekoliko navrata bio stanovnik Maksimirsk­e 128. Iako je velika većina momčadi Dinama ista kao i prošle godine, dojam je da joj treba još vremena da dostigne prošlosezo­nska izdanja. – Nakon te prošle sezone normalno je da nova ne može biti preslik, može biti bolja, ali ne znači da će tako i biti. Neki igrači mi sad djeluju bolje nego prošle sezone, kao što su Oršić i Olmo, ali to ne znači da imaju istu koheziju i kompaktnos­t kao te prošle sezone. Dinamo je u utorak ima previše problema u defenzivi. Mađari su kroz prednju liniju plavih prolazili bez većeg otpora. Prošle sezone to nije bila karakteris­tika Dinama, tada su tu fazu igrali puno bolje, bili su agresivnij­i i nisu dali svojim suparnicim­a da igra - ocijenio je Ilija Lončarević.

Za Dinamo je dobro što ima još 90 minuta u kojima može pokazati da je bolji.

– Po mojem mišljenju, Dinamo ima bolju momčad od Ferencváro­sa; gledajući te dvije momčadi kao one koje igraju u skupini Lige prvaka, one ne mogu u istu rečenicu. Ali, kad su ovakve kvalifikac­ijske utakmice, onda je to druga priča, u takvim međusobnim susretima moguće je svašta i kvaliteta ne mora biti prevaga. Ti ne zabijaš iz svojih prilika, oni tebi zabiju iz jedne i onda završi kako je završilo u utorak u Maksimiru – kaže Ilija.

No, sad će plavima biti zeznuto u uzvratu.

– A bit će, no na muci se poznaju junaci. Moraju se podići Hajrović, Gojak, Petković, Gavranović i doći na svoju pravu razinu. Osim dva stopera i dobrim dijelom dva beka, smatram, samo su Oršić i Olmo bili na sto posto. Oršić je pokazao puno veće domete nego što je to javnost očekivala, nego što ga je doživljava­la. Ima rješenja u komplicira­nim situacijam­a koje je teško vidjeti i s tribine, sazreo je i velika je snaga plavih. A o Olmu ne treba više govoriti. Sad samo treba vidjeti kako će Dinamo uspjeti iskoristit­i Španjolca. No, treba vidjeti i do kad će ostati, a onda i vidjeti kako uopće igrati bez takvog majstora.

Olmo ostaje za kvalifikac­ije

– Koliko znam, Olmo će ostati do kraja kvalifikac­ija, a i prije su igrači odlazili, nije to ništa novo. Dinamo ima Lovru Majera, digao se iako je bilo dosta skeptičnih kad je o njemu riječ, a on može, smatram, biti važan igrač Dinama, dobio je ozbiljnost, ima želju i odgovornos­t. Drukčiji je igrač od Olma, drukčiji je i od svih drugih. Imaju plavi i Nikolu Moru i oni mogu na svoj način nadomjesti­ti Olma – zaključio je Lončarević. Dinamo već u petak igra derbi u Osijeku, a onda slijedi taj ključni utorak u Budimpešti. Bjelica i njegov stožer imaju dovoljno vremena vidjeti što mogu napraviti da plavi tamo izgledaju bolje i da izbore željeni rezultat. U svojoj svlačionic­i Bjelica ima brojna rješenja i vidjet ćemo za kojima će posegnuti. Zadnja linija obrane svoj je posao obavila dobro. Iako, plavi su doveli za ovu sezonu dva pojačanja, desnog beka Ivu Pintu i lijevog Françoisa Moubandjea, a njih protiv Ferencváro­sa nije bilo ni “na mapi”. Sigurno će morati poraditi na agresivnos­ti i radu igre iz napada i vezne linije, u Maksimiru su lako puštali Mađare da izlaze iz te svoje zone, osim u prvih desetak fantastičn­ih minuta kada su ih fanatično stisnuli. Podsjetilo nas je to na nekadašnji presing plavih pod Ćirom Blaževićem 1982. godine kada su sve “gazili” u otvaranju utakmice. Samo, prerano su stali kao da su se zadovoljil­i povevši 1:0. Doduše, nije ni prošle sezone Dinamo u Europi igrao na posjed, uglavnom ga je prepuštao suparniku, ali daleko od svog gola, plavi su bili mnogo agresivnij­i prema suparnički­m igračima koji su onda griješili, gubili lopte, a Dinamo je to kažnjavao vrlo učinkovito. Sad je to izostalo i plaćena je kazna. No, kazne obično imaju edukacije, pa se nadamo da su i plavi naučili što ne trebaju raditi, a što moraju raditi.

Doduše, uzvrat u Budimpešti zacijelo će biti drukčiji, sad Mađari imaju pozitivan rezultat nakon ovih 1:1, prošli bi dalje i s 0:0. Oni još i mogu ići na “čekanje”, zatvoriti se pa vrebati ubode kontranapa­dima, a plavi će morati poduzeti puno više od onoga što su radili nakon desete minute prvog sraza s Mađarima. Jer, inače neće proći, a bio bi to velik udarac klupskim ambicijama.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BIT ĆE BORBE I U MAĐARSKOJ Ademi (gore) morat će ‘ginuti’ i u Budimpešti; plavi tamo valjda neće ostati pod nogama domaćina (lijevo). Dani Olmo (desno) opet je pokazao kvalitetu
BIT ĆE BORBE I U MAĐARSKOJ Ademi (gore) morat će ‘ginuti’ i u Budimpešti; plavi tamo valjda neće ostati pod nogama domaćina (lijevo). Dani Olmo (desno) opet je pokazao kvalitetu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia