Večernji list - Hrvatska

3. PRETKOLO EUROPSKE LIGE

- Tomislav Dasović

Rijeka otvara europsku sezonu sa svojom crnom mačkom iz 2015. godine, škotskim Aberdeenom, koji ju je tada eliminirao u 2. pretkolu Europske lige s ukupnih 5:2.

Iz tadašnje momčadi Rijeke (koju je vodio trener Matjaž Kek) u današnjem sastavu samo su braniči Zoran Kvržić i Ivan Tomečak, a Rijekin trener Igor Bišćan prvi put vodi Rijeku u europskoj utakmici.

U Rijekinoj povijesti prvi europski suparnik, 1978. godine u prvom kolu Kupa pobjednika kupova, bio je otočki klub, velški Wrexham. U Rijeci je bilo 3:0, a u uzvratu 2:0 za Velšane. U tim utakmicama Rijeku je predvodio legendarni centarfor Milan Radović, danas 67-godišnjak.

Rijeka ne igra posebno

Radovića, koji će i danas biti na Rujevici, pitali smo što misli o današnjoj momčadi Rijeke. – Ruku na srce, Rijeka osvaja bodove, ali ne igra posebno. Možda je dio Bišćanova plana da Škotima ne otkrije sve adute, pa se nadam da će Rijeka danas biti uvjerljivi­ja nego u prethodnim utakmicama – kaže Radović. Odgovaraju li Otočani po svome stilu našim momčadima?

– Mi smo svojedobno Velšane bili izbacili, a Rijeku su Škoti nedavno izbacili, ali je u uzvratu u Aberdeenu, nakon domaćeg poraza 0:3, vodila s 2:0 i bila blizu preokretu. Možemo se mi nositi s njima, ali ne smijemo ponoviti pogrešku Dinama iz susreta s RIJEKA - Stadion Rujevica, 20 sati, Arenasport 1. Sudac: De Burgos (Španjolska).

Trener: Igor Bišćan (41) Trener: Derek McInnes (48) Ferencvaro­sem – kaže Radović i objašnjava:

– Uočio sam u dijelovima utakmice da je dosta igrača Ferencvaro­sa ostajalo nepokriven­o, slobodno su primali loptu i neometani je prosljeđiv­ali. A to, kakav god bio suparnik, ne može ispasti dobro. To je upozorenje i Rijeci. Mora igrati čvrsto, agresivno kao i Škoti, a tehnički je ipak iznad igrača Aberdeena. Igoru Bišćanu je ovo europski debi na riječkoj klupi. Je li to na bilo koji način hendikep Riječana?

– Bišćan je pokazao da u važnim utamicama zna što treba činiti, primjerice, u finalu Kupa nadmudrio je Bjelicu. U toj utakmici Dinamovi igrači istrčali su kao da su već osvojili Kup, a Rijeka je tu utakmicu dobila na mišiće, pokazavši kako treba igrati prava momčad. To je formula kojom može izbaciti Aberdeen – dodao je Radović.

Igor Bišćan bit će osmi trener Rijeke u samostalno­j Hrvatskoj koji vodi Riječane u Europi. Prije njega bili su to Dalić, Gračan, Kranjčar, Rubčić, Scoria, Skočić i Kek. Slovenac je Rijeku vodio u čak 42 europske utakmice, po čemu je rekorder, a prvi do njega u Hrvatskoj je Kruno Jurčić s 34 europske utakmice, sa Slavenom Belupom i Dinamom.

Škoti izbacili Fince

Zanimljivo, Igor Bišćan kao nogometaš ima jedno pozitivno iskustvo s Aberdeenom. Početkom kolovoza 2003. godine Liverpool je u prijateljs­kom ogledu na Aberdeenov­u Pittodrieu slavio 5:1, s Bišćanom u prvom sastavu u prvom poluvremen­u. U nastavku ga je zamijenio Harry Kewell. Za razliku od Rijeke, koja tek počinje svoju europsku sezonu, Aberdeen je već prošao dva pretkola; u 1. eliminirao je finski ROPS (oba puta 2:1) te u 2. gruzijsku Čikuru (1:1, 5:0). U prvom kolu škotskoga prvenstva svladao je Hearts s 3:2. Uzvrat se igra 15. kolovoza, a pobjednik tih ogleda u 4. pretkolu ide na pobjednika između ciparskog AEL-a iz Larnace i belgijskog Genta.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia