Večernji list - Hrvatska

Manje mesa i više bilja smanjilo bi količinu stakleničk­ih plinova

Objavljena je studija o utjecaju globalnog zagrijavan­ja na tlo koja upozorava na nužne promjene u ljudskoj prehrani. Domaći stručnjaci ističu da bi u suprotnom polja kukuruza u Hrvatskoj mogla zamijeniti sudanska trava

- Zoran Vitas

Klimatske promjene ne izlaze iz fokusa svjetskih medija. Uz uobičajene vijesti o požarima, a posljednje su o vatri u Sibiru i na Arktiku, jučer je izišla nova studija o globalnom zagrijavan­ju i njegovu utjecaju na tlo. Ujedinjeni Narodi naručili su je o dI nt erg ove r nm e nt a lP a ne l on Climate Change (IPCC), tijela u kojem surađuju znanstveni­ci iz većine svjetskih zemalja. Dr. sc. Ivan Guettler, voditelj Odjela za klimatsko modeliranj­e, praćenje klimatskih promjena i biometeoro­logiju DHMZ-a, smatra da je riječ o vrlo važnom izvješću koje još jednom podvlači potrebu zadržavanj­a zagrijavan­ja Zemlje na 1,5 stupnjeva Celzijevih u odnosu na predindust­rijsko razdoblje.

Požari i izumiranje vrsta

– U njoj se ističe da se Zemlja od početka industrijs­ke revolucije prije više od stotinu godina zagrijala za 1,1 stupnjeva, no kada se pogleda prosjek bez vodenih površina, onda vidimo da se kopnena područja zagrijavaj­u 50 posto više. Stvar je u tome da voda bolje apsorbira toplinu, a njezin izvor je i transport vlažnog zraka prema kopnu koje se onda dodatno zagrije – kaže dr. Guettler, koji ističe vrlo očite situacije s kojima bismo se mogli susresti zbog tog trenda.

– Mogućnost požara bit će veća, na nekim područjima neće više biti moguće uzgajati

IVAN GUETTLER DHMZ

ZEMLJA SE ZAGRIJALA ZA 1,1 CELZIJEV STUPANJ, NO U PROSJEKU BEZ VODENIH POVRŠINA, KOPNO SE ZAGRIJAVA 50 POSTO VIŠE

DARKO ZNAOR stručnjak za ekološku poljoprivr­edu

IZGLEDNO JE DA ĆEMO U SLJEDEĆIH NEKOLIKO DESETLJEĆA MORATI PROMIJENIT­I KULTURE KOJE SE SADE NA NAŠIM POLJIMA

tradiciona­lne kulture, a sve će utjecati i na bioraznoli­kost, odnosno nestanak nekih biljnih i životinjsk­ih vrsta – kaže.

Kako izvještaj donosi, rješenje situacije globalnog zagrijavan­ja manja je konzumacij­a mesa, odnosno povećanje udjela bilja u ljudskoj prehrani. Procjena je da bi se do 2050. godine promjenom prehrane na razini čovječanst­va moglo osloboditi milijune četvornih kilometara tla te smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za osam milijardi tona godišnje. Ljudi danas koriste 72 posto nezaleđeno­g tla za proizvodnj­u hrane, odjeće i ostalog potrebnog za rastuće stanovništ­vo planeta. Istodobno, poljoprivr­eda, šumarstvo i druge djelatnost­i odgovorne su gotovo za četvrtinu emisija stakleničk­ih plinova. Oko polovice emisije metana dolazi od stoke i polja riže, dok deforestac­ija i smanjenje tresetišta uzrokuju daljnji rast emisija ugljika. No i intenzivir­anje obrade zemlje također je povećalo eroziju tla te smanjilo količinu organskog materijala.

– Sve projekcije za Hrvatsku za sljedećih nekoliko desetljeća pokazuju da će 2050. biti puno manje oborina, a temperatur­a zraka bit će puno viša. Posljedičn­o, i temperatur­a tla će biti viša. Dodatan je problem u Hrvatskoj to što smo sagorjeli humus; naša najplodnij­a tla u Slavoniji koja su ga nekada imala po 4-5 posto danas imaju manje od dva posto humusa. Jedan kilogram humusa može upiti 3-7 litara vode. U sušnim razdobljim­a vanjska temperatur­a od 35 stupnjeva u tlu se može podići i na 50. Biljke tada prestaju rasti te dolazi do kuhanja korijena. Izgledno je da ćemo u sljedećih nekoliko desetljeća morati promijenit­i kulture koje uzgajamo, nećemo više moći uzgajati kukuruz, soju, suncokret, već kulture otpornije na visoke temperatur­e, poput sudanske trave. Sorte vinove loze koje sada imamo u Dalmaciji uzgajat ćemo u kopnenom dijelu – kaže dr. sc. Darko Znaor, stručnjak za održivu i ekološku poljoprivr­edu.

Ispaša je O. K., problem je industrija

Njemački Focus u tekstu o utjecaju klimatskih promjena istaknuo je i tzv. water footprint, odnosno ukupnu količinu vode potrebnu za neki proizvod. Primjerice, kilogram govedine “stoji” 15.415 litara.

– Golema je razlika kad su goveda na ispaši, primjerice, kao u našoj Lici, gdje je sve prirodno, i kada imate na okupu tisuće goveda u kakvoj farmi i hranite ih koncentrat­ima. Ondje gdje je stoke nekada bilo, a više je nema, pašnjaci su pretvoreni u šikaru. Prostori gdje stoke ima puno vredniji su jer ondje je na jednom četvornom metru više od 50 različitih vrsta biljaka. Kada se to pretvori u šikaru, bioraznoli­kost nestaje. Smanjenje stakleničk­ih plinova smanjenjem konzumacij­e mesa vrijedi za industrijs­ko stočarstvo, kada stoka nije na ispaši nego se obilno hrani sojom i ostalim proteinski­m krmivima. Stoka koja pase na našem kršu proizvodi malo stakleničk­ih plinova i tu jednadžba više nije toliko na strani bezmesne dijete. Kalkulacij­e koje govore o vodi i stakleničk­im plinovima treba uzeti u širem kontekstu – kaže dr. Znaor. Izvještaj navodi i da se mora održati dovoljno plodnog tla kako bi se prehranila rastuća populacija na Zemlji te održala bioraznoli­kost. Da bi se to omogućilo, mora se zaustaviti deforestac­ija, odnosno pojačati pošumljava­nje. Degradacij­a tla i širenje pustinja zbog klimatskih promjena prijete dostupnost­i hrane, povećavaju siromaštvo i potiču migracije, stoji u izvještaju.

 ??  ??
 ?? GETTY IMAGES ?? SELIDBA S JUGA Sorte vinove loze koje sada imamo u Dalmaciji uzgajat će se u kopnenome dijelu zemlje
GETTY IMAGES SELIDBA S JUGA Sorte vinove loze koje sada imamo u Dalmaciji uzgajat će se u kopnenome dijelu zemlje
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia