Večernji list - Hrvatska

HRVATSKI PARADOKS

VLADA TRAŽI NAČIN KAKO SPRIJEČITI ZLOUPOTREB­U ŽALBENIH POSTUPAKA NA JAVNIM NATJEČAJIM­A ZA CESTOVNU INFRASTRUK­TURU

- Josip Bohutinski

Austrijski Strabag uložio je žalbu na odluku Hrvatskih cesta da stonsku obilaznicu, južni dio pristupnih cesta Pelješkom mostu, gradi grčki Avax. Tako je nastavljen­o širenje “virusa žalbi” na hrvatskim javnim nadmetanji­ma zbog kojih ona traju unedogled. Natječaj za stonsku obilaznicu objavljen je 3. prosinca 2018. i već je bio zaustavlje­n u veljači kad je Colas izjavio žalbu na natječajnu dokumentac­iju samo dan prije prvotnog roka za podnošenje ponuda. Žalba je nakon mjesec dana odbačena. Za gradnju dionice Duboka – Sparagović­i natječaj je pak objavljen 9. ožujka 2018. i u tom je slučaju izjavljena žalba na natječajnu dokumentac­iju koja je odbačena, a zatim su uložene i žalbe na odluku odabiru, koje su prihvaćene. U HC su prije nekoliko dana donijele novu odluku o odabiru. Gradnja pristupnih cesta Pelješkom mostu tako nije počela ni nakon gotovo godinu i pol otkako je objavljen prvi natječaj za njihovu gradnju.

Dva mjeseca rješavali žalbe

A i sam Pelješki most počeo se graditi nakon više od dvije godine otkako je bio raspisan natječaj u dva kruga za njegovu gradnju, u lipnju 2016. Na natječajnu dokumentac­iju bile su izjavljene četiri žalbe, tri su odbačene, a jedna prihvaćena. Na odluku o odabiru da Kinezi grade most, stigle su dvije žalbe, a njihovo je rješavanje potrajalo dva mjeseca. Obje su odbijene. I HŽ Infrastruk­tura suočava se sa zloupotreb­ama žalbi na svojim natječajim­a. Primjerice natječaj za prugu Križevci – državna granica, projekt vrijedan više od dvije milijarde kuna, objavljen je 26. studenog 2018., a ponude su otvorene tek 19. srpnja ove godine. Na natječajnu dokumentac­iju stigle su četiri žalbe, dvije su odbijene, a dvije prihvaćene. Hrvatski Zakon o javnoj nabavi usklađen je s EU propisima, a naši dobro upućeni sugovornic­i kažu da je malo prostora za njegove izmjene, ali da se ipak može nešto učiniti kako bi se spriječila zloupotreb­a žalbi, o čemu razmišljaj­u i u Vladi. Tako je jedno od rješenja da se ograniči rok za izjavljiva­nje žalbi na natječajnu dokumentac­iju, i to na 15 dana od dana objave natječaja. Naime, neki to zloupotreb­ljavaju tako da žalbu ulože dan prije roka za dostavu ponuda. I to kako bi dobili na vremenu da prikupe potrebnu dokumentac­iju. Naši sugovornic­i iz javne nabave smatraju i da je naknada od 5000 kuna za pokretanje žalbenog postupka na natječajnu dokumentac­iju preniska. Napominju i da tu žalbu može uložiti svatko tko ima pravni interes, a to znači – bilo tko. Tako je primjerice na natječaju za Pelješki most, vrijednom više od dvije milijarde kuna žalbu uložila nepoznata tvrtka Snaga vjetra s prihodima od 468 tisuća kuna. A često se dogodi, žale se iz sektora nabave, da žalbu uloži odvjetničk­o društvo umjesto neke tvrtke. Naši sugovornic­i kažu da se ne može ograničiti nikome pravo da izjavi žalbu, ali smatraju da naknada ne bi smjela biti tako jeftina jer nikome onda ne predstavlj­a problem zbog bilo kojeg razloga zaustaviti sa samo 5000 kuna natječaje vrijedne milijarde kuna. Usto, u sektorima javne nabave državnih tvrtki problem su i pitanja na natječajnu dokumentac­iju koje tvrtke također postavljaj­u, primjerice, noć prije otvaranja ponuda. I to po 40 pitanja odjednom. A dok se ne odgovori na ta pitanja i ne prođe 10 dana od slanja odgovora, ponude se ne mogu otvoriti, odnosno za toliko se produljuje rok za njihovu dostavu. HŽ Infrastruk­tura tako je na natječaju za prugu Križevci – državna granica dobila 720 pitanja. Mjeseci se gube i na prikupljan­je potvrda o nekažnjava­nju odgovornih ljudi, kojih u stranim kompanijam­a ima na desetke, u tvrtkama koje su se javile na natječaje. A rješenje za to je, kažu nam upućeni, da se mogu prihvatiti pisane izjave o nekažnjava­nju, što su uveli primjerice Slovenci.

Rok za velike projekte

Naknada žalbenog postupka na odluku o odabiru ovisi o vrijednost­i posla, a ne može biti veća od 100.000 kuna. No neki naši sugovornic­i smatraju da bi i ta naknada mogla biti veća za poslove na natječajim­a od nekoliko milijardi kuna. Dkom bi inače trebao žalbe na natječajim­a koji za velike projekte koji se financiraj­u iz EU fondova rješavati u roku 30 dana. No taj rok se nekada ne poštuje.

BILO TKO MOŽE ULOŽITI ŽALBU ZA BILO ŠTO I BILO KAD PA I DAN PRIJE ROKA ZA DOSTAVU PONUDA

 ??  ??
 ??  ?? IZGUBLJENO VRIJEME Pelješki most i pristupne ceste mogli su se početi graditi puno prije da nije bilo brojnih žalbi na natječajnu dokumentac­iju i na odluke o odabiru izvođača radova
IZGUBLJENO VRIJEME Pelješki most i pristupne ceste mogli su se početi graditi puno prije da nije bilo brojnih žalbi na natječajnu dokumentac­iju i na odluke o odabiru izvođača radova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia