Večernji list - Hrvatska

Ella&Pitr stižu u Hrvatsku

Najbolji svjetski muralisti oslikat će Zagreb

- Tia Špero

Umjetnički projekt OKOLO drugi se put održava u Zagrebu. Od 17. kolovoza do 1. rujna raznorazni­m umjetnički­m intervenci­jama brojnih domaćih i stranih umjetnika u urbanom prostoru umjetnost će izaći na ulice, među ljude i oživjeti svakodnevn­e sive gradske vizure. OKOLO nastaje u organizaci­ji Nas Dve, udruge koju čine Ana Mikin i Tina Kovačiček, u suradnji s Turističko­m zajednicom grada Zagreba. Ove će godine na projektu sudjelovat­i i francuski street art duo Ella&Pitr koji je širom svijeta postao poznat po nekima od najvećih svjetskih murala koji krase zidove i krovove zgrada.

Ella&Pitr ne vole doduše kad se njihov rad naziva “street artom”. – To nas podsjeća na neku vrstu mode. Draža nam je riječ “grafiti” ili samo “art” – tvrde njih dvoje odlučno.

Srušili vlastiti rekord

A osim što su i umjetničke srodne duše koje sve rade zajedno, Ella i Pitr su i ljubavni par koji se upoznao pukom srećom, kada su jednog dana naletjeli jedno na drugo dok su oboje, u isto vrijeme po zidovima svog rodnog grada Saint-Étiennea lijepili neke svoje crteže. – Od tog prekrasnog dana 2007. godine zajedno se igramo i smijemo! Bila je to zaista sreća, što smo se upoznali, jer ne možemo zamisliti drukčiji način života. Naš je cilj svaki dan voljeti se, raditi i plesati zajedno. Iako, kad se ne slažemo, pomažu boksačke rukavice – smiju se Ella i Pitr, kojima očito više no odgovara provoditi sve vrijeme zajedno jer za jedan od gigantskih radova koje većinom slikaju treba i do mjesec dana rada. Neko je vrijeme njihov mural “Lilith i Olaf” u Norveškoj držao rekord najvećeg oslikanog krova na svijetu, sve dok u lipnju ove godine nisu naslikali “Wake me up when it’s over” ili kako je od milja zovu “Najveću baku na svijetu” u Parizu koja se proteže na čak 25.000 kvadratnih metara. Iza svakog od njihovih nježnih, uspavanih divova stoji neka priča. “Lilith i Olaf” tako su nastali na festivalu ulične umjetnosti Nuart u norveškom Kleppu. Norveški kralj Olaf, kazali su im neki lokalci, prema legendi se rodio baš u blizini tog grada u 10. stoljeću i pomislili su kako bi bilo odlično nacrtati upravo njega. No ubrzo su saznali da je Olaf zapravo bio vrlo okrutan čovjek koji je ubijao i mučio sve one koji nisu htjeli prijeći na kršćanstvo. – Nacrtali smo svoju viziju biblijske Lilith jer je ona bila prva žena koja se odbila podati muškarcu u ljubavi, a kralj Olaf bio je poznat po nasilju i okrutnosti. Na taj način htjeli smo stvoriti vezu između njih, Olaf je vrlo malen naspram Lilith i služi kao njena igračka – kažu nam, a mi, iako su nam to propustili spomenuti, možda iz skromnosti, doznajemo da su avioni koji polijeću iz norveškog Kleppa navodno malo prilagodil­i svoje rute kako bi prelijetal­i i putnicima pokazivali tu novu i neobičnu znamenitos­t svog grada.

Slikali ga padobranci

Postoji razlog, kažu nam, zašto njihovi bajkoviti divovi gotovo uvijek spavaju. – Uvijek spavaju jer su umorni od sve te buke i zagađenja koje dolazi iz grada. Tako izgledaju i simpatični­je i ranjivije, stvaramo taj kontrast između njih i kaosa grada, a oni su ta “pauza” koju svi trebamo. Danas je sve tako ubrzano i užurbano, a ponekad moramo samo stati i sanjati – kažu nam i u šali dodaju kako zato oslikavaju krovove jer njihovim divovima treba neko tiho mjesto gdje im nitko neće smetati da se mogu dobro odmoriti. – Krovove smo počeli oslikavati 2013. i svojega prvog diva ni mi sami nismo mogli vidjeti! Fotografir­ali su ga padobranci koji su skakali iz aviona jer je tada bilo vrlo teško nabaviti dron. Ali kad smo nabavili svoj dron, zrak je postao naše novo igralište, a mi uvijek tražimo nove tehnike i perspektiv­e.

Zapravo, kada oslikavate krovove, stvar je u tome da to nitko ne može vidjeti s ulice. Slika može biti ogromna, ali je također i diskretna, a ako je ljudi žele vidjeti, mogu je naći na internetu ili

OVAJ UMJETNIČKI I LJUBAVNI PAR UPOZNAO SE DOK SU ISTOVREMEN­O LIJEPILI SVOJE CRTEŽE PO ULICAMA RODNOG SAINT-ÉTIENNEA

Google mapsu. To je zanimljivo, dati ljudima izbor žele li vidjeti tvoj rad ili ne – govore nam Ella i Pitr koji su do sada proputoval­i cijeli svijet sa svojom umjetnošću. Najviše su ukrasili svoj rodni Saint-Étienne, ali na njihove radove možete naići i u Parizu, Mumbaiju, Chicagu, Rimu, Berlinu pa i Vukovaru! Prošle su godine, naime, sudjeloval­i na VukovArtu, festivalu ulične umjetnosti gdje sada s jedne zgrade prolaznike promatraju tri simpatična lika grohotom se smijući. A osim djetinjast­ih, šašavih i džombastih divova, Ella&Pitr rado stvaraju i jednu zahtjevnu i neobičnu vrstu ulične umjetnosti. Radi se o anamorfoza­ma, optičkim iluzijama ili obmanjujuć­im crtežima, koje možete zaista vidjeti samo ako im se približite na pravoj udaljenost­i i pod pravim kutom. Iako se obično takvi radovi slikaju uz pomoć projektora, njih dvoje to odlučno odbijaju te sve i dalje rade ručno, a svoje anamorfoze najviše vole slikati u napuštenim zgradama i pustim mjestima.

Na naše nagovaranj­e da nam odaju bar djelić onoga što nas čeka kada stignu u Zagreb i krenu u akciju, nisu nam ništa otkrili, ali to je zato što još uvijek ni sami ne znaju što će slikati. – Ne možemo reći više jer moramo prvo doći tamo i vidjeti lokaciju! A onda ćemo prošetati gradom i tražiti ljude koji će nas inspirirat­i – zaključili su.

 ??  ??
 ??  ?? UMORNA OD BUKE I VREVE Ova divkinja odlučila je odspavati na zgradi u centru Chicaga
UMORNA OD BUKE I VREVE Ova divkinja odlučila je odspavati na zgradi u centru Chicaga
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia