Večernji list - Hrvatska

Potporu IDS-a traži i D. Orešković iako ga je prije zvala istarskim HDZ-om

HSS i Demokrati podržali su Milanovića kao kandidata za predsjedni­ka, a preostale stranke Amsterdams­ke koalicije odluku iza koga će stati donijet će tek u rujnu

- Petra Maretić Žonja

Iako se očekivalo da će vrlo brzo nakon HSS-a i Demokrata i ostale stranke Amsterdams­ke koalicije dati podršku bivšem premijeru i bivšem šefu SDP-a Zoranu Milanoviću kao predsjedni­čkom kandidatu, to se do sada nije dogodilo. U vrhu IDS-a ne kriju da su u Istri prije dva tjedna obavili sastanak s Milanoviće­m, da je podršku zatražio, ali kažu i kako je još nije dobio.

Zahtjev preko posrednika

– Bio je to jedan ugodan razgovor. Milanović je iskazao ambiciju, objasnio nam kako vidi svoju kandidatur­u, rekao da želi okupiti oko sebe lijevo-liberalne stranke i mi ćemo o potpori razgovarat­i na stranačkim tijelima u rujnu i donijeti odluku – kaže izvor iz IDS-a koji otkriva i da ih je potporu za kandidatur­u za predsjedni­cu zatražila i Dalija Orešković i to navodno preko posrednika. To je posebno zanimljivo jer je ne tako davno upravo Orešković, govoreći o situaciji u Uljaniku, o IDS-u govorila nimalo biranim riječima nazivajući ih istarskim HDZ-ovcima. Orešković kaže da s IDS-ovcima nije bila u izravnom kontaktu te da nema ništa protiv podrške bilo koje stranke, pa i IDS-a, ako će stati iza njezina programa za predsjedni­cu države koji će predstavit­i u rujnu i koji će imati snažan antikorupc­ijski naglasak. – Nije stvar jedne stranke ili opcije. Svatko tko se pronađe u mojim ciljevima, programima i načinu njihova provođenja je dobrodošao – kaže Orešković. Prije nego što je istaknula kandidatur­u, Orešković je, kaže, razgovaral­a i sa šeficom Glasa Ankom Mrak Taritaš koja pak kaže da će njena stranka na svojim tijelima o tome kome će dati podršku u utrci za Pantovčak također razgovarat­i tek u rujnu.

– Prije ljetne stanke šest stranaka Amsterdams­ke koalicije se sastalo te smo se dogovorili da ćemo pokušati podržati zajedničko­g kandidata koji nam je ideološki blizak. Tko će to biti, odlučit će Predsjedni­štvo i Nacionalno vijeće Glasa – kaže Mrak Taritaš. Razgovaral­a je, dodaje, nekoliko puta na tu temu i sa Zoranom Milanoviće­m i s Dalijom Oreškoviće­m, a podršku ih, kaže, traži i Ante Simonić, bivši potpredsje­dnik Vlade u Račanovoj Vladi. Taritaš poručuje da će o svakom tom kandidatu biti razgovora na stranačkim tijelima, ali kako je poanta stati iza nekog tko ima šanse pobijediti aktualnu predsjedni­cu.

Milanović: Podrška mi treba

Iz toga se može zaključiti da će, iako to sada iz nekog razloga ne izgovaraju, na kraju podržati Milanovića koji, sudeći po istraživan­jima, jedini ima šansu ući u drugi krug te je najveća konkurenci­ja aktualnoj predsjedni­ci. Neki vjeruju i da se IDS odlučio na “otezanje” i zbog bivšeg šefa IDS-a Ivana Jakovčića koji je u veljači na Twitteru objavio da nikada neće glasati za Milanovića.

Koliko mu je stalo da dobije potporu IDS-a, Milanović je pokazao i u nedavnom intervjuu za Hinu kada je kazao da mu njihova pomoć treba jer u Istri nije svejedno podržava li te IDS ili ne. A na pitanje kako mu u IDS-u ne mogu zaboraviti što je SDP na lokalnim izborima za istarskog župana 2013. godine kandidirao Damira Kajina, Milanović je kazao da je za to spreman preuzeti dio vlastite odgovornos­ti i krivnje, ali i da mu namjere nisu bile zle. A podsjetio je i da je nakon 2013. došla 2014., da su SDP i IDS tada zajedno išli na EU izbore i da je Jakovčić tada ušao u EU parlament jer mu je ustupljen mandat Nevena Mimice.

– Mislili smo da je dobro, a možda sam se osjećao obaveznim zbog onoga što je bilo godinu dana ranije. U svakom slučaju sada trebam IDS-ovu podršku i pomoć – kazao je Hini Milanović.

 ??  ?? NIJE STVAR JEDNE STRANKE ILI OPCIJE. SVATKO TKO SE PRONAĐE U CILJEVIMA MOGA PROGRAMA DOBRODOŠAO JE
DALIJA OREŠKOVIĆ kandidatki­nja za predsjedni­cu PRIJE LJETNE STANKE ŠEST STRANAKA AMSTERDAMS­KE DOGOVORILO SE DA ĆEMO POKUŠATI PODRŽATI ZAJEDNIČKO­G KANDIDATA
ANKA MRAK TARITAŠ šefica Glasa
NIJE STVAR JEDNE STRANKE ILI OPCIJE. SVATKO TKO SE PRONAĐE U CILJEVIMA MOGA PROGRAMA DOBRODOŠAO JE DALIJA OREŠKOVIĆ kandidatki­nja za predsjedni­cu PRIJE LJETNE STANKE ŠEST STRANAKA AMSTERDAMS­KE DOGOVORILO SE DA ĆEMO POKUŠATI PODRŽATI ZAJEDNIČKO­G KANDIDATA ANKA MRAK TARITAŠ šefica Glasa
 ??  ?? AMSTERDAMS­KA KOALICIJA dogovorila se da će podržati kandidata koji im je ideološki blizak
AMSTERDAMS­KA KOALICIJA dogovorila se da će podržati kandidata koji im je ideološki blizak
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia