Večernji list - Hrvatska

Predajom srpskih snaga u Glini završena Oluja

- (D. Prerad)

U Gornjem Viduševcu kod Gline obilježena je 24. obljetnica predaje 21. korpusa vojske tzv. Republike Srpske Krajine čime je praktički zaključena vojno-redarstven­a operacija Oluja.

– U Glini je počeo i završio Domovinski rat. Napadom 26. lipnja 1991. godine na policijsku postaju u Glini počeo je Domovinski rat, a 8. kolovoza slavimo završetak VRO Oluja – rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Nakon što su 7. kolovoza postrojbe Hrvatske vojske ušle u Glinu, i nakon što je najavljeno okruživanj­e neprijatel­jskog korpusa na području Topuskog, najavljena je i njegova predaja. Idući dan, 8. kolovoza u sjedištu UNPROFOR-a u Jukincu nadomak Gline, navečer su dogovoreni uvjeti predaje i pravac izvlačenja neprijatel­jske vojske Glina - Petrinja - Sisak - autocesta.

Zapisnik o predaji oko 5000 vojnika s 15 tenkova, 13 teških topova i drugom mehanizaci­jom potpisan je 9. kolovoza u Gornjem Viduševcu kod motela “Brioni”, gdje je danas spomen-obilježje. Postupak primopreda­je proveden je dostojanst­veno i humano, sukladno svim međunarodn­im konvencija­ma, a zapisnik su potpisali general HV-a Petar Stipetić i pukovnik srpske vojske Čedomir Bulat, koji je predao korpus i čestitao Hrvatskoj vojsci na pobjedi. Bila je to i jedina službena predaja srpskih snaga Hrvatskoj vojsci u Domovinsko­m ratu te je čin predaje označio formalni kraj borbenih operacija u Oluji, ali i završetak ratnih sukoba u Domovinsko­m ratu. – Ovo mjesto pokazuje superiorno­st Hrvatske vojske koja je stasala u Domovinsko­m ratu. Kad vojnik kaže da mu se predao protivničk­i korpus, to je mnogo, to je golemo, vjerujte mi. To samo vojnici razumiju. To dokazuje superiorno­st hrvatskog vojnika i Hrvatske vojske u operaciji Oluja, poručio je predsjedni­k Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba Krešimir Maretić.

 ??  ?? KREŠIMIR MARETIĆ: Ovo mjesto pokazuje superiorno­st hrvatskog vojnika
KREŠIMIR MARETIĆ: Ovo mjesto pokazuje superiorno­st hrvatskog vojnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia