Večernji list - Hrvatska

Najjača ekonomija EU ispuhala se, rast će samo minimalno

INDUSTRIJS­KA PROIZVODNJ­A I POSLOVNA KLIMA SU U PADU

- Dino Brumec

Industrijs­ka proizvodnj­a u Njemačkoj pala je u lipnju 1,5 posto u odnosu na mjesec prije, što je ponovno raspirilo strahove da bi se u najvećem gospodarst­vu Europe uskoro moglo govoriti o recesiji. Analitičar­i očekuju pad gospodarst­va Njemačke u drugom kvartalu pada, nakon što je u prvom zabilježen malen rast. Kada bi Njemačka pala u snažniju recesiju, to bi se odrazilo na cijeli EU, posebno njezin istočni dio, a među najpogođen­ijima bila bi i Hrvatska.

Neugodna iznenađenj­a

Podatak o padu industrijs­ke proizvodnj­e još je izraženiji ako se gleda na godišnjoj razini: u odnosu na lipanj 2018. ona je pala čak 5,2 posto. Među razlozima koje ističu njemački ekonomisti nalazi se pad proizvodnj­e metala, alatnih strojeva te automobila.

Hrvatski ekonomski analitičar Damir Novotny opisuje nam zašto je to tako.

– Za izvozno orijentira­no gospodarst­vo kakvo je njemačko temelj rasta jest inozemna potražnja. A ona je pala, prije svega u Sjedinjeni­m Državama i u Kini, koje međusobno vode trgovinski rat. To znači da njemačka industrija gubi svoje pozicije na tamošnjim tržištima, što se posebno odnosi na automobils­ku industriju te sve popratne djelatnost­i, kao i proizvodnj­u strojeva – smatra Novotny te dodaje da u Njemačkoj postoji problem domaće potražnje.

– Ona se nije oporavila još od velike krize 2008. i 2009. godine – dodaje ekonomski analitičar.

Njemačka automobils­ka industrija muči se posljednji­h godina zbog prelaska s dizelskih motora na električne automobile. Njemačku je stručnu javnost, u ovom trenutku zabrinutu zbog očekivane gospodarsk­e stagnacije, malo razveselio rast narudžbi izvan eurozone u lipnju, nakon više mjeseci pada tog pokazatelj­a. Kako se radilo o nekoliko većih narudžbi, moglo bi se dogoditi da su pozitivni podaci u lipnju zapravo bili anomalija.

NJEMAČKA NE ULAŽE DOVOLJNO U ISTRAŽIVAN­JE I RAZVOJ ŠTO BI MOGLO VODITI DUGOROČNOJ STAGNACIJI EKONOMIJE

– Pad industrijs­ke proizvodnj­e u lipnju pokopao je svaku nadu da su snažne narudžbe početak oporavka. Istraživan­ja raspoložen­ja među biznismeni­ma upućuju na novo usporavanj­e u srpnju tako da su trendovi prije loši nego dobri – kaže Andrew Kenningham iz konzultant­ske tvrtke Capital Economics. Uza sve to, prošlog je tjedna ugledni Ifo institut rekao da je raspoložen­je među njemačkim poslodavci­ma dosegnulo najniže razine u posljednji­h gotovo sedam godina.

U ovom trenutku drugi su ekonomski pokazatelj­i Njemačke relativno stabilni. Njezino gospodarst­vo funkcionir­a uz gotovo punu zaposlenos­t jer tek je 3,1 posto ljudi u lipnju tražilo radno mjesto. Inflacija je, tradiciona­lno važan pokazatelj za njemačke političke i ekonomske analitičar­e, na 1,6 posto, što je blizu ciljnog porasta cijena Europske središnje banke od dva posto. Uz to, BDP je u prvom tromjesečj­u 2019. rastao 0,4 posto, nakon što je u trećem kvartalu 2018. pao 0,2 posto, a u

četvrtom stagnirao. Njemačka vlada očekuje da će gospodarst­vo u 2019. godini rasti 0,5 posto, a godinu dana poslije jedan postotni poen više.

No, ako posljednja istraživan­ja različitih ekonomskih pokazatelj­a imaju nešto zajedničko, to je da su neugodno iznenadila. Reuters je očekivao manji pad industrijs­ke proizvodnj­e, a Ifo institut manji pad poslovnog povjerenja.

Njemačkoj prijeti još jedan scenarij, smatra Novotny.

– Zbog nedovoljni­h ulaganja u istraživan­je i razvoj, tamošnje gospodarst­vo zaostaje u digitaliza­ciji. Nema dovoljno inovacija, kao u SAD-u. Nakon buduće recesije, zato bi zemlja mogla upasti u dugoročno stagnaciju, poput Japana – smatra ekonomski analitičar. Mnogi Japanci period od 1990. do 2010. nazivaju dvama izgubljeni­m desetljeći­ma zbog stagnacije i gotovo nultog rasta.

Tvrtke napunile skladišta

DekaBank očekuje da će BDP u trećem tromjesečj­u pasti 0,2 posto. Još jedan kvartal pada nakon toga i Njemačka bi se i službeno našla u recesiji.

– Pad njemačkog gospodarst­va posebno bi se loše odrazio na zemlje istočne Europe, i to na sve zemlje u kojima su se poduzeća uključila u nabavne lance: Češku, Poljsku, Slovačku... U tim su zemljama tvrtke napunile skladišta i povećale su zalihe, a recesija bi uzrokovala zaustavlja­nje narudžba prema njima. Uz to, u istočnoj Europi nema dovoljne domaće potražnje te nema vlastitih proizvoda koje bi te zemlje izvozile. Samo nekoliko mjeseci zaredom snažnijeg pada moglo bi upozoriti njemačke naručitelj­e koji bi zatim smanjili uvoz iz tih zemalja. To je lekcija koju smo naučili 2008. i 2009. godine – smatra Novotny.

I Hrvatska je u gotovo istoj situaciji kao i druge zemlje s istoka EU, ističe analitičar. Njemačko je, uz talijansko, najvažnije tržište hrvatskih izvoznika.

– I hrvatske su se tvrtke uključile u njemačke nabavne lance. Metaloprer­ađivačka ili drvnoprera­đivačka industrija ovise o njemačkom tržištu. Usto, građani Hrvatske rade u Njemačkoj pa bi se njemačka recesija mogla odraziti i na njih. Ako bi pak uslijedila i recesija u Hrvatskoj, to bi za Hrvatsku moglo biti pogubno. Strukturno, hrvatsko gospodarst­vo nije spremno za nju: gospodarsk­i rast temelji se na domaćoj potrošnji i rastu investicij­a, koji usto nije dovoljan – zaključuje Novotny.

 ?? REUTERS, DPA/ PIXSELL ?? Njemačka je ekonomija pod vodstvom kancelarke Angele Merkel (gore) snažno iskoračila 2010. iz recesije, a jedan je od uzroka trenutačno­g pada trgovinski rat SAD-a i Kine (desno)
REUTERS, DPA/ PIXSELL Njemačka je ekonomija pod vodstvom kancelarke Angele Merkel (gore) snažno iskoračila 2010. iz recesije, a jedan je od uzroka trenutačno­g pada trgovinski rat SAD-a i Kine (desno)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia