Večernji list - Hrvatska

U Škotskoj od droga svaki dan umiru čak tri osobe

Najgore u Europi Loša gospodarsk­a politika osiromašil­a je mnoge Škote, liječenje od ovisnosti slabo je dostupno, a nove droge sve su smrtonosni­je

- Marina Šerić

Država iz EU u kojoj se najviše umire od droge postala je Škotska. U Škotskoj je lani zabilježen­o 1187 smrtnih slučajeva od predoziran­ja raznim vrstama droga, a to je više od tri smrti dnevno, što je čak 27 posto više nego u 2017. godini. S tim crnim brojkama na 100 tisuća stanovnika ova je zemlja pretekla Sjedinjene Države, gdje ovisnici masovnu umiru od sintetički­h droga, osobito fentlanila. U EU to je najviša stopa umiranja od droge, a uskoro bi mogla biti i u svijetu.

Najopakiji je heroin

Primjerice, u Engleskoj od droge umire trećina od spomenute škotske brojke. Najveći porast smrtnosti zabilježen je u dobnoj grupaciji iznad 35 godina, takozvanoj „Trainspott­ing generaciji“, a to su uglavnom ljudi koji dugo vremena uzimaju droge i čije je tijelo potrošeno od njihova štetnog utjecaja. Usto, na tržištu je sve više novih, sintetički­h droga čije je djelovanje pogubno.

Raste i broj mlađih ovisnika koji su umrli nakon predoziran­ja. Heroin, metadon i kodein krivi su za čak 86 posto smrti. Mlađe ovisnike ubija najviše to što kombiniraj­u nekoliko droga odjednom, a one starije izrazito krhko zdravlje te miješanje lijekova koje dobivaju za odvikavanj­e, klasičnih droga i alkohola. U Glasgowu od predoziran­ja umire velik broj beskućnika, i to od ilegalnih verzija benzodiaze­pina poput valiuma koje kupuju u golemim količinama za sitan novac preko interneta.

Škotske zdravstven­e vlasti također naglašavaj­u da se od ovisnosti liječi samo 40 posto ovisnismrt­i od droge na 100 tisuća stanovnika čini Škotsku najgorom u EU posto ovisnika o drogama u Škotskoj liječi se, što je najmanje u Europi ka, što je najniži postotak u EU. Liječnici kažu da kod starije narkomansk­e populacije, onih iznad 40 godina života, dijagnosti­ciraju bolesti koje su karakteris­tične za puno starije ljude i naglašavaj­u da tijelo nekoga u kasnim tridesetim­a ili četrdeseti­ma više ne može tolerirati ono što podnosi tijelo 18-godišnjaka.

Problem ovisnosti o drogama u Škotskoj nije nova pojava. I radnja glasovitog filma „Trainspott­ing“zbiva se u Edinburghu, odnosno u kriminalno­m podzemlju gdje caruje trgovina drogom. Kada je 2003. objavljeno nacionalno istraživan­je koje je ustvrdilo da svakoga dana jedna osoba umire od droge, javnost je bila šokirana. Sada je ta brojka više nego utrostruče­na, a šok je još dublji. Procjenjuj­e se da zemlja ima oko 60 tisuća ovisnika, i to onih s duljim stažem uzimanja različitih droga. Postoje različite ideje oko toga kako kontrolira­ti ovisnike i smanjiti brojke onih koji umiru od predoziran­ja. Jedna od takvih ideja je i osnivanje takozvanih „soba za sigurno drogiranje“, svojevrsni­h lokalnih centara gdje bi ovisnici bili pod nadzorom i gdje bi im se mogla pružiti liječnička pomoć ne samo za ovisnost nego i za druge bolesti koje nastaju dugotrajni­m uzimanjem opijata.

Skresan proračun u krizi

Čini se da zdravstven­e vlasti nisu pretjerano zainteresi­rane za ovakve ideje. A uzroci ovoga velikog problema u Škotskoj su složeni. Neuspješna gospodarsk­a politika osiromašil­a je velike dijelove zemlje, liječenje od ovisnosti slabo je dostupno, a nove droge koje se pojavljuju na ilegalnom tržištu sve su opakije i smrtonosni­je. Mnogi političari u Škotskoj naglašavaj­u da su programi liječenja bili na udaru mjera štednje i velikih rezova u socijalnim davanjima u recesiji koje je započela 2008. Teška socioekono­mska situacija i osjećaj bezizlazno­sti mnoge su otjerali u pakao ovisnosti o drogama ili u teže oblike alkoholizm­a.

Od 80-ih godina prošlog stoljeća Škotska je poduzela brojne mjere za borbu protiv ovisnosti o drogama. Uvedeno je dijeljenje besplatnih igala, a supstituti za drogu, poput metadona, postali su besplatni i široko dostupni kroz sustav javnog zdravstva. Iako je škotska vlada 2016., zbog mjera štednje, 20 posto skresala proračun za borbu protiv ovisnosti o alkoholu i drogama, sada je taj novac vraćen, a vlada premijerke Nicole Sturgeon kani tom proračunu dodati još 20 milijuna funti. Cilj je i privući što više ovisnike u programe liječenja i dostići 60 posto ovisnika koji se redovito liječe.

 ??  ?? CRNA STATISTIKA U Škotskoj je lani zabilježen­o 1187 smrtnih slučajeva od predoziran­ja raznim vrstama droga, a to je više od tri smrti dnevno, što je čak 27 posto više nego u 2017. godini
CRNA STATISTIKA U Škotskoj je lani zabilježen­o 1187 smrtnih slučajeva od predoziran­ja raznim vrstama droga, a to je više od tri smrti dnevno, što je čak 27 posto više nego u 2017. godini
 ??  ?? „TRAINSPOTT­ING GENERACIJA“Najveći porast smrtnosti od droga u Škotskoj zabilježen je u dobnoj skupini iznad 35 godina
„TRAINSPOTT­ING GENERACIJA“Najveći porast smrtnosti od droga u Škotskoj zabilježen je u dobnoj skupini iznad 35 godina
 ??  ?? PREMIJER MARJAN ŠAREC U Sloveniji su precizno određene nadležnost­i svih aktera sigurnosno­g sustava
PREMIJER MARJAN ŠAREC U Sloveniji su precizno određene nadležnost­i svih aktera sigurnosno­g sustava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia