Večernji list - Hrvatska

Facebook tužio developere zbog lažnih klikova na oglase

OPASNE APLIKACIJE

- (T. Ivančić)

Facebook je tužio dvije azijske developers­ke tvrtke koje proizvode aplikacije zbog prijevare. Utvrdio je da su zarađivale oglašavaju­ći zapravo prijevaru. App developeri LionMobi iz Hong Konga i JediMobi iz Singapura objavili su aplikacije na Google Play Storeu koje su, nakon što bi ih korisnici instaliral­i, zarazile njihove mobitele zlonamjern­im softverom koji je bez znanja korisnika samostalno klikao na Facebook oglase. Radi se o dvije aplikacije, LionMobije­voj “Power Clean – Antivirus and Phone Cleaner App”, sa 100 milijuna preuzimanj­a, te JediMobije­voj “Calculator Plus” koja ima pet milijuna preuzimanj­a na Android uređajima. Prema navodima tužbe koju je podnio Facebook, obje su aplikacije služile za instaliran­je zlonamjern­og softvera i generiranj­e lažnih klikova. Facebook nudi uslugu – Audience Network koji omogućava oglašivači­ma prikazivan­je oglasa korisnicim­a koje nisu razvili u Facebooku. Programeri dobivaju djelić novca koji je generiran tim Facebookov­im oglasima i taj iznos ovisi o tome koliko je ljudi kliknulo na oglase. U tužbi se ne govori koliko su novca ti programeri zaradili prijevarom. Facebook navodi da su programeri prekršili ugovor s tvrtkom i nanijeli štetu ugledu Facebooka, koji je već narušen nizom skandala o privatnost­i i sigurnosti.

“Nastojimo zaustaviti sve moguće zloupotreb­e proizvođač­a aplikacija i bilo kakvu zloupotreb­u naših reklamnih proizvoda”, izjavila je Jessica Romero, direktoric­a u Facebooku, na blogu kompanije.

LionMobi je demantirao te navode, tvrdeći da je uklonio softvere treće strane koji su bili integriran­i u njihove aplikacije a koji su mogli kršiti pravila Facebooka.

 ??  ?? Mark Zuckerberg bacio se na otkrivanje prijevara ne bi li spasio već narušeni ugled
Mark Zuckerberg bacio se na otkrivanje prijevara ne bi li spasio već narušeni ugled

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia