Večernji list - Hrvatska

Kada staru igračku ne mogu spasiti, od krpica naprave dekicu za azil za pse

- Ana Tenžera

U podrumu u centru Zagreba smjestila se mala tvornica sa starinskim i interaktiv­nim igračkama čija ponuda podsjeća na neka druga vremena. Idejna začetnica i vlasnica je Lea Vavra, čija je baka bila poznata po dućanu “Igračke Vavra”. Njezina unuka nastavlja tradiciju proizvodnj­e, a posebnost njenih igračaka je da se svaka radi ručno, a nudi se i individual­ni pristup i dizajn.

Dizajniran­o da potiče razvoj

– Osim igračaka koje su dizajniran­e da potiču razvoj djece, radimo i igračke po narudžbi. U plišance pretvaramo sve, poput dječjih želja, kućnih ljubimaca, pa čak i svekrve! – smije se Lea koja je upravo na Studiju dizajna razvila ideju za nastavkom obiteljske tradicije proizvodnj­e igračaka. U svom magistarsk­om radu u osmislila je i prve igračke – gumbeke.

– Gumbeki su šaroliki i modularni plišanci koji kroz igru pospješuju motoričke sposobnost­i. Svaka igračka sastoji se od nekoliko dijelova koji se međusobno gumbima spajaju u cjelinu, a slaganje različitih oblika pomaže u razvoju mašte i kreativnos­ti. U dom dolaze nedovršeni, u dijelovima, tako da svako dijete može samo stvoriti svoju igračku – objašnjava Lea i dodaje:

– Ako vlasnik svog Gumbe

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PLIŠANE IGRAČKE U DIJELOVIMA Sve igračke dolaze u dijelovima, Gumbeki djecu uče kopčati gumbe, a Filceki šivati, dok su na Zmijicama dijelovi ostali još od bake
PLIŠANE IGRAČKE U DIJELOVIMA Sve igračke dolaze u dijelovima, Gumbeki djecu uče kopčati gumbe, a Filceki šivati, dok su na Zmijicama dijelovi ostali još od bake
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia