Večernji list - Hrvatska

Snima se serija o seks-skandalu koji je potresao Bijelu kuću

Monica Lewinsky Producirat će treću sezonu ‘American Crime Storyja’

- Zoran Vitas

Fox je doista dobro pogodio s ekranizaci­jama kriminalis­tičkih drama rađenima po stvarnim događajima u kojima su akteri poznate osobe. Najprije O. J. Simpson pa onda Gianni Versace, obje Američke kriminalis­tičke priče, kako se serijali službeno zovu, bile su iznimno gledane. Vodilo se dovoljno računa o autentično­sti, u Ubojstvu Giannija Versace doznali smo puno više o njegovu ubojici i kontroverz­ijama u njihovu odnosu, u O. J. Simpsonu puno detalja o suđenju.

TAJMING JE I VIŠE NEGO DOBAR JER PRIKAZIVAN­JE JE NAJAVLJENO ZA SLJEDEĆU GODINU, I TO NEKOLIKO TJEDANA PRIJE AMERIČKIH PREDSJEDNI­ČKIH IZBORA

Drugačija priča

No, za treću ediciju ove serije Fox se odlučio za jednu malo drugačiju priču. A to je skandal s Billom Clintonom i Monicom Lewinsky. Iako su 90-e godine bile ratne s nekoliko velikih žarišta u svijetu među koja, nažalost, spadamo i mi, priča oko fellatija mlade pripravnic­e američkom predsjedni­ku gotovo je potisnula ratove s naslovnica. Bill Clinton bio je doista jako blizu opozivu. Dakle, u novoj Američkoj kriminalis­tičkoj priči nema ubojstva, nema Lewinsky je oklijevala oko prihvaćanj­a angažmana, no donijela je odluku nakon što je vidjela da se u prethodna dva serijala doista dalo glasa onima koje su mediji marginaliz­irali čak ni kaznenog djela, ali ima nemorala. Kako se najavljuje, više nego Clintonom priča će se baviti Monicom Lewinsky, Lindom Tripp i drugim ženama spominjani­ma u skandalu. Tajming je i više nego dobar jer je prikazivan­je najavljeno za sljedeću godinu i to nekoliko tjedana prije američkih predsjedni­čkih izbora, točnije 27. rujna. A među producenti­ma serije bit će i Monica Lewinsky, rekao je direktor FX networksa John Landgraf dodajući kako ipak ne vjeruje da će serija utjecati na rezultat izbora.

Film temeljen na knjizi

Lewinsky je u izjavi koju je dala za magazin Vanity Fair rekla kako je oklijevala s prihvaćanj­em angažmana, no donijela je odluku nakon što je vidjela kako se u prethodna dva serijala doista dalo glasa onima koje su mediji marginaliz­irali u obrađenim slučajevim­a. I s njom je, istaknula je, bilo tako, svi su o njoj pisali, a tek je prije nekoliko godina dobila priliku sama ispričati svoj dio priče. Ryan Murphy ostaje producent i trećoj Američkoj kriminalis­tičkoj priči, Monicu Lewinsky tumačit će Brannie Feldstein, Lindu Tripp čije su snimke otvorile aferu tumačit će Sarah Paulson, Paulu Jones koja je Clintona optuživala za nedolične ponude glumit će Annaleigh Ashford. Sasvim je jasno, i to Landgraf ne poriče, kako je na sve imao utjecaj i pokret #MeToo koji je otvorio mogućnost da se takve priče pričaju iz ženskog ugla, ne više samo visokoprof­ilnih aktera ili barem neutralnih kutova. I ovaj je put scenarij temeljen na knjizi o slučaju, A Vast Conspiracy: The Real Story of the Sex Scandal That Nearly Brought Down a President Jeffreyja Toobina. Zanimljivo, Toobin je autor i knjige na kojoj je temeljena serija Narod protiv OJ Simpsona, The Run of His Life: The People v. O. J. Simpson.

MONICU ĆE TUMAČITI BRANNIE FELDSTEIN, LINDU TRIPP ČIJE SU SNIMKE OTVORILE AFERU SARAH PAULSON

 ??  ?? TEŠKA ODLUKA
TEŠKA ODLUKA
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia