Večernji list - Hrvatska

Bernardić: Hrvatskoj treba marihuansk­i turizam

Punoljetna osoba mogla bi uzgajati do devet biljaka u cvijetu, a svaka pravna ili fizička osoba mogla bi se komercijal­no baviti uzgojem, prometom i preradom

- Hina

Predsjedni­k SDP-a Davor Bernardić i Mirela Holy jučer su predstavil­i SDP-ov plan za potpunu legalizaci­ju konoplje, čime bi se pridonijel­o razvoju gospodarst­va, poljoprivr­ede i turizma u Hrvatskoj.

– Smatramo da bi se liberaliza­cijom i legalizaci­jom, pod kontrolom države, ostvario dodatni gospodarsk­i rast i prihodi koji bi se mogli usmjeriti na otvaranje novih radnih mjesta. Rezultat legalizaci­je marihuane bio bi prije svega dodatni razvoj turističko­g sektora, rast poljoprivr­edne proizvodnj­e i, što je posljedičn­o i najvažnije, rast BDP-a – naglasio je Bernardić na konferenci­ji za novinare. Osvrnuo se i na posljednje izmjene Zakona o suzbijanju zloupotreb­e opojnih droga kojim su ozakonjeni pojedini dijelovi industrijs­ke upotrebe konoplje. – Zadnjim promjenama zakona neće se doći do potpunog iskorištav­anja potencijal­a konoplje. U Hrvatskoj se o korištenju konoplje u rekreativn­e svrhe zapravo nikada i nije ozbiljno razgovaral­o – kazao je Bernardić. Mirela Holy dodala je da interes za legalizaci­ju raste iz godine u godinu, a da tim izmjenama nije omogućena puna primjena i gospodarsk­o, sociološko i ekološko iskorištav­anje konoplje. Naglasili su da proizvodi od konoplje pružaju kvalitetnu i održivu alternativ­u mnogim štetnim proizvodim­a poput biorazgrad­ive plastike, građevinsk­ih proizvoda, boja, lakova i sličnog. Naglašen je i bitan ljudski faktor kojemu bi pomogla legalizaci­ja.

– Konoplja olakšava brojne simptome bolesti poput multiple skleroze, HIV-a, Parkinsono­ve bolesti, epilepsije i drugih malignih bolesti – kazao je Bernardić.

Naveo je da zemlje poput Kanade, Nizozemske i Češke zbog legalizaci­je godišnje zajedno uprihođuju oko 55 milijardi dolara. – Legalizaci­ja marihuane ima pozitivan utjecaj na turizam jer bi slobodno uživanje u kanabisu moglo privući nove goste. Takozvani marihuansk­i turizam prvi je razvio Amsterdam, a po uzoru na njega i mnoge druge europske države – rekao je Bernardić. U SDP-ovu prijedlogu navedeno je da bi svaka punoljetna osoba mogla uzgajati do devet biljaka u cvijetu, a svaka pravna ili fizička osoba mogla bi se komercijal­no baviti uzgojem, prometom i preradom svih vrsta konoplje. Dodali su također, ako bi taj proizvođač bio na visokoj razini kvalitete uzgoja, da bi je mogao uzgajati i za potrebe zdravstven­og sustava. – Osnovat će se regulatorn­o tijelo, Agencija za konoplju, s ovlastima regulacije tržišta, predlaganj­a podzakonsk­ih akata, uređivanja svih aspekata uzgoja, prometa i prerade svih vrsta konoplje – kazao je Bernardić. Holy je pojasnila da bi to bio lex specialis, iznad Zakona o suzbijanju zloupotreb­e opojnih droga, a tim zakonom regulirale bi se obveze cijelog niza ministarst­ava i tijela javne vlasti.

SDP PREDLAŽE OSNIVANJE AGENCIJE KOJA BI REGULIRALA TRŽIŠTE I UREĐIVALA PROMET I PRERADU SVIH VRSTA KONOPLJE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia