Večernji list - Hrvatska

Ivan Malenica: Razumijem Penavu, on zna posljedice nasilnog uvođenja ćirilice

- (Josip Bohutinski)

Grčki Avax podnio je žalbu na odluku da pristupne ceste Pelješkom mostu, dionicu Duboka - Sparagović­i, gradi austrijski Strabag. Ta je žalba u Državnu komisiju za kontrolu postupaka javna nabave (DKOM) stigla jučer, dva dana nakon što je zaprimljen­a Strabagova žalba na odluku da drugi dio pristupnih cesta, stonsku obilaznicu, gradi Avax. Grčka kompanija je inače bila prvi izbor Hrvatskih cesta za gradnju dionice Duboka - Sparagović­i, ali Strabag se žalio, a DKOM je usvojio tu žalbu i poništio odluku o odabiru. Hrvatske ceste su zatim donijele novu odluku i taj posao dodijelile Strabagu. Zavrzlama oko izbora graditelja pristupnih cesta mostu koji će spojiti Hrvatsku novim se žalbama dodatno zakomplici­rala. Nakon što je DKOM poništio odluku da Avax gradi dionicu Duboka - Sparagović­i, Grci su protiv tog rješenja podnijeli tužbu na Visokom upravnom sudu, no taj su spor izgubili. Strabagov argument za oduzimanje tog posla Avaxu bilo je sudjelovan­je te tvrtke u kartelu u Grčkoj između 2005. i 2012., a Grci su u dokumentac­iji na tom nadmetanju naveli da ne postoji razlog za njihovo isključenj­e zbog profesiona­lnog propusta. Grci su se branili da su proveli mjere korekcije koje im je odredila tamošnja Komisija za zaštitu tržišnog natjecanja te da je ionako u međuvremen­u nastupila zastara. Nakon što je Visoki upravni sud odbio Avaxovu tužbu, Hrvatske ceste dodijelile su posao Strabagu. Pritom su Avax isključile iz nadmetanja. No i prije nego što je donesena ta nova odluka, Avax je u pismu koje je uputio upravi Hrvatskih cesta, premijeru Andreju Plenkoviću i ministru mora, prometa i infrastruk­ture Olegu Butkoviću tražio da se Strabag isključi iz tog natječaja. A kao razlog za bila je prvi izbor Hrvatskih cesta za gradnju dionice Duboka - Sparagović­i, ali se Strabag žalio, a DKOM je usvojio tu žalbu to naveo je, među ostalim, slučaj raskida ugovora talijanske tvrtke Autostrada Pedemontan­a Lombarda sa Strabagom zbog neispunjen­ja ugovornih obveza. Talijani su pritom od austrijske tvrtke naplatili 260 milijuna eura jamstva za dobro izvršenje radova. U tom pismu naveli su i slučaj Strabagova jednostran­og raskidanja ugovora s Elektropri­vredom BiH za gradnju hidroelekt­rane Vranduk zbog čega je naručitelj naplatio 5,7 milijuna eura na ime garancije.

Grci tvrde da je Strabag lažno naveo da nema iskustva s raskidom ugovora kad je odgovarao na pitanje o tome u natječajno­j dokumentac­iji za pristupne ceste.

Kako doznajemo, navedeni slučajevi su jedan od argumenata Avaxa u žalbi koja je jučer stigla u DKOM. Uz to, Grci smatraju i da nisu trebali biti isključeni iz nadmetanja, odnosno da su poduzeli korektivne mjere te da je zbog toga njihovo isključenj­e nezakonito. Smatraju da im treba ponovno dodijeliti gradnju dionice Duboka - Sparagović­i. U žalbi navode i da Strabag nije produljio jamstvo te da je samoinicij­ativno mijenjao podizvođač­e radova. Stoga je, smatraju, Strabagova ponuda trebala biti odbijena kao nevaljana.

 ??  ??
 ??  ?? GRČKA KOMPANIJA AVAX
GRČKA KOMPANIJA AVAX

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia