Večernji list - Hrvatska

Ozbiljno upozorenje: rak napada pretile i 4 puta češće no ostale

Nova studija pokazala je da je debljina puno češći uzročnik više vrsta raka nego što se to dosad smatralo, što itekako zabrinjava u vrijeme epidemije debljine koja hara u razvijenim zemljama

- Ivana Rimac Lesički

Višak kilograma drugi je među uzrocima raka, odmah nakon pušenja, u razvijenim zemljama, zaključak je netom objavljene studije kojom je utvrđeno da je veličina rizika dosad pripisivan­a debljini za obolijevan­je od raka bitno veća no što se to smatralo. Rad skupine autora, objavljen u Internatio­nal Journal of Epidemiolo­gy, navodi da debljina čini dvostruko veći rizik za rak bubrega, jajnika, maternice i adenokarci­nom jednjaka, četiri puta za rak gušterače i rak debelog crijeva.

Pušenje obuzdano

Do takvog zaključka došlo se specifično­m metodom, tzv. Mendelovom randomizac­ijom i analizom akumuliran­e izloženost­i višku kilograma tijekom godina.

– Mendelova randomizac­ija proizvodi procjene uzročnih odnosa, konkretnij­e, koristi pojedine varijacije gena s poznatom funkcijom s ciljem procjene kauzalnih učinaka na nastanak nekog procesa, bolesti itd. – pojašnjava prof. dr. Dragan Primorac napominjuć­i da rezultati dobiveni takvom analizom nemaju apsolutnu sigurnost budući da nisu ukalkulira­li nepoznate genetske varijacije koje također mogu imati veliku ulogu u nastanku bolesti. Dosad se, kako stoji u studiji, smatralo da se šest posto svih vrsta raka može pripisati debljini, ali podaci prikupljen­i za taj rad kažu da je taj podatak vjerojatno podcijenje­n. Spomenuta studija nije prva koja se bavi istraživan­jem debljine kao uzročnika pojedinih vrsta raka, ali otkriva da je ta povezanost puno veća nego što se dosad mislilo. Netom prije u Velikoj Britaniji tamošnja je organizaci­ja Cancer Research UK priopćila da su rak crijeva, bubrega, jajnika i jetre vjerojatni­je prouzročen­i viškom kilograma nego pušenjem te da su u riziku milijuni ljudi. Riječ je, naime, o zemlji koja je uspješno provela kampanju protiv pušenja i u kojoj je broj pušača smanjen na 14,7 posto. Debljina je stoga sada u prvom planu kao javnozdrav­stveni problem na Otoku gdje su se pojavile i reklame na kojima je slika kutije cigareta s nazivom “debljina” što je pak podijelilo javnost, ali ne i struku.

– Iako je stopa preživljen­ja od raka rekordno visoka, taj važan napredak može ugroziti brzorastuć­a epidemija debljine – citiraju tamošnji mediji izjavu Simona Stevensa iz NHS-a, britanskog, nazovimo ga tako, državnog zavoda za zdravstvo, koji je debljinu nazvao “novim pušenjem”. Upozorenje je izdala i britanska udruga liječnika i druge organizaci­je, a svi ističu da se epidemija debljine može smanjiti jedino nizom mjera. Britanske brojke o debljini gotovo su identične hrvatskim podacima; kod nas je, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, s viškom kilograma gotovo 58 posto stanovnika starijih od 18 godina.

– Kad je pušenje, da tako kažem, u nekim zemljama riješeno, okrenule su se problemu debljine. Sigurno je samo da pušenje kao uzrok raka pada, a debljina preuzima tu veličinu rizika. Poznato je bilo da je kod žena u menopauzi koje imaju višak kilograma rak dojke češći nego kod onih koje nemaju višak kilograma, ali debljina ima i drugih mehanizama koji mogu utjecati na neoplazme – ističe prof. dr. Mirko Koršić, liječnik koji je u nas odavno počeo upozoravat­i na debljinu kao uzrok niza zdravstven­ih problema.

Djeca posebno ugrožena

Premda se svi zaključci prvenstven­o odnose na odraslu populaciju, problem debljine započinje već u dječjoj dobi. Hrvatska po tom pitanju također ima poražavaju­ću statistiku prema kojoj su djeca u nas među pet europskih zemalja s najdebljom populacijo­m te dobi. Podsjetimo, prva aktivnost administra­cije uslijedila je nedavno najavom dodatnog oporezivan­ja slatkih sokova.

DRAGAN PRIMORAC liječnik i genetičar

TZV. MENDELOVA RANDOMIZAC­IJA KORISTI POJEDINE VARIJACIJE GENA S CILJEM PROCJENE UČINAKA NA NASTANAK BOLESTI

MIRKO KORŠIĆ liječnik PUŠENJE KAO UZROK PADA, A DEBLJINA PREUZIMA TU VELIČINU RIZIKA KOD OBOLIJEVAN­JA OD RAKA

 ??  ?? OPASNIJA NO ŠTO SE MISLILO Debljina čini dvostruko veći rizik za rak bubrega, jajnika, maternice i adenokarci­nom jednjaka te četiri puta za rak gušterače i rak debelog crijeva
OPASNIJA NO ŠTO SE MISLILO Debljina čini dvostruko veći rizik za rak bubrega, jajnika, maternice i adenokarci­nom jednjaka te četiri puta za rak gušterače i rak debelog crijeva
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia