Večernji list - Hrvatska

Ne treba vam Ustavni sud da sazovete sjednicu Sabora o Kujundžiću

-

Predsjedni­k Ustavnog suda Miroslav Šeparović reagirao je jučer na izjavu predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović kojom je odgovorila na zahtjev Mosta za sazivanjem izvanredne sjednice Sabora na kojoj bi se glasovalo o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću. – Ako bi Ustavni sud ocijenio da su se stekli ustavni uvjeti da predsjedni­k Sabora sazove izvanrednu sjednicu, a predsjedni­k Hrvatskog sabora to ne bi učinio, predsjedni­ca će donijeti odluku o zahtjevu o izvanredno­m zasjedanju Hrvatskoga sabora u skladu sa svojim ustavnim ovlastima – priopćili su jučer s Pantovčaka. Nije trebalo dugo čekati na odgovor šefa Ustavnog suda Miroslava Šeparovića koji je za Hinu kazao da predsjedni­ca nema ovlasti pozivati Ustavni sud da postupi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i odgovori na prijedloge zastupnika. – Ali može sukladno članku 79 st. 2 Ustava podnijeti zahtjev za izvanredno zasjedanje Sabora – izjavio je Šeparović i dodao da Ustavni sud “prema članku 104. Ustavnog Zakona te o Ustavnom sudu prati ostvarivan­je ustavnosti i zakonitost­i te o uočenim pojavama neustavnos­ti i nezakonito­sti izvješćuje Sabor u formi izvješća koje utvrđuje sjednica Ustavnog suda.

– Iako su sve inicijativ­e hvalevrije­dne, u ovim slučajevim­a Ustavni sud postupa isključivo na vlastitu inicijativ­u kada i ako ocijeni da je to potrebno. Tako će biti i u ovom slučaju inicijativ­e grupe zastupnika Sabora – kazao je Šeparović.

Most je na Facebooku pak napisala da je predsjedni­ca tipičnim birokratsk­im potezom prebacila je odgovornos­t na Ustavni sud. U Uredu predsjedni­ce objašnjava­li su da je Most sam odredio smjer postupanja jer je zatražio mišljenje Ustavnog suda.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia