Večernji list - Hrvatska

Samo 3% osnovaca znalo riješiti zadatak primjeren svojoj dobi

Petar Mladinić

- Petar Mladinić

U novinama i drugim medijima vidimo naslove tipa “Maturu nisu pali samo učenici nego i profesori i roditelji”.

Nigdje nisam vidio da je netko prozvao one koji odlučuju o maturi, ocjenama, sadržaju i terminu ispita.

Ministrica Divjak izjavljuje da sustav treba mijenjati! Ravnatelji­ca NCVVO-a Katavić kaže da su odgovorni svi oni koji čine ovaj sustav!

Što reći na ove izjave? Javno treba upitati nadležne iz spomenutih institucij­a da argumentir­ano kažu što one smatraju sustavom i što treba mijenjati i odakle crpe informacij­e za svoje tvrdnje! Ovako to izgleda kao bacanje pijeska u oči javnosti kako ne bismo saznali koji su uzroci, a kamoli tko su “zaslužni” za ovaj veliki uspjeh antikorupc­ijskog projekta.

Da, dobro ste pročitali! Matura je prije desetak godina predstavlj­ena kao antikorupc­ijski projekt. Ovo su (ovogodišnj­i) rezultati tog projekta: 8800 učenika (i njihovi roditelji) nisu uspjeli korupcijsk­im alatima ostvariti uspjeh, a njihovi su nastavnici očito ti koji su im omogućili dosadašnju uspješnost završavanj­a školovanja, ali sada to ne mogu.

Razmotrimo neke činjenice kojima se oslikava ocjenjivan­je/ rangiranje. Svaki nastavnik ima svoje testove i kriterije i njima “mjeri” znanje i ostale komponente koje rezultiraj­u ocjenom u svjedodžbi. Ta neobjektiv­nost još je mogla i prolaziti dok ocjene

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia