Večernji list - Hrvatska

ZADATAK 1

Za neuspjeh na maturi proziva se učenike, profesore i roditelje. Nitko nije prozvao one koji odlučuju o maturi, ocjenama, sadržaju i terminu ispita

- A) b)

nisu dobile novu i presudnu ulogu za upis u srednju školu i na fakultet. Tada je počeo proces – svi će učenici imati prosjek 5,0 s kojim se onda ne mogu rangirati za upis. Uzgred, zatvaramo oči na činjenicu da nam djeca na školskim ispitima prepisuju i šapću jedna drugima odgovore kako bi postigla bolju ocjenu. I hvale se kad uspiju u toj aktivnosti. Naime, pošteni i etični sustavi to ne dopuštaju. Takvo je ponašanje na sadašnjoj maturi svedeno na minimum. Ove su godine učenici čak pisali olovkama NCVVO-a.

Zbog neprirodno visoke frekvencij­e izvrsnih ocjena i problema rangiranja na upisima fakulteti i „elitne“škole uvode prijamni ispit. Ni to nije dalo očekivani rezultat, već je polučilo nove probleme i optužbe pa se zbog toga uvodi državna matura kao antikorupc­ijski projekt. I sad smo tu gdje jesmo!

Neka netko od prosvjetni­h vlasti objasni zašto se školske ocjene uspoređuju s ocjenama na maturi kad su to neusporedi­vi procesi. Posebice kad se pragovi uspješnost­i na maturi postavljaj­u tek nakon što se pregledaju testovi, a ne unaprijed! Narod bi rekao da se uspoređuju kruške i jabuke.

Skicirajmo stanje u nastavi matematike i na maturi. Nitko nije objektivno istražio dobre i loše strane nastave školske matematike. Niti su sadržaji modernizir­ani, niti su prilagođen­i potrebama drugih struka, niti se eksplicitn­o zna što čini abecedu Teta Marina ima problem sa sudoperom. Naime, zaštopan je već tjedan dana pa se ona raspitala o cijenama rada dvojice najboljih vodoinstal­atera u gradu. Saznala je da majstor Marko naplaćuje svoj dolazak 50 kn i 36 kn po satu rada, dok majstor Stipe uzima 35 kn za dolazak i 39 kn po satu rada. Teta Marina je neodlučna, pomozite joj. bez koje nema matematičk­e pismenosti, tj. koji su matematičk­i pojmovi i procedure koje svaki učenik na kraju školske godine i na kraju školovanja mora znati. Zato i imamo A i B razinu na maturalnom ispitu koje su procedural­no iste, ali sadržajno različite.

Koji teorijski model stoji iza toga? I zašto?

Smjerovi evaluacije znanja

Hrvatska udruga nastavnika istraživač­a (HUNI) (www.huni. hr) osmislila je (i već provela dio) projekt kojim se ispituje elementarn­o poznavanje linearne,

Odredite algebarske prikaze funkcija koji prikazuju ovisnost cijene trajanja popravka (u satima) za oba majstora.

Ako je mali kvar koji se može popraviti za tri sata, isplativij­e je zvati majstora _______, ali ako je potrebno šest sati rada, više se isplati pozvati _______. Za ______ sati rada obojica će majstora naplatiti jednak iznos od _____ kn. kvadratne i eksponenci­jalne funkcije. U tu su svrhu definirane tri razine pitanja i zadataka sukladno Van Hieleovu teorijskom modelu (koji ima pet razina) i koje bi svi učenici trebali u svojem školovanju postizati. Testovi i rezultati ispitivanj­a

MATURALNI ISPIT TREBA PRESELITI NA POČETAK RUJNA I TAKO DJECI DATI VIŠE VREMENA ZA PRIPREMU

objavit će se na kraju dvogodišnj­eg istraživan­ja.

Ovdje ćemo ilustracij­e radi navesti dva zadatka treće Van Hieleove razine i rezultat rješavanja u 8. razredu OŠ i 1. razredu gimnazije koje je u svibnju provedeno u 10 gimnazija i pet osnovnih škola. Ove zadatke rješavalo je 155 osnovnoško­laca i 398 gimnazijal­aca.

Zadatak 1 riješilo je 25 osnovnoško­laca, tj. 16% i 208 srednjoško­laca, tj. 52%.

Zadatak 2 riješila su 4 osnovnoško­lca, tj. njih manje od 3% i 57 srednjoško­laca, tj. njih 14%.

Očito je da uzrast učenika nije ni blizu teoretski očekivanoj 3. razini.

Matura ne strukturir­a zadatke kao Van Hieleov model, ali očito ukazuje da učenici nemaju očekivano znanje kao što to preciznije naznačuje HUNI-jevo istraživan­je. Maturalni ispit ne pokazuje što to temeljno srednjoško­lci moraju znati nakon 12 godina učenja matematike.

Nastavnici su pod pritiskom roditelja, učenika i javnosti prisiljeni nastavu podrediti rješavanju maturalnih testova i ne snalaze se više u svakodnevi­ci.

Maturalni uspjesi i promjene

Rezultati ovogodišnj­e mature mogu se iščitati i ovako: 8800 učenika od 36.600 je palo maturu, tj. njih 29%. Deset posto gimnazijal­aca palo je A razinu testa. To se ne može sakriti, a ni promijenit­i preko noći. Stanje u nastavi je vrlo loše i bit će još i gore. To ne će promijenit­i ni nasilno i bez konsenzusa uvođenje promjena od ove jeseni u školama. Sve pokrenute promjene su “odokativne” i kao takve nisu jamac uspjeha već daljnjih problema i neuspjeha.

Postavlja se pitanje tko je odgovoran. Jesu li to “lijeni” ili “nesposobni” učenici? “Nasilni” roditelji? “Nesposobni” i “korumpiran­i” nastavnici? Ili u drugom grmu leži zec?

A sustav koji se spominje na početku ovog teksta uspješno održava stanje osmogodišn­je osnovne škole koje više nigdje na svijetu ne postoji i koje “proizvodi” spomenuti rezultat na maturi.

Šalu na stranu o “velikom antikorupc­ijskom uspjehu”, ali ovih nekoliko natuknica/argumenata razotkriva “do kostiju“sustav i one koji upravljaju sustavom iliti školovanje­m naše djece.

Na kraju jedan vrlo jednostava­n zahtjev kojim će se načiniti prvi pravi korak promjena. Maturalni ispit treba “preseliti” na početak rujna i na taj način djeci dati više vremena za pripremu, a nastavnike osloboditi razaranja nastave u 4. razredu srednje škole.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia