Večernji list - Hrvatska

Salvini ruši svoju vladu – naciljao je izbornu pobjedu i mjesto premijera

Liga želi unovčiti popularnos­t i riješiti se Di Maia i njegova M5S s kojom se stalno svađala

- Silvije Tomašević/Rim

PRIJE RASPUŠTANJ­A PARLAMENTA ŠEF DRŽAVE TREBA OCIJENITI IMA LI UVJETA ZA OSNIVANJE NEKE NOVE VLADE U OVOM SAZIVU

Nestranačk­i premijer Giuseppe Conte optužio je Salvinija za izmišljanj­e krize u njegovoj vladi Predsjedni­k vlade koji je otpočetka ovisio samo o dobroj volji Salvinija i Di Maia blizu je odlaska

Otkad je prije 14 mjeseci uspostavlj­ena žuto-zelena talijanska vlada nagađa se kada će pasti. I evo, došao je trenutak u kojem je čelnik Lige i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini kazao kako više ne postoji većina budući Pokret 5 zvijezda (M5S) drugog potpredsje­dnika vlade Luigija Di Maia nije glasao za izgradnju novog željezničk­og tunela između Francuske i Italije (TAV).

Znalo se da je M5S protiv tog projekta i nije se trebalo čekati glasanje u parlamentu, ali Salvini sada želi unovčiti dobar rezultat na europskim izborima kada je Liga dobila 34 posto glasova (na parlamenta­rnim izborima 2018. dobila je samo 17 posto glasova).

– Idemo odmah u parlament utvrditi da većina više ne postoji kao što se vidjelo prilikom glasovanja o TAV-u – kazao je Salvini i naglasio kako je uzaludno ići naprijed svađajući se s M5S koji za sve kaže “ne”.

Salvinijev­a Liga jučer je najavila da će pokrenuti glasanje o povjerenju premijeru Giuseppeu Conteu u talijansko­m parlamentu kako bi srušila vladu i potaknula održavanje novih izbora. Očekuje se da će se glasanje o povjerenju vladi održati 20. kolovoza.

“Svatko tko gubi vrijeme, šteti državi”, poručili su iz stranke.

Conte je pak jučer optužio Salvinija za izmišljanj­e krize u vladi kako bi na novim izborima iskoristio trenutačnu popularnos­t Lige među biračima. Predsjedni­k vlade inače nije član nijedne stranke.

Izbori nikada nisu bili najesen

Uz to, i Di Maio naglašava kako Salvini treba parlamentu i biračima objasniti zašto razbija vladu, te ako baš želi izbore, neka počeka početak rujna kada će se u parlamentu glasati o smanjenju broja parlamenta­raca za 345 mjesta od 945 (630 zastupnika i 315 senatora). Di Maio optužuje Salvinija da želi sačuvati veliki broj parlamenta­raca, te da zbog toga želi raspuštanj­e parlamenta prije nego se glasa o rezanju broja mjesta. Salvini bi htio da prijevreme­ni izbori budu sazvani već polovinom listopada. Zapravo, Liga je izabrala najbolji trenutak za izbore, jer praktički nema konkurenat­a. No, što će se sada događati? Parlament je već na odmoru, pa će se trebati svim parlamenta­rcima poslati brzojav da se vrate u Rim. Moraju imati najmanje 48 sati vremena od dobivanja brzojava do sjednice. Na toj sjednici bi Salvini trebao iznijeti zašto više ne želi biti u vladi s M5S. Parlamenta­rci bi trebali glasati o nepovjeren­ju vladi i tada bi se otvorile konzultaci­je s predsjedni­kom Republike Sergiom Mattarello­m.

Prije raspuštanj­a parlamenta šef države treba ocijeniti ima li uvjeta za osnivanje neke nove vlade u ovom sazivu. Od raspuštanj­a parlamenta do novih izbora treba proći između 40 i 70

dana. Dakle, moglo bi se glasati koncem listopada.

No, to znači da Italija neće imati pripremlje­n državni proračun za sljedeću godinu, a to donosi mnoge posljedice. Premda će se birati čak 18. parlament od Drugog svjetskog rata, a ova je vlada 62., još nikada izbori nisu održani najesen. Uvijek se htjelo najprije donijeti proračun.

Druga novost je i što bi sadašnji ministar unutarnjih poslova Salvini bio na novim izborima kandidat Lige za predsjedni­ka vlade. Istina, ne bira se premijera, ali svaka stranka naznačuje i koga bi mogla predložiti za premijera.

Predsjedni­k na potezu

S obzirom na to da ministarst­vo unutarnjih poslova bdije nad regularnoš­ću izbora i iznosi izborne rezultate, ne bi bilo logično da ministar bude i premijersk­i kandidat. Mattarella će trebati riješiti sva ta pitanja. Mogao bi, primjerice, prihvatiti ostavku ove vlade te osnovati novu, koja ne bi dobila prolaz u parlamentu, ali bi vodila izbore.

U državi u kojoj je politika učinila i nezamisliv­e preokrete i eksperimen­te, pa i sadašnji s vladom dvije suverenist­ičke i populistič­ke stranke, ulazi se u novi. Zanimljivo za novinare. No, je li zanimljivo i za građane?

SVATKO TKO GUBI VRIJEME, ŠTETI DRŽAVI, PRIOPĆILA JE LIGA

 ??  ??
 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Mnoge je Talijane pridobio kampanjom protiv stranaca. Ona u pogledima često graniči s rasizmom, ali dosadašnje vlade bile su neuspješne u sučeljavan­ju s migracijsk­om krizom.
REUTERS Mnoge je Talijane pridobio kampanjom protiv stranaca. Ona u pogledima često graniči s rasizmom, ali dosadašnje vlade bile su neuspješne u sučeljavan­ju s migracijsk­om krizom.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia