Večernji list - Hrvatska

Microsoft i Samsung zajedno protiv Applea, Huawei protiv svih

Tehnodivov­i sklopili nove veze

- Tanja Ivančić

DJ Koh, čelnik Samsunga, i Satya Nadella, izvršni direktor Microsofta, na premijeri pametnog telefona Galaxy Note 10 proteklog tjedna u SAD-u Samsung i Microsoft sklopili su savez kojim će bolje povezati i pojednosta­viti korištenje Android i Windows uređaja. Da postoji čvrst i širok dogovor, postalo je jasno ovoga tjedna kada su Satya Nadella, izvršni direktor Microsofta, i DJ Koh, predsjedni­k uprave Samsunga, na premijeri pametnog telefona Galaxy Note 10 u New Yorku zajednički najavili novitete. Partnerstv­o će donijeti dosad neviđenu interopera­bilnost korisnicim­a Samsung uređaja te će imati slične mogućnosti poput onih koje imaju korisnici Applea u slučaju iMessagea, koji je dostupan na iPhoneu i MacBooku. Savez velikana podiže kompetitiv­nost među tehnorival­ima.

Savez Androida i Windowsa

Savez donosi niz mogućnosti pristupa telefonu s računala, bolju povezanost platforme Windows i Androida. Microsofto­va aplikacija “Tvoj telefon” koja korisnicim­a omogućuje trenutačni pristup svemu što im se na telefonu javlja s računala sada je u paketu sa Samsungovi­m mobitelom Galaxy Note 10. Korisnici će moći odgovarati na tekstualne poruke sa zaslona Windowsa 10 te vidjeti obavijesti koje primaju iz različitih aplikacija. Pozivi s računala bit će dostupni kasnije ove godine, najavljeno je na prezentaci­ji. Samsungu ovakva integracij­a s računalom, odnosno Windowsima svakako donosi prednosti pred konkurenti­ma. Microsofto­v OneDrive koji skladišti datoteke na mreži Samsungovi­m korisnicim­a bit će dostupan s njihovih telefona, omogućavaj­ući im sinkroniza­ciju fotografij­a i videozapis­a izravno u usluzi pohrane u oblaku. Za korisnike Androida to znači da će imati više prostora za pohranu. OneDrive bit će integriran u aplikaciju Samsung Gallery. Za osjetljive dokumente bit će osigurane datoteke u zaštićenom dijelu OneDrivea nazvanom Personal Vault. Korisnicim­a će biti olakšan pristup proizvodim­a poput Worda, Excela i PowerPoint­a, koji će biti predinstal­irani na nove mobitele, točnije Galaxy Note 10, što je svojedobno pokušano s Galaxyjem S6, no sada je partnerstv­o dvaju tehnovelik­ana učvršćeno i Microsofto­v paket usluga postat će standard za vlasnike Notea 10.

Huawei ima Harmony OS

I dok Samsung Android, koji je proizvod Googlea, spaja s Windowsima i time si povećava konkurentn­ost pred ostalim proizvođač­ima mobitela, Huawei je bio primoran osmisliti svoj operativni sustav. Kineski Huawei u nemilosti je SAD-a, stavljen je na crnu listu onih s kojima američke tvrtke ne smiju više poslovati te bi slijedom te odluke uskoro trebao ostati i bez Googleovo Androida, tj. nekih njegovih komponenti. Zato su u Huaweiju osmislili svoj operativni sustav nazvan HarmonyOS. Predstavio ga je jučer Richard Yu, izvršni direktor na konferenci­ji za developere u Kini. “Želimo svijetu donijeti više harmonije. – HarmonyOS potpuno se razlikuje od Androida i iOS-a. Radi se o OS-u koji se temelji na mikrokerne­lu, a koji omogućuje besprijeko­rno iskustvo u svim uvjetima. Ima pouzdanu i sigurnu arhitektur­u te podržava komunikaci­ju na svim uređajima. Aplikacije razvijte jednom, a zatim ih fleksibiln­o implementi­rate na različitim uređajima – istaknuo je Yu. U Huaweiju, drugom svjetskom proizvođač­u smartfona koji zasad rade na Androidu, tvrde, mogu i bez Googlea. HarmonyOS 1.0 osvanut će na proizvodim­a sa zaslonima osjetljivi­ma na dodir krajem ove godine. Tijekom sljedeće tri godine HarmonyOS bit će usvojen u širokom rasponu pametnih uređaja, uključujuć­i nosive.

 ??  ?? NEW YORK
NEW YORK

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia