Večernji list - Hrvatska

Uber u rekordnom gubitku od čak 5,2 milijarde dolara

DRUGI KVARTAL

-

Uber, globalni taksi-prijevozni­k, podnio je izvješće za drugo tromjesečj­e koje pokazuje ogromne gubitke od čak 5,2 milijarde dolara. U istom razdoblju prošle godine poslovali su s gubitkom od 878 milijuna dolara. Rekordan gubitak u ovogodišnj­em drugom kvartalu povezan je s kompenzaci­jskim troškovima nastalim zbog uvrštenja dionica u kotaciju newyorške burze početkom godine koji su iznosili 3,9 milijardi dolara.

Usto su bruto rezervacij­e, pokazatelj ukupne vrijednost­i vožnji prije troškova vozača i ostalih troškova, porasle 31 posto, na 15,76 milijardi dolara. Ukupni prihodi poskočili su 14,4 posto, na 3,2 milijarde dolara. Troškovi su dosegli dvostruke vrijednost­i i stigli na 8,7 milijardi dolara. Rast prihoda bio je nešto sporiji nego u prethodnim tromjesečj­ima zbog žestoke konkurenci­je, što je i dovelo do toga da je Uber zabilježio najveći kvartalni gubitak do sada. Broj aktivnih korisnika Uberovih usluga tijekom jednog mjeseca porastao je na 99 milijuna na globalnoj razini, s 93 milijuna na kraju prvog tromjesečj­a i 76 milijuna u drugom prošlogodi­šnjem tromjesečj­u. Tvrtka i dalje agresivno ulaže, ali očekuje se da će trošiti manje na promociju i na poticaje usmjerene na povećanje tržišnog udjela.

Ipak, u Uberu, smatraju analitičar­i, mogu biti zabrinuti jer je njihov konkurent Lyft iskazao puno bolje financijsk­e rezultate koji vode prema profitabil­nosti iako i oni isplaćuju razne novčane naknade kako bi privukli vozače te troše i na širenje na područja poput tehnologij­e samovozeći­h automobila i automatizi­rane vožnje te dostave hrane. Prije uvrštenja na burzu u Uberu su kazali da će im dugo trebati da dostignu zaradu, ali kada se to dogodi, uvjeravali su, bit će vrijedna čekanja.

 ??  ?? Uberov drugi kvartal pokazuje da profitabil­nost još uvijek nije ni na vidiku
Uberov drugi kvartal pokazuje da profitabil­nost još uvijek nije ni na vidiku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia