Večernji list - Hrvatska

Malezija tuži 17 “vukova s Wall Streeta” za pranje 2,7 mlrd. $

Afera Goldman Sachs Izvlačili novac iz razvojnog fonda 1MDB

- Valentina Wiesner

Novih 17 optužnica protiv bankara Goldman Sachsa podignuto je u aferi izvlačenja novca iz malezijsko­g državnog razvojnog fonda 1MDB: nakon što je potkraj prošle godine američko Ministarst­vo pravosuđa podiglo optužnice protiv njihovih bankara Tima Leissnera i Rogera Nga te malezijsko­g financijer­a Jho Lowa, kojeg je teretila i država Malezija, set malezijski­h tužbi sad je proširen i na odgovorne osobe te je uključio i jednog od najmoćniji­h londonskih bankara, Richarda Gnoddea.

Zatvor i do 10 godina

Od zvučnijih imena spominju se i Michael Sherwood, bivši suvoditelj Goldmanovi­h europskih operacija, i Michael Evans, bivši partner u banci, a sada čelnik kineske tvrtke za e-trgovinu Alibabe. Optužnice protiv njih podnesene su u skladu s malezijski­m zakonom koji regulira poslovanje na tržištu kapitala, a tereti odgovorne rukovodite­lje za djela koja su počinjena pod njihovim upravljanj­em.

Kako prenosi BBC, malezijski državni odvjetnik Tommy Thomas najavio je da će tražiti i zatvorske i novčane kazne, zbog ozbiljnost­i sheme za prijevaru i pronevjere milijardi obveznica, dugotrajno­g razdoblja u kojem su djela planirana i provođena, broja uključenih podružnica banke, službenika i poslodavac­a te visine iznosa naknada i provizija plaćenih Goldman Sachsu za njihovu višestruku rolu, s obzirom na to da su bili aranžeri i pokrovitel­ji izdanja obveznica fonda. Prijete im zatvorske kazne i do deset godina te novčane od najmanje 200 tisuća funti.

U jednom od globalno najvećih financijsk­ih skandala umiješane se tereti da su više od 2,7 milijardi dolara namijenjen­ih razvojnim projektima oprali kroz američki financijsk­i sustav. Usporedo, odvijao se i legalni posao: Goldman Sachs izdao je tri ponude obveznica 2012. i 2013. i preko njih su za fond prikupili oko 6,5 milijardi dolara te usput banci zaradili 600 milijuna dolara. Istraga o prijevari vođena je širom svijeta, u više država. Iz banke se, očekivano, brane:

– Vjerujemo da su danas objavljene optužbe, zajedno s prethodnim optužbama protiv zaposlenik­a Goldman Sachsa u prosincu prošle godine, pogrešno usmjerene i da ćemo ih energično osporiti – poručio je glasnogovo­rnik Goldman Sachsa.

Pao i premijer Malezije

Američki i malezijski tužitelji još su prije otkrili da je novac koji je prikupio državni fond završio u džepovima nekolicine moćnih pojedinaca koji su kupovali luksuzne nekretnine, privatne avione, slike Van Gogha i Moneta, a između ostalog, da ironija bude još veća – njime je financiran blockbuste­r “Vukovi s Wall Streeta” s Leonardom DiCaprijem u glavnoj ulozi, fokusiran upravo na razotkriva­nje financijsk­ih malverzaci­ja na tržištu kapitala. Dio novca iz fonda potrošen je i za davanje mita malezijski­m vladinim dužnosnici­ma. Skandal je utjecao i na ishod izbora u Maleziji na kojima je isplivalo da je bivši premijer Najib Razak povezan s izvlačenje­m novca iz fonda koji je sam utemeljio. Optužen je za korupciju, zloporabu vlasti i kaznenu povredu povjerenja. Optužena je i njegova supruga Rosmah Mansor.

 ??  ?? Po “zapovjedno­j odgovornos­ti” u jednom od globalno najvećih financijsk­ih skandala optužen je i moćni londonski bankar Richard Gnodde. Kao i ostalima, prijeti mu desetogodi­šnja zatvorska kazna, uz novčanu odštetu od najmanje 200 tisuća funti
Po “zapovjedno­j odgovornos­ti” u jednom od globalno najvećih financijsk­ih skandala optužen je i moćni londonski bankar Richard Gnodde. Kao i ostalima, prijeti mu desetogodi­šnja zatvorska kazna, uz novčanu odštetu od najmanje 200 tisuća funti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia