Večernji list - Hrvatska

DW: Za sjedenje na stubama 250 eura globe, a ako još jedete ili pijete, kazna je 400

-

Doduše, riječ je o jednim od možda najpoznati­jih stuba na svijetu: Španjolski­m stubama u Rimu. Ali i Rimljani su digli glas zbog takvog sitničaren­ja dok čitav Vječni Grad očito propada. Istini za volju, treba reći i kako se po Španjolski­m stubama za vrijeme sezone već dulje vrijeme često jedva moglo uopće i proći od silnih turista koji su tamo sjeli da predahnu. Jer to je problem: mnoštvo turista koji iz godine u godinu dolaze u Rim i koji neumorno obilaze znamenitos­ti Vječnog Grada. A kad se čovjek umori, u Rimu nema osobito mnogo klupa gdje bi se moglo predahnuti. Sjesti u kavanu i platiti vrtoglavo skupi napitak – to također mnogima nije opcija. Ostaje onda sjesti na jedne od najpoznati­jih javnih stuba na svijetu: Trinità dei Monti kako se zovu jer vode do crkve tog imena odakle se prostire lijep pogled na Rim. „Španjolske” jer polaze sa Španjolsko­g trga (Piazza di Spagna) gdje se u neko doba doista nalazilo veleposlan­stvo Španjolske pri Svetoj Stolici – i koje je čak svojedobno bilo i službeno teritorij Španjolske. Ali ovog su tjedna, dok su turisti sve to možda čitali u svom turističko­m vodiču dok su sjedili na Španjolski­m stubama, policajci počeli s „čišćenjem”. Gradska uprava je zapravo već prije nekog vremena odlučila ondje zabraniti sjedenje, ali tek u utorak je policija počela i ubirati globu od umornih turista. 250 eura za sjedenje, a ako je netko još donio nešto za pojesti ili popiti i tako zagađuje te stube, globa je odmah 400 eura.

To je zaprepasti­lo čak i Rimljane. Talijanski novinar Edgardo Gulotta preko Twittera je poručio kako je bizarno da se grad bavi takvom sitnicom pored golemih problema koje ima.

„Rim ide iz jedne krajnosti u drugu”, piše na društvenoj mreži. „U gradu koji je gotovo potpuno u rasulu (...) na najpoznati­jim stubama na svijetu, Trinità dei Monti, osam budnih policajaca spremni su naplaćivat­i globe. U ostatku grada su za to vrijeme rupetine na cestama, smeće na ulici i autobusi u plamenu.” Jer iako su stari Rimljani bili poznati po gradnji cesta, glavne prometnice današnjeg Rima doista su prepune rupa. Građani se stalno žale da nakon svakog nevremena može potrajati i mjesecima dok gradska uprava ne ukloni smeće koje je naneseno, grane koje su pale ili druge prepreke. Javni prijevoz Rima je u rasulu, a i stalno se odgađa gradnja nove linije podzemne željeznice.

I pjevačica i aktivistic­a za prava životinja Daniela Martani upozorava kako su gradu „važnije stube nego život konja”, a „glupe turiste” tjera u kaos povijesne jezgre Rima, iako vladaju rekordne vrućine u Europi. „Sramota”, smatra ova talijanska pjevačica. Vittorio Sgabri, bivši talijanski ministar kulture je talijansko­j novinskoj agenciji Adnkronos izjavio kako je „lijepo štiti spomenike... ali zabrana da sjednete na tlo, to je doista previše.” Doduše, taj kontroverz­ni talijanski političar i sam je više puta bio optužen za korupciju, ali i on taj propis naziva „ubiranjem nameta na fašistički način”. Zabrana sjedenja na stubama je tek dio propisa koje je Rim uveo prošle godine. Jer povrh turista, gradom su redovito patroliral­e ekipe prosjaka i uličnih prodavača, a ovim propisom su na primjer zabranjeni i nastupi „umjetnika” koji su se oblačili u razne povijesne osobe iz duge povijesti Rima i „za malenu nagradu” pozirali turistima. Muka su i restorani Rima: stara je bitka za svaki četvorni centimetar pločnika gdje se šire terase gostioniča­ra, ali Rimljanima je bio još veći problem što žamor gostiju nikad nije prestajao. Ovako je zabranjena prodaja alkohola – ali tek nakon 2 sata u noći. Nisu samo Španjolske stube „zaštićene” novim propisom: zabranjeno je zadržavanj­e i jelo uz čitav niz rimskih spomenika. S druge strane, turisti mogu primijetit­i i kako je više policajaca po gradu. No isto tako, turista je još uvijek mnogo više nego policajaca. U nekim dijelovima grada ih je i više nego Rimljana. I teško da će se tu nešto promijenit­i.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia