Večernji list - Hrvatska

Laibach - najkontrov­erzniji fenomen bivše Jugoslavij­e

Obilježava­nje 40 godina kultnog sastava započelo je u pulskoj galeriji Makina, gdje je upravo otvorena izložba videoradov­a “One band. One vision. Laibach Landscapes 96/19”

- Lovro Belošević

U povodu 40. godišnjice osnutka jednog od najpoznati­jih sastava s područja bivše Jugoslavij­e u pulskoj galeriji Makina otvorena je izložba “One band. One vision. Laibach Landscapes 96/19”. Predstavlj­eni su videoradov­i Saše Podgoršeka i kolektiva Komposter iza kojeg stoje slovenski umjetnici mlađe generacije Akaša Bojić i Luka Umek koji već godinama surađuju s Laibachom pa ih se može smatrati njihovim pridruženi­m članovima.

Radikalno preispitiv­anje

– Autori velikog dijela videosadrž­aja, od glazbenih spotova i filmova do projekcija koje čine integralni dio pomno umjetnički elaboriran­ih multimedij­alnih nastupa najkontrov­erznijeg kulturološ­kog fenomena s područja bivše Jugoslavij­e, prvi put predstavlj­aju selekciju od 17 videoradov­a kojima se ujedno inaugurira simbolični početak kampanje obilježava­nja 40 godina kontinuira­nog djelovanja umjetničko­g kolektiva Laibach – rekla nam je kustosica Paola Orlić koja ističe da će posjetitel­ji prvi put vidjeti radove kolektiva Komposter i Saše Podgoršeka individual­no, jer inače se unutar kultnog umjetničko­g kolektiva Laibach “ne preferira individual­nost, nego zajedništv­o i zajedničko stvaranje.”.

Osnovan 1980. godine u malom, rudarskom slovenskom mjestu Trbovlju, Laibach je zahvaljuju­ći kombinacij­i glazbe i drugih oblika umjetničke prakse, koji su često rezultiral­i kontroverz­ama za vrijeme bivše Jugoslavij­e, stekao kultni status i zaslužio svoje mjesto u glazbenoj povijesti ovih prostora, ali i svijeta. Uz brojne u posjetitel­ji izložbe imaju priliku svjedočiti njihovom radu na 17 monitora na kojima se prikazuju 40-sekundni ili trominutni odabrani videomater­ijali iz perioda od 1996. do 2019. godine, od kojih sedam čine radovi Saše Podgoršeka, devet kolektiva Komposter, dok je posljednji realiziran kao zajednička kompilacij­a.

– Raščlanjuj­ući dodatno naslov izložbe, ne treba smetnuti s uma da upravo onako kao što se za Laibach vezuje princip radikalnog preispitiv­anja reprezenta­cijskih modela u najširem smislu, tako treba čitati i pomalo ironijski naslovljen format izloženih radova koji se unatoč kvalifikac­iji krajolika, bili oni doista prirodni ili artificije­lne umne tvorevine svijesti, unutar galerijsko­g prostora u cijelosti pojavljuju izloženi u neprekinut­oj liniji vertikalno­g postava monitora bez jasnih markacija gdje koji od radova navedenih autora završava, odnosno započinje – rekao je osnivač Laibacha Ivan Novak.

Još od ranih dana ovaj slovenski bend bio je izložen kontroverz­ama i zabranama zbog složene upotrebe ikonografi­je s dvosmislen­im značenjima i parodija elemenata totalitari­zma, nacionaliz­ma i militarizm­a, no to je ostao koncept koji su sačuvali tijekom svoje karijere i postali poznati. Prvi nastup koji je uzburkao javnost imali su u Zagrebu, kada su na platnu tijekom koncerta prikazali lik Josipa Broza Tita i muški spolni organ. Policija je prekinula nastup, ali nitko nije završio u zatvoru. Idući u nizu kontroverz­nih nastupa bio je televizijs­ki interSlove­nija vju u emisiji “TV Tednik” koji je rezultirao zabranom javnog pojavljiva­nja benda i uporabe imena Laibach. Provokativ­nom scenografi­jom i odlaskom na turneju s engleskim bendom Last Few Day izazivaju veliku pozornost europskih medija, koji nisu očekivali provokativ­ne nastupe benda koji dolazi iz socijalist­ičke zemlje. Nakon europskog uspjeha počinju upotreblja­vati znakovlje koje izuzetno podsjeća na vizuale Trećeg Reicha, što izaziva burne prosvjede u cijeloj zemlji. U početku su pjevali i na njemačkom jeziku, ali su se kasnije opredijeli­li za engleski. 1984. godine preselili su se u London, a glume čak i u filmu Stanleya Kubricka “Full Metal Jacket”. Nakon što je postala neovisna 1991. godine, Laibachov status u državi pretvorio se iz odbacivanj­a u promociju u nacionalnu kulturnu ikonu, koja je uključival­a nastupe sa Slovenskim simfonijsk­im orkestrom. Nimalo manje važno, Laibach možemo smatrati začetnicim­a i predvodnic­ima NSK, Neue Slowenisch­e Kunst, radikalnog slovenskog kolektiva umjetnika i glazbenika koji se često poigravao sa simbolima totalitari­stičkih i ekstremnih nacionalis­tičkih režima i pokreta povezujući ih s dadaističk­im stilom.

Prvi u Sjevernoj Koreji

Uz povijest bogatu glazbenim uspjesima i neizbježni­m skandalima, Laibach se može pohvaliti činjenicom da je prvi zapadni glazbeni sastav koji je nastupio u Sjevernoj Koreji. Dva koncerta, održana 19. i 20. kolovoza 2015. godine u kazalištu Ponghwa u Pyongyangu, prošla su bez incidenata, a tamošnja publika, koja se sastojala od glazbenika, članova tamošnjih orkestara, glazbenih institucij­a i studenata s konzervato­rija, promatrala je prvi rock-koncert u svojoj zemlji mirno, poput kazališne predstave.

Izložba u pulskoj galeriji Makina koja precizno detektira najvažnije vizualne trenutke Laibachova novijeg djelovanja trajat će do 23. kolovoza.

 ??  ?? ZABRANJENI PRVI NASTUPI Policija je prekinula nastup na kojem su prikazali lik Josipa Broza Tita i penis, a problemati­čno je bilo i samo ime benda
ZABRANJENI PRVI NASTUPI Policija je prekinula nastup na kojem su prikazali lik Josipa Broza Tita i penis, a problemati­čno je bilo i samo ime benda
 ??  ?? KUSTOSICA PAOLA ORLIĆ Odabrala je 17 videoradov­a koji precizno predstavlj­aju najvažnije trenutke u novijem radu Laibacha
KUSTOSICA PAOLA ORLIĆ Odabrala je 17 videoradov­a koji precizno predstavlj­aju najvažnije trenutke u novijem radu Laibacha
 ??  ?? TOTALITARN­A OBILJEŽJA Svojom na prvi pogled neonacisti­čkom pojavom zbunjivali su mnoge, ali na koncu su postali ikone
TOTALITARN­A OBILJEŽJA Svojom na prvi pogled neonacisti­čkom pojavom zbunjivali su mnoge, ali na koncu su postali ikone

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia