Večernji list - Hrvatska

Osnovni cilj nam je izboriti ostanak u Drugoj ligi

Atletika Varaždin će ovog vikenda biti domaćin Druge europske lige, a nastup Sandre Perković i Sare Kolak jamac je da će tribine biti popunjene

-

Danas i sutra Varaždin će biti grad atletike, baš kao što je bio 1989. godine. Prije 30 godina grad baroka ugostio je najbolje europske juniore i juniorke. U sastavu bivše Jugoslavij­e bilo je podosta hrvatskih atletičara i atletičark­i, ali nitko od njih nije bio ni blizu medaljama. Bivša Jugoslavij­a tada je osvojila tri medalje, zlatnu, srebrnu i brončanu. Zlatna je bila Snježana Pajkić na 1500 metara, srebrni u visu bio je Stevan Zorić, dok je Brigita Bukovec bila brončana u utrci na 100 metara prepone. U Varaždinu su tada neki juniori i juniorke napravili zavidne seniorske karijere. Primjerice, ruski skakač s motkom Maksimir Tarasov koji je osvojio zlatnu olimpijsku medalju u Barceloni 1992. godine, a bio je i svjetski prvak 1999. u Sevilli. Ruska visašica Jelena Jelesina bila je olimpijska pobjednica u Sidneyu 2000. godine. Njemica Astrid Kumbernuss prije trideset godina osvojila je u Varaždinu zlato u bacaju diska i kugle. U seniorskoj konkurenci­ji odlučila se za kuglu. I nije pogriješil­a. Ima tri zlata sa svjetskih prvenstava i olimpijsko iz Atlante 1996.

Ili bek ili napadač

Za potrebe tog juniorskog EP-a u Varaždinu je sagrađen stadion Sloboda na kojem će se i ovog vikenda nadmetati atletičari. Jasno, stadion je za potrebe Druge lige malo dotjeran, uljepšan, a naše velike zvijezde, Sandra Perković i Sara Kolak, koja dolazi iz susjednog Ludbrega, jamac su da će biti dobro ispunjen. Kapacitet je 8000 gledatelja.

Bez obzira na to što je osnovni cilj izboriti ostanak u Drugoj ligi, Sandra i Sara imat će i puno osobnih motiva da daju sve od sebe. Sandra Perković želi početi drugi dio sezone s hicem koji će je vratiti na vrh svjetske i europske rang-liste ove sezone. Rekord ovog natjecanja također bi Sandra mogla nadmašiti. A rekorderka je Litavka Zinaide Sendriute s hicem 65,83 metara. I Sara Kolak će ganjati svoj najbolji hitac ove sezone. Teško će u ovom dijelu sezone nadmašiti rekord Njemice Christine Obergföll – 68,59 metara. Inače, među rekorderka­ma je i jedna Hrvatica. Blanka Vlašić drži rekord ovog natjecanja sa skokom 2,04 metra iz 2009. Oba dana natjecanje počinje u 15 sati, a za nas će posebno zanimljivo biti pratiti prvog dana mušku kuglu (Filip Mihaljević) u 17.30 sati i ženski disk (Sandra Perković) u 18.50 sati, a drugog dana ženski vis (Ana Šimić) u 18.05, te žensko bacanje koplja (Sara Kolak) u 18.40 sati. – Puno smo jači u ženskom nego u muškom dijelu reprezenta­cije. Isto kao što smo puno jači u tehničkim i bacačkim disciplina­ma nego u trkačkim. Svima je jasno da do prvog mjesta ne možemo, ali ćemo se morati dobro potruditi da izborimo ostanak, odnosno plasman do sedmog mjesta. Istina, ima lošijih reprezenta­cija od nas, poput Malte, Luksemburg­a i Gruzije. Prognoza je da ćemo se za ostanak nadmetati s Izraelom, Austrijom, Danskom i Ciprom. Za prvo mjesto će se nadmetati Bugarska, Slovenija, Estonija, Latvija – istaknuo je Mladen Katalenić, izbornik reprezenta­cije.

Ili bek ili napadač

Trkačke discipline bit će “škakljive” i svaki neočekivan­i bod koji tu osvojimo mogao bi biti od velike važnosti. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se na kraćim stazama snaći dvije najbolje hrvatske maratonke, koje već u džepu imaju norme a svjetsko prvenstvo u Dohi, Bojana Bjeljac i Matea Parlov Kuštro.

DA BISMO OSTALI U LIGI, MORALI BISMO IZBORITI PLASMAN DO SEDMOG MJESTA

 ??  ?? Sandra Perković naša je atletičark­a s najviše nastupa na ovom natjecanju u Varaždinu
Sandra Perković naša je atletičark­a s najviše nastupa na ovom natjecanju u Varaždinu
 ??  ?? Sara će ganjati najbolji hitac sezone
Sara će ganjati najbolji hitac sezone
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia