Večernji list - Hrvatska

Razumijem Penavu, on zna kakve su posljedice nasilnog uvođenja ćirilice u Vukovar

-

posla nastojati odraditi u sljedećih mjesec dana.

Donesen je i novi Zakon o sustavu državne uprave, no sada svjedočimo ubrzanoj prilagodbi drugih zakona kako bi se ovlasti s države prenijele na urede za upravu po županijama. Zašto ti zakoni nisu bili unaprijed pripremlje­ni?

Zakon o sustavu državne uprave temeljni je zakon kojim se otvara mogućnost prenošenja ovlasti državne uprave na županije te daje obvezu izmjene ostalih 66 zakona. Zakoni su spremni, ali poštuju se rokovi prethodnih koraka od objava na prethodnom savjetovan­ju. Upravo kako bi sve bilo po planiranoj dinamici Vlada donosi zaključak i za sada smo u svim rokovima.

S obzirom na to da ovlasti još nisu prenesene, kako uprava trenutačno uopće funkcionir­a? Je li onima koji bi ih trebali primjenjiv­ati jasno što je trenutačno u njihovu djelokrugu? Kada možemo očekivati puni prijenos ovlasti na županije?

U Zakonu o sustavu jasno piše da do izmjena posebnih zakona kojima se stječu uvjeti za Sporazum između države i županije o preuzimanj­u poslova sve poslove obavlja Ured državne uprave (UDU). Puni prijenos planiran je 2. siječnja 2020. Ministar sa suradnicim­a i ostalim resorima definirao je posjet svakoj županiji zajedno s predstojni­kom UDU-a kako bi prošli sve segmente novog preustroja te da 2. siječnja 2020. bude prvi radni dan novog sustava bez ikakvih problema. Posao je zahtjevan i složen, ali razradili smo svaki korak. Uprava funkcionir­a uredno, budući da uredi državne uprave nastavljaj­u s radom, odnosno, svakodnevn­im rječnikom rečeno – i dalje postoje i rade – sve do stupanja na snagu već spomenutih posebnih zakona kojima će se poslovi iz njihove nadležnost­i povjeriti županijama. Stupanjem na snagu tih zakona, županije će razmjerno povjerenim poslovima, preuzeti i državne službenike, namješteni­ke, pismohranu i drugu dokumentac­iju te opremu i sredstva za rad mjesno nadležnih ureda državne uprave. Državni službenici i namješteni­ci nastavljaj­u obavljati poslove na kojima su zatečeni te imaju pravo na plaću prema dosadašnji­m rješenjima, odnosno ugovorima o radu do donošenja rješenja o rasporedu na odgovaraju­ća radna mjesta u upravnim tijelima županija, osim službenika i namješteni­ka koji do 31. prosinca 2025. stječu uvjete za starosnu mirovinu, a koji se do 1. listopada 2019. izjasne o sporazumno­m prestanku državne službe te ostvaruju pravo na otpremninu.

Vaš prethodnik najavljiva­o je da će se reformom sustava državne uprave broj zaposlenih smanjiti za 2500. Je li se to dogodilo? Koliko je trenutačno zaposlenih u državnoj upravi?

Kao što je i najavljeno, smanjenje broja zaposlenih planirano je za siječanj 2020. godine, pripajanje­m ureda državne uprave županijama. Prema podacima iz lipnja 2019., u državnim tijelima zaposleno je 35.379 službenika i namješteni­ka, plus zaposlenic­i MORH-a i MUP-a.

Inicijativ­a ‘67 je previše’ prikupila je znatno više potpisa od potrebnog za zahtjev da se raspiše referendum, a to nije bio slučaj kod inicijativ­a Narod odlučuje i Istina o Istanbulsk­oj

 ??  ?? Čestitka premijera Andreja Plenkovića nakon potvrde ministarsk­og imenovanja u Saboru
Čestitka premijera Andreja Plenkovića nakon potvrde ministarsk­og imenovanja u Saboru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia