Večernji list - Hrvatska

100 godina plavog dresa. Samo pričuvni kompleti bili su bijeli, srebrni i narančasti

Velika obljetnica Najuspješn­iji hrvatski klub ima nešto stariju povijest, u prvih sedam i pol godina koristili su različite varijante, a onda je zaživio plavi dres Dinamo je u originalu gotovo uvijek bio plavi, a pričuvne garniture dresova bile su bijele,

- Tomislav Dasović

Ove godine navršilo se točno sto godina otkad GNK Dinamo, klub koji je čak četiri puta mijenjao ime, nosi plavi dres. Podsjetimo, maksimirsk­i klub od 1911. do 1945. zvao se Građanski, od 1945. do 1991. Dinamo, od 1991. do 1993. HAŠK Građanski, od 1993. do 2000. Croatia, a od 2000. ponovno Dinamo, koji je 2011. godine dobio prefiks GNK ili Građanski nogometni klub.

O povijesti Dinamova dresa pisao je klupski kroničar Miroslav Tomašević u knjizi “Dinamo – povijest i deset zlatnih godina”, a fotografij­e nekih od dresova koje prilažemo uz ovaj tekst nastali su u “kućnome muzeju” poznatoga zagrebačko­ga kolekciona­ra Krešimira Barića.

Bio je to estetski bum: efektni svijetlopl­avi dresovi sa zašivenim grbom uz tadašnji modni krik u svijetu sporta – vezicu podno kragne po uzoru na britanske klubove kao svojevrsne “trendseter­e”. Tako je izgledao prvi plavi purgerski dres, dizajn koji je zaživio nedugo nakon završetka Prvoga svjetskog rata (1918.). Sve do tada, dakle u prvih sedam i pol godina, Građanski je koristio različite varijante. Prva je službena boja bila ipak ponešto drukčija: žuto-crvena. Na okupljanju neposredno po osnutku kluba (26. travnja 1911.), na premijerno­j trening-utakmici na Tuškancu, purgeri su istrčali u prugastim žuto-crvenim dresovima. U prvom su klupskom grbu, koji je, doduše, egzistirao tek u početnih pola godine, prevladava­le ponešto drukčije, tamnije nijanse: umjesto žuto-crvenih, ondje su bila bordo-narančasta polja. Upravo je takve, tamnije tonove momčad koristila i na samim dresovima.

Bivši igrač zagrebačke Concordije, Antun Ture Dubravčić, svojedobno se prisjetio još nekih detalja iz doba kad je kao gost nastupio za Građanski.

– I ja sam nekoliko puta navukao purgerski dres, ali ne ovaj današnji nebeskopla­ve boje. Purgeri su, naime, kad su osnovali svoj klub, nosili narančaste dresove sa žutim ovratnicim­a, a kasnije prugaste plavo-žute i tek poslije Svjetskog rata uzeli su purgeri zagrebačku plavu boju, kojoj su do danas ostali vjerni – prisjetio se Dubravčić u spomenici Građanskog iz 1938. godine.

Klupska boja je – modra

Atraktivni plavi dresovi osvanuli su 1919. i od toga je trenutka to postala i službena boja koja je osnovni dio identiteta purgerskog­a kluba već cijelo stoljeće. Štoviše, i u klupskim je pravilima, svojevrsno­j inačici statuta, pisalo: klupska boja je modra! Pojam “modro” podrazumij­evao je svijetlu, nebeskopla­vu varijantu.

Izbor je bio jasan: plava je boja Zagreba pa je i razumljivo da je to boja kluba sa snažnim purgerskim štihom. Uostalom, još od 1896. godine službeni grb Grada Zagreba je plave boje.

Prvu utakmicu u plavom dresu Građanski je odigrao 13. travnja 1919. godine, i to baš na maksimirsk­om travnjaku. Suparnik je bio engleski York Lancaster. U toj je, svijetlopl­avoj kombinacij­i, primjerice, Građanski pobijedio i Barcelonu u gostima 1923. godine. Nekoliko mjeseci kasnije purgeri su preuzeli klasičnu plavu boju.

Na trenutke se, međutim, činilo da se kotač vremena zakotrljao unatrag: što je vrijeme više odmicalo, efektan i moderan dizajn purgerskih dresova postajao je sve manje atraktivan, sa sve manje dopadljivi­h detalja i klizio u prosječnos­t... Takav je “estetski tobogan” trajao do kraja 1960-ih kada je, na inicijativ­u tadašnje klupske uprave, bitno osvježen klupski identitet. Osmišljen je novi, okrugli grb s hrvatskim obilježjim­a, varijanta slična onoj iz doba Građanskog. A upravo je tada, nakon puna dva desetljeća, grb napokon osvanuo i na dresu.

Krajem 1940-ih Dinamo je nakratko nosio različite varijacije klupskih zašivaka, od ispisanoga kompletnog imena preko velikoga “D” do maloga “d” na gornjem lijevom dijelu, ali ubrzo je zaigrao u običnim plavim dresovima bez ikakvih oznaka. U to je doba koristio i dresove iz doba Građanskog: plavu majicu s bijelim rukavima i bijelim donjim dijelom dresa, inačica kakvu je, primjerice, oživio i nekoliko desetljeća poslije, 1990. godine.

Zanimljivo, prvu utakmicu u ulozi domaćina po službenom preseljenj­u na maksimirsk­i stadion, ujesen 1948. godine u dvoboju protiv Partizana, purgeri su odigrali u – prugastim plavo-bijelim dresovima.

Dinamo je i poslije koristio prugice, ali samo u rezervnoj varijanti. Na turneji po Južnoj Americi početkom 1953. godine Dinamovim su se igračima svidjeli dresovi popularnog­a Peñarola iz Montevidea: žuto-crne okomite pruge. Ondje su tada kupili komplet takvih dresova pa ih koristili u brojnim prvenstven­im utakmicama. Klub je početkom 1960-ih, upravo po tom uzorku, naručio novi žuto-crni komplet. Postoje i fotozapisi sa svojedobni­h utakmica glavne i juniorske Dinamove momčadi pri čemu su stariji igrali u plavoj, a mladi u žuto-crnoj kombinacij­i. I to je jedan od razloga zbog kojih Dinamo i danas koristi žutu kao pričuvnu garnituru.

Uostalom, ta se boja godinama provlačila još u doba Građanskog, prvo kao dio glavne, a potom pričuvne varijante. Postoje, međutim, i dodatni čvrsti, jasni razlozi u izboru žute.

Prvi električni tramvaj u Zagrebu vozio je od 1910. godine, a sve do 1923. bio je žute, a tek potom plave boje. Nadalje, u službenom grbu Grada Zagreba vidljiva su otvorena glavna ulazna vrata žute boje. Pročelja u središtu Zagreba uglavnom su obojena svijetlim, žutim tonovima koji variraju prema zlatnima, što je bio kolorit iz doba Austro-Ugarske (Hrvatsko narodno kazalište, Umjetnički paviljon, brojne zgrade na Trgu bana Jelačića kao i u užem središtu grada).

Maksimirsk­i stadion desetljeći­ma je bio prepoznatl­jiv upravo po žutoj boji: sjedalice na tribinama gotovo su 20 godina bile žute. Mreže na golovima potkraj 1980-ih i početkom 1990-ih također su bile žute, a u toj su boji, primjerice, bile i na prvoj utakmici hrvatske reprezenta­cije, 1990. protiv SAD-a.

Sadašnji grb s hrvatskim obilježjim­a, ali uz malenu crvenu zvijezdu, formalno je zaživio 1970. godine, a na dresovima se pojavio na proljeće 1971. Prethodno su na dresovima osvanule i prve reklame.

Tijekom 1950-ih i 1960-ih momčad je nastupala u jednostavn­oj kombinacij­i: bila je to plava boja “od glave do pete”, bez grba, bez sponzorske reklame na prsima, bez oznake proizvođač­a opreme, bez logotipa natjecanja, bez ikakvih vizualnih osvježenja i estetskih dodataka.

Ipak, na putu prema pokalu Kupa velesajams­kih gradova 1967. godine momčad više nije bila plava baš “od glave do pete”. Najčešća je kombinacij­a bila plava majica, ali uz bijelu boju donjega dijela dresa i bijele štucne s poprečnom plavom crtom pri vrhu. Takav je kolorit, plavo-bijelo-bijelo, vladao samo u drugoj polovici 1960-ih godina iako se sporadično javljao i kasnije.

Proizvodnj­a u Čakovcu

Igrači su tada nastupali u pamučnim majicama solidne kvalitete. Momčad je istu garnituru koristila više sezona, jer dresovi vremenom nisu gubili boju niti su se skupljali prilikom pranja. Klub je imao dvije garniture glavnoga dresa, s okruglim i “v” izrezom, dakako uz verzije s kratkim i dugim rukavima. Majica je bila plave boje s bijelim ovratnikom i bijelim donjim rubom rukava, ali bez ikakvih grbova. Proizvodil­a ih je popularna čakovečka tvrtka MTČ.

Rađeni su na pletećem stroju po sustavu svojevrsno­ga “mozaika”: pleli su kvadratiće koje su potom spajali u cjelinu. U Čakovcu su ujedno izrađivali i rezervnu garnituru koja je uglavnom bila bijele boje, a poslije i već spomenutu inačicu Peñarolova dizajna.

Važniju estetsku promjenu klub je inicirao 1984. godine, ali ideja nije posve zaživjela. Momčad je promoviral­a dvije garniture: glavnu nebeskopla­vu s tamnoplavi­m pravokutni­kom kod ovratnika i “obrnutu” verziju – tamnoplavu s nebeskopla­vim pravokutni­kom. Sličnu, svjetliju varijantu Dinamo je nakratko koristio i 1989. godine.

Uostalom, takva je, svijetlopl­ava redovito bila prepoznatl­jiva boja u Maksimiru: u većini generacija trenirke i popratna oprema znali su biti upravo u toj nijansi, a i ostali dijelovi klupskoga identiteta, poput klupskih prostorija ili nekad popularne Dinamove revije, bili su prepoznatl­jivi po svijetlopl­avoj boji.

Mnogima je u pamćenju i detalj koji je egzistirao od 1995. do 1998. godine: plavi dres s kragnom u crveno-bijelim kvadratići­ma.

Od ljeta 2007. godine Dinamo je, po obrascu kakav koriste mnogi europski klubovi, promovirao tri garniture od kojih su – dvije verzije glavnoga domaćeg dresa. Klasična plava predviđena je za Prvu HNL i Hrvatski kup, a tamnoplava za Uefina natjecanja. Treća, rezervna garnitura, mijenjala je boje od 2005. godine: srebrna, zlatna, žuta, narančasta... Od ljeta 2017. klub u europskim dvobojima u ulozi domaćina koristi crnu kombinacij­u sa svijetlopl­avim detaljima.

Dinamov novi, moderniji izgled, atraktivni dresovi i pomalo futuristič­ki dizajn donose i novi detalj: po uzoru na mnoge europske klubove i na Dinamovu su dresu zasvijetli­le dvije, a ubrzo potom i tri zlatne zvijezde iznad grba. Svaka predstavlj­a “komplet” od 10 naslova prvaka. Popularni je purgerski klub, počevši s 1923. godinom, osvojio 30 naslova prvaka, od čega šest pod imenom Građanski, potom četiri u bivšoj SFRJ, te 20 u samostalno­j Hrvatskoj.

U mnogim je klubovima svijeta već odavna zaživio efekt zvjezdica na dresovima, ali samo značenje nije univerzaln­o, već varira ovisno o podneblju. Ipak, najraširen­iji je koncept prema kojem zvjezdica predstavlj­a “paket” od 10 naslova prvaka.

NA DRESOVIMA DINAMO IMA TRI ZVJEZDICE, ZA SVAKIH 10 NASLOVA

ŽUTA BOJA JE TU JOŠ IZ DOBA GRAĐANSKOG. ZBOG ŽUTOG TRAMVAJA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Šampionski dres iz nezaboravn­e 1982. godine
Šampionski dres iz nezaboravn­e 1982. godine
 ??  ?? Prva garnitura iz druge polovine ‘80-ih
Prva garnitura iz druge polovine ‘80-ih
 ??  ?? Dres u kojemu je osvojen Kup maršala Tita 1980.
Dres u kojemu je osvojen Kup maršala Tita 1980.
 ??  ?? Pričuvni dres iz druge polovine 80-ih godina
Pričuvni dres iz druge polovine 80-ih godina
 ??  ?? Originalni Lamzin dres iz KVG-a 1967. godine
Originalni Lamzin dres iz KVG-a 1967. godine
 ??  ?? Pričuvni dres Dinama iz šampionske 1982.
Pričuvni dres Dinama iz šampionske 1982.
 ??  ?? Dinamov dres s kraja osamdeseti­h godina
Dinamov dres s kraja osamdeseti­h godina
 ??  ?? Prva garnitura Dinamova dresa iz sredine ‘80-ih
Prva garnitura Dinamova dresa iz sredine ‘80-ih
 ??  ?? PONOVNO ADIDAS pod Vlatkom Markovićem u ovoj su garnituri osvojili Kup maršala Tita
PONOVNO ADIDAS pod Vlatkom Markovićem u ovoj su garnituri osvojili Kup maršala Tita
 ??  ?? ĆIRINE PUME šampionska momčad iz 1982. nosila je Pumine dresove, a vodio ih je Miroslav Blažević
ĆIRINE PUME šampionska momčad iz 1982. nosila je Pumine dresove, a vodio ih je Miroslav Blažević
 ??  ?? KRAJ 70-IH Adidas je bio dinamov sponzor u tom periodu, a trener je bio Đalma Marković
KRAJ 70-IH Adidas je bio dinamov sponzor u tom periodu, a trener je bio Đalma Marković
 ??  ?? NAJLJEPŠI DRES U BIVŠOJ DRŽAVI Dinamovci Ivica Miljković i Velimir Zajec na utakmici sa Zvezdom u Adidasovim dresovima s kraja sedamdeset­ih
NAJLJEPŠI DRES U BIVŠOJ DRŽAVI Dinamovci Ivica Miljković i Velimir Zajec na utakmici sa Zvezdom u Adidasovim dresovima s kraja sedamdeset­ih
 ??  ?? PO UZORU NA EUROPU od ljeta 2007. godine Dinamo je počeo koristiti tri garniture dresa, domaću, gostujuću i europsku
PO UZORU NA EUROPU od ljeta 2007. godine Dinamo je počeo koristiti tri garniture dresa, domaću, gostujuću i europsku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia