Večernji list - Hrvatska

7da2 Kad se Kolakušić uključi u kampanju, tada će sve biti jasnije 13

- (Hassan Haidar Diab)

Kako komentirat­e trend pada predsjedni­čine popularnos­ti i porast Milanoviće­ve i Škorine?

Sve su to logične posljedice početka kampanje za predsjedni­čke izbore i objave službenih kandidatur­a. Milanoviću podrška raste jer se i SDP paralelno konsolidir­a i raste nakon EU izbora te okuplja glasove ljevice oko sebe. Škoro očekivano uzima glasove na desnici, što je i bila ideja njegove kandidatur­e, kako bi eventualno poremetio planove za reizbor aktualne predsjedni­ce. Ako se pogledaju zatvorena pitanja o dojmu građana o političari­ma, Grabar-Kitarović i dalje je iznad 50 posto pozitivnog dojma što je sasvim solidan ulazak u kampanju. Bolje je da nešto pada sada, prije samog finiša, jer se neće zavarati lažnim samopouzda­njem koje mogu dati ankete, već je svjesna da ova kampanja ovisi isključivo samo o njoj. Kažu da uvijek oni na poziciji pobijede same sebe, rjeđe je to zasluga protivnika. Pričekajmo da se u kampanju aktivno uključi Kolakušić, trenutačno pada jer ga nema u javnosti pa ne može povući birače. Inače kupi i lijevo i desno pa će biti zanimljivo vidjeti kome će uzeti ako krene rasti.

nŠto k ažete na predsjedni­činu neizravnu kandidatur­u u Kninu – oporba ju je napala čak i neumjesno?

Pa kampanja je, svatko će tražiti nešto da prigovori ili pohvali. Ona je kao aktualna predsjedni­ca u prednosti jer ima obaveze po protokolu i samim time pristup medijima. To je adut kada ste na vlasti i idete po drugi mandat jer ste istodobno i predsjedni­ca i kandidatki­nja.

Može li Škoro ući u drugi krug preko predsjedni­ce?

Pa Škori je to najveći izazov jer, ako drastično ne skine rejting predsjedni­ce, on ne prolazi. Ona je sada na solidnih 32 posto, a on na 20 posto – dakle morao bi joj uzeti barem 6 posto da se izjednače, što baš nije jednostava­n zadatak jer mislim da su već konsolidir­ali svoje baze. Ako HDZ-u rejting nastavi rasti, ona je dosta sigurna. No stvari treba gledati dinamično zbog puno drugih kandidata. Recimo, Škori je lakše preskočiti Milanovića ako padne koji postotak, a on za isti naraste – tada bi oba bila na oko 22 posto.

 ??  ??
 ??  ?? Najradije bih bila uzela pušku i otišla na bojište, ali shvaćala sam da nije stvar samo u mecima
PREDSJEDNI­CA NA DAN POBJEDE
Najradije bih bila uzela pušku i otišla na bojište, ali shvaćala sam da nije stvar samo u mecima PREDSJEDNI­CA NA DAN POBJEDE
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia