Večernji list - Hrvatska

Odličan početak za Hrvatsku – 20 bodova za osvojena dva treća mjesta

Atletika Na varaždinsk­om stadionu Sloboda počelo natjecanje Druge europske lige, danas će u fokusu biti nastup naše zlatne olimpijke Sare Kolak

-

Sjajno je krenulo za hrvatsku atletiku prvog dana natjecanja Druge europske lige u Varaždinu. U prvoj disciplini, žensko bacanje kladiva, osvojili smo deset bodova. Treća je bila Anamarija Kožul s hicem od 64,79 metara. Ispred nje su se plasirale Latvijka Laura Igaune (66,82 m) i Slovenka Barbara Špiler (64,85). Odličnih deset bodova donijela nam je i Ida Šimunčić u utrci na 400 metara s preponama. Trčala je najbrže ove sezone – 58,66 sekundi. U istoj disciplini Mateo Parlov bio je sedmi. I on je trčao najbrže ove sezone – 52,47 sekundi. Lara Jureša bila je osma u skoku s motkom, s preskočeni­h 3,65 metara.

Sara jedva čeka nastup

Danas će u Varaždinu u fokusu biti nastup Sare Kolak, olimpijske pobjednice iz Rija u bacanju koplja. Sara je inače rodom iz obližnjeg Ludbrega pa će tako biti mnogo njezinih navijača danas na stadionu Slobode.

– Odlično se osjećam, dobro sam trenirala i jedva čekam današnji nastup. Konkurenci­ja je prilično dobra. Tu je moja dobra poznanica, Slovenka Mateja Ratej, a vidjet ćemo kakve su Estonka Tugi i Latvijka Griva. Zanimljivo je da nisu došle puno jače Latvijke, Lina Muze koja ove godine ima četvrti rezultat u Europi, te Madara Palameika, nekadašnja europska prvakinja do 23 godine i koja trenutačno ima 11. rezultat u Europi. Nema ni Estonke Line Laasme koja ove sezone ima hitac 62,56 metara. Voljela bih kada bi stadion bio dobro popunjen pa ovim putem pozivam sve ljubitelje atletike da nas dođu podržati – rekla je Sara.

Ovim natjecanje­m Sara ulazi u drugi dio sezone, a vrhunac će biti nastup na Svjetskom prvenstvu u Dohi krajem rujna. Sara je na prošlom Svjetskom prvenstvu u Londonu bila četvrta tako da joj motiva za osvajanje prve svjetske medalje neće nedostajat­i. Za sada u kolekciji ima olimpijsku (zlato) i europsku medalju (bronca).

Velik broj bodova danas očekujemo još od Ivana Horvata (motka), Ivane Lončarek (100 m prepone), Filipa Mihaljević­a (disk), Marije Tolj (kugla), Ane Šimić (vis) i Mateje Parlov Kuštro (5000 m).

Inače, Superliga je počela još u petak. Natjecanje se održava u poljskom Bydgoszczu, a trenutačno je u vodstvu Njemačka. I to ponajviše zahvaljuju­ći diskašici Claudine Vite koja je pobijedila hicem od 61,09 metara. Više smo u disku očekivali od Francuskin­je Meline Robert-Michon koja je bila druga sa skromnim hicem od 60,61 metar.

Natjecanja od tri dana

– Puhao je jak bočni vjetar pa rezultati općenito nisu dobri. Na ovakvom ekipnom natjecajnu važno je osvojiti što više bodova, a ja sam, eto, osvojila maksimalni­h 12 za svoju zemlju – rekla je Vita. Drugih 12 bodova za Njemačku osvojio je Julian Weber u bacanju koplja. Za prvo mjesto bacio je koplje 86,86 metara što mu je najbolji rezultat ove sezone. Na drugom mjestu zasad je Poljska (19 bodova), a na trećem Finska (16).

Natjecanje Prve lige također je krenulo u petak u norveškom gradu Sandnesu. Nakon dvije finalne discipline u vodstvu su s po 17 bodova Mađarska i Portugal, dok samo bod manje imaju Bjelorusij­a i Turska. U bacanju kladiva pobijedio je Mađar Bence Halasz (75,63 m), a u bacanju diska pobijedila je Portugalka Irina Rodrigues s hicem od 58,16 metara. Turkinja Özlem Becerek postala je vlasnica novog nacionalno­g rekorda do 18 godina s hicem od 53,90 metara.

Za razliku od Super lige i Prve lige, natjecanja u Drugoj i Trećoj ligi, koja se održavaju u Varaždinu i Skopju, traju samo dva dana.

NATJECANJE PRVE LIGE TAKOĐER JE KRENULO U PETAK U NORVEŠKOM GRADU SANDNESU

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia