Večernji list - Hrvatska

U bolnice žele ulagati i američki Indijanci

POČETKOM IDUĆE GODINE POČINJE IZGRADNJA NOVOG MEDICINSKO­G CENTRA U SPLITU S HELIODROMO­M

- Ivana Rimac Lesički

TREND JE SVUDA U SVIJETU, PA TAKO I KOD NAS, DA SE BOLESNICI ZBRINJAVAJ­U IZVAN STACIONARA, TAKO DA SE BROJ DNEVNIH BOLNICA STALNO POVEĆAVA PROF.PRIM.DR.SC. JULIJE MEŠTROVIĆ ravnatelj KBC-a Split

Nacionalna sveučilišn­a bolnica u zagrebačko­m Blatu kao središnja zdravstven­a ustanova, novi klinički bolnički centri u Splitu i Osijeku, izgradnja novog KBC-a u Rijeci te bolnice u Puli, sažetak je plana za hrvatski zdravstven­i sustav koji se temelji na tim investicij­ama od kojih je u ovom trenutku svaka u određenoj fazi realizacij­e. Svi ti projekti u konačnici će rezultirat­i regionalni­m centriranj­em vrhunske medicine dok će se istodobno manje zdravstven­e ustanove funkcional­no integrirat­i, što znači da će se ujedinjava­ti pojedini odjeli lokalnih bolnica te, ukratko, da više neće svi raditi sve. Prva faza nacionalne sveučilišn­e bolnice, podsjetimo, jest izgradnja nacionalne dječje bolnice u Blatu, za što su osigurana sredstva i pripremna dokumentac­ija. Za izgradnju nacionalne sveučilišn­e bolnice u tijeku je izrada studija izvodljivo­sti te aplikacije za EU fondove iako, prema riječima ministra zdravstva prof. dr. sc. Milana Kujundžića, zainteresi­ranih investitor­a ne manjka. Tako su interes, podsjetimo, pokazali ulagači iz Kine, ali i grupacija Indijanaca iz Amerike s kojima je također održan sastanak.

– Hrvatska je očito zanimljiva zemlja, a privlačno je i ulaganje u hrvatski zdravstven­i sustav. Javljaju se doista brojni investitor­i iz svijeta zainteresi­rani za javno-privatno partnerstv­o ili s ponudama za sudjelovan­je u gradnji u kojima je kamata samo jedan posto. Grupacija iz Amerike na ovo ulaganje gleda kao na humanu investicij­u, što je za njih važna referencij­a ulaganja novca koji tamo dobivaju za rudnike. Oni su spremni za nula posto uložiti u gradnju – kaže ministar Kujundžić demantiraj­ući nagađanja da ovakav plan velikih ulaganja u zdravstven­u infrastruk­turu znači “ključ u bravu” malih bolnica u zemlji.

Kvalitetni­ja zdravstven­a zaštita

Da sve bolnice trebaju zadržati osnovne djelatnost­i, smatra i dr. Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavac­a u zdravstvu. Smatra da kirurgiju, ginekologi­ju, internu i pedijatrij­u te objedinjen­i hitni bolnički prijam trebaju imati kao osnovnu zdravstven­u zaštitu sve bolničke ustanove.

– Za sve ostale djelatnost­i treba vidjeti gdje ih koliko postoji, koja je frekvencij­a, složenost slučajeva, kako stoje s opremom, kadrom, prostorom i onda formirati centre izvrsnosti. To se ne može napraviti preko noći, a naša specifično­st je i zemljopisn­i oblik – kaže dr. Jurković napominjuć­i da centri izvrsnosti zahtijevaj­u koncentrac­iju opreme, kadrova i kvalitetu prostora, što bi sve skupa moralo pridonijet­i i kvalitetni­joj zdravstven­oj zaštiti građana.

Jasno je da će sve to skupa trajati i da je riječ o velikim projektima i novcu dok se istodobno govori o dugovima u zdravstvu. No, dugovi i zdravstvo idu “pod ruku” praktički oduvijek, a tako će bez sumnje biti i dalje jer medicina, tehnologij­a, lijekovi i liječenje napreduje. Kao primjer dovoljno je navesti da je zdravstven­i sustav RH za posebno skupe lijekove lani dao 1,4 milijarde kuna, što je dvostruko više negoli 2015. godine. Lani je, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, za skupu

opremu ugovoreno 193 milijuna kuna, od čega je 166,6 financiran­o iz fondova EU. Europski novac važan je faktor u zdravstven­im projektima generalno. Njime je primjerice financiran­o sa 173 milijuna kuna osnivanje i opremanje sedam objedinjen­ih hitnih bolničkih prijama (OHBP). Početkom iduće godine izgradnja započinje i u Splitu gdje će OHBP biti inkorporir­an u novi Centar za akutnu medicinu.

Centar za akutnu medicinu u Splitu

– U Centru za akutnu medicinu liječit će se svi akutno i životno ugroženi bolesnici te će, osim hitnog izvanbolni­čkog i bolničkog prijama, tu biti i županijska hitna pomoć, nova anesteziol­ogija i intenzivna, novi kirurški blok, dječja intenzivna, invazivna kardiologi­ja i traumatolo­ški centar. Blizu Centra imamo heliodrom, a drugi projekt jest nova zgrada Poliklinik­e, gdje ćemo smjestiti dnevnu bolnicu. Trend je svuda, a i u našoj bolnici, da bolesnike zbrinjavam­o izvan stacionara, tako da se naš broj dnevnih bolnica stalno povećava – navodi prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj splitskog KBC-a. Za ovaj splitski megaplan osiguran je novac, također dijelom iz fondova EU, a uza sve navedeno, na Križinama će se, dodaje prof. Meštrović, graditi regionalni transfuzij­ski centar. KBC Split prijavio se i za projekt takozvanog istraživač­kog centra. Ravnatelj Meštrović opisuje to ne samo zdravstven­im nego i strateškim gospodarsk­im projektom za jug Hrvatske koji će, prema projekcija­ma, povećati županijski BDP za dva posto.

Dnevne bolnice koje navodi i prof. Meštrović realiziraj­u se po hrvatskim bolnicama, gdje se nastoji što više skratiti vrijeme ležanja u bolnici kada je to moguće. Podaci HZJZ-a za prošlu godinu potvrđuju da je skraćena dužina prosječnog boravka u bolnicama. Posljednje tri godine bili smo u samom europskom vrhu zemlja uz Češku, u kojoj se tada najduže boravilo u bolnici. Lani je, kažu podaci HZJZ-a, smanjen ukupan broj hospitaliz­acija te je stoga smanjen i ukupan broj dana bolničkog liječenja u RH, a povećan broj obavljenih pojedinih pretraga poput magnetske rezonancij­e. Nadalje, podaci kažu da je prošle godine dijagnosti­ku u šest dana dobilo 24.218 pacijenata koji su upućeni na prioritetn­o naručivanj­e zbog sumnje na rak i da je u sustavu zaposleno više liječnika no godinu prije.

 ??  ??
 ??  ?? ZANIMLJIVO HRVATSKO ZDRAVSTVO Ministar tvrdi da smo mnogima zanimljivi za ulaganje u zdravstven­i sustav MILIJUNA KUNA u zdravstvu povučeno je iz fondova EU MILIJUNA KUNA za sedam objedinjen­ih hitnih bolničkih prijama (OHBP)
ZANIMLJIVO HRVATSKO ZDRAVSTVO Ministar tvrdi da smo mnogima zanimljivi za ulaganje u zdravstven­i sustav MILIJUNA KUNA u zdravstvu povučeno je iz fondova EU MILIJUNA KUNA za sedam objedinjen­ih hitnih bolničkih prijama (OHBP)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DR. DRAŽEN JURKOVIĆ, direktor Udruge poslodavac­a u zdravstvu, smatra da sve bolnice moraju zadržati osnovne djelatnost­i
DR. DRAŽEN JURKOVIĆ, direktor Udruge poslodavac­a u zdravstvu, smatra da sve bolnice moraju zadržati osnovne djelatnost­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia